MONTAŽNI GRAD

Cijeli grad napravljen od drvenih montažnih objekata, najveća kuća ima 60-ak kvadrata

 Marcos Zegers
Pod suvremenim i održivim nadstrešnicama, mali grad sastavljen je od tri tipologije montažnih i malih kuća

Projekt "Tiny House" prva je realizacija koja proizlazi iz ideje da se oformi mala četvrt u općini Lo Barnechea (Santiago de Chile). Pod suvremenim i održivim nadstrešnicama, plan je projektirati mali grad sastavljen od tri tipologije montažnih i malih kuća. Tip A kuće, 24,5 m2, uključuje spavaću sobu i kupaonicu, drugi - tip B, 69,02 m2, uključuje dvije spavaće sobe i jednu kupaonicu. Konačno, tip C, 63 m2 kućišta, sastoji se od dvije spavaće sobe i dvije kupaonice.

image
Marcos Zegers
image
Marcos Zegers

Sve tri tipologije uključuju kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak. Projekt je razmatrao organsku montažu za formiranje kompleta od 12 jedinica, da bi se konačno postiglo 600 modula. Cijelo područje osmišljeno je tako da uključuje usluge u susjedstvu, kao što su mjesto za ispijanje kave, pekarnice i gurmanska lokacija, među ostalima. Svrha je bila formiranje sustava klastera na način zgusnutog pješačkog grada koji je uronjen u park otvoren prema planinama.

image
Marcos Zegers
image
Marcos Zegers

- Da bi se odgovorilo na ovaj zahtjev, bilo je potrebno shvatiti cjelinu kao totalitet, što dovodi do generiranja organske urbanizacije. Prvo, nastojali smo se odmaknuti od uobičajenih urbanističkih dizajna koji ne dopuštaju razmještanje života i mjesta okupljanja. Ovdje se pojavljuje namjera za generiranje organske urbanizacije, gdje je koncept dizajna karakteriziran promatranjem ponašanja guste šume- kažu u priopćenju iz arhitektonskog studija Cazú Zegers Arquitectura.

image
Marcos Zegers
image
Marcos Zegers
image
Marcos Zegers

To je konačno dovelo do rješenja s konceptom "botaničke sramežljivosti", koji se odnosi na sposobnost stabala da se prirodno odmiče od susjednog stabla, tako da izbjegava dodirivanje, generirajući male uličice između. Arhitektima je to omogućilo da projektiraju i isplaniraju kako će svaki dio biti smješten na lokaciji, generirajući skupine sa svojim malim pješačkim prolazima. Prateći "botaničku sramežljivost", ove jedinice su grupirane na teritoriju, sastavljajući mali grad kroz ovaj sustav lišća.

Glavni materijal koji je korišten za objekte je Pine Clear (bor) drvo i željezo u slučaju nekih elemenata. Jedan od arhitektonskih izuma koji se ističe u ovom projektu je strateški rad na prefabrikaciji za rješavanje triju modularnih tipologija. Zauzvrat, još jedan od ovih izuma bilo je čelično stubište, koje je funkcioniralo i bilo je inspirirano japanskim origamijem. Komad čelika je manipuliran kao list papira, što projektu daje skulpturalni element. S druge strane, vrata su napravljena da budu nevidljiva, izbjegavajući ugradnju okvira kako bi se stanarima pružio osjećaj širokog prostora unutar modula. Ova ista strategija, osim toga, omogućila je čisti i modularni rezultat objektima gledajući izvana, što je također vizualizirano na terasama koje projiciraju unutarnji prostor.

image
Marcos Zegers
image
Marcos Zegers

Prijedlog dizajna interijera imao je za cilj istaknuti prostore za razvoj života, uključivanjem elemenata koji podržavaju veći osjećaj svjetlosti i prostranosti. Za dizajn interijera kuće zaduženi su Zegers i Figueroa, a materijalizaciju namještaja izveo je Bontempo. Artefakti kupaonice i kuhinje su MK, dok je konstrukciju modularnog kućišta izradio Modular RCM.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2024 10:05