Razigran i udoban

Četverosobni stan u novogradnji na zagrebačkoj Trešnjevci s potpisom poznate dizajnerice

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Dizajnerica Ivančica Kršek potpisuje projekt uređenja četverosobnog stana površine nešto manje od 100 m2 na zagrebačkoj Trešnjevci

Iako je poznata domaća dizajnerica Ivančica Kršek većinu svog radnog, ali i slobodnog vremena posvećena vođenju radionica u svom Makeover addict studiju za preuređenje prostora i namještaja, posebno veselje i gušt predstavljanju joj projekti uređenja interijera.

Budući da takvi projekti, zbog vremena potrebnog za planiranje, projektiranje, nabavu i kupnju opreme i namještaja te izvođenja radova traju više mjeseci, u tom periodu "žonglira" između dnevnih obveza i projekata. Ponekad joj to, kaže, bude jako stresno i hektično, ali u konačnici sve zaboravi kad je klijent zadovoljan realizacijom.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Dnevnom zonom dominira unikatna polica izrađena po mjeri i dizajnerski namještaj

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Jedna od zadovoljnih klijentica je i njezina dugogodišnja poznanica koja ju je angažirala za uređenje četverosobnog stana površine nešto manje od 100 četvornih metara u novogradnji na zagrebačkoj Trešnjevci.

- Zahtjevi su bili prvenstveno usmjereni k uređenju i opremanju prostora te pronalasku i izradi namještaja koji će odražavati stil i pratiti način života cijele obitelji - govori Ivančica, dodajući kako je vlasnica odmah na početku znala što želi: izbjeći uniformnost i slijepo praćenje trendova prilikom izbora namještaja i opreme te postići ravnotežu između funkcionalnosti i estetike. Prioritet su joj, kaže, bila zanimljiva i drugačija rješenja, ali ne na uštrb svakodnevnog života i potreba obitelji.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Želje vlasnice bile su izbjeći uniformnost te postići ravnotežu između funkcionalnosti i estetike

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Budući da se stan nalazi u novogradnji, već su bili izvedeni podovi i kupaonice, a sam tlocrtni raspored s tri spavaće sobe, dvije kupaonice, hodnikom i dnevnom zonom u kojoj su smješteni kuhinja, blagovaonski dio i dnevni boravak, bio je unaprijed određen i prilagođen potrebama četveročlane obitelji. Ipak, rađene su manje preinake električnih instalacija radi funkcionalnijeg rasporeda rasvjete, a pločice u kuhinji birane i su postavljane naknadno.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Kutak s naslonjačem Uchiwa iz dizajn studija Hay te slikom velikog formata "Zagrljaj", vizualne umjetnice i kiparice Andreje Hotko Pavić. Skulpture izrađene od drva i željeza iste umjetnice mogu se vidjeti na polici, kao i u roditeljskoj spavaćoj sobi

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- U dnevnoj zoni trebalo je definirati izgled i funkcionalnost kuhinje, pozicionirati i osmisliti blagovaonski dio te namjestiti dnevni boravak. Kuhinja je trebala biti praktična i prilagođena za svakodnevno pripremanje obroka, a opet s dovoljno velikim blagovaonskim dijelom da može ugostiti obitelj i prijatelje - kaže dizajnerica, dodajući kako je vlasnica maksimalno sudjelovala u svakom koraku prilikom planiranja i izbora, od opreme i namještaja do najsitnijih detalja.

Kroz cijeli stan se proteže parket, osim u kupaonicama gdje se nalaze pločice. Od materijala prevladavaju bijeli medijapan i hrast natur, a cijeli je prostor obogaćen dizajnerskim komadima.

ZANIMLJIV HODNIK

Kuhinja i kuhinjski otok su talijanskog proizvođača Scavolini, s razigranim zidnim pločicama koje su cijelom prostoru dale poseban štih. Blagovaonski stol je Tink Table bosansko-hercegovačkog proizvođača namještaja Gazzda, stolice i barski stolci iz danskog dizajn studija Hay, a priču zaokružuje luster Bell danske tvrtke Normann Copenhagen.

Boravkom, pak, dominira velika zidna polica izrađena po mjeri, za koju Ivančica kaže da je bila najzahtjevnija iz stolarske, ali i projektantske perspektive.

- Željeli smo da bude neobična i unikatna jer zauzima velik dio zida, a opet je morala ispuniti svoju funkciju namještaja za spremanje stvari, odlaganje i izlaganje dekoracija i knjiga. Također, veliki garderobni ormar u hodniku je rađen po mjeri, s posebno "usađenim" i različito pozicioniranim ručkama u boji hrasta koje su običan hodnik učinile zanimljivim - kaže.

Svoje mjesto u boravku pronašla je i Rex stolica-ljuljačka poznatog slovenskog dizajnera Nike Kralja, a trosjed i fotelje su iz talijanske tvrtke Saba Italia. Posebno se ističe luster Stochastic brenda LucePlan, a zanimljiv je i kutak s naslonjačem Uchiwa, također iz dizajn studija Hay, te slikom velikog formata "Zagrljaj", vizualne umjetnice i kiparice Andreje Hotko Pavić. Skulpture iste umjetnice, napravljene od drva i željeza, mogu se vidjeti i na polici, kao i u roditeljskoj spavaćoj sobi.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

IZAZOVNE SPAVAONICE

- Prilikom izbora sjedećeg namještaja dosta smo eksperimentirali s bojama i materijalima da dobijemo određenu dozu eklektike i razigranosti. Ali usprkos tome, boje su ipak međusobno usklađene pa prostor odaje dojam harmonije, sklada i prozračnosti - ističe dizajnerica, koja se poigrala i bojama na zidovima. Za hodnik je, primjerice, odabrana nijansa plavo-zelene, a u dječjim sobama uz pomoć boja napravljeni su zanimljivi oblici.

Dvije dječje sobe površinom nisu velike, prilično su dugačke i uske pa je, ističe, trebalo pažljivo osmisliti radni i spavaći dio te pritom ostaviti dovoljno prostora za igru i druženje s prijateljima.

U sklopu roditeljske sobe nalazi se prostor za walk in garderobu koja je zavjesom odvojena od spavaćeg dijela, a ističe se tapeta Nebo studija Wallart iznad uzglavlja kreveta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 21:37