POVRATAK U PEDESETE

Cijeli Vinkovci pričaju o ovom hit-mjestu: Sve je puno starina, iz zida viri Chrysler New Yorker, u dvorištu je kućica na drvetu...

 NEJA MARKICEVIC/CROPIX/CROPIX
Ana i Matija otvorili su kafić Hang Loose koji je prerastao u Rockabilly festival. Ispričali su nam sve o njegovom uređenju

Svatko treba raditi ono što ga čini sretnim. I slijediti svoju strast. Uzor u tome mogu nam biti Ana i Matija, mladi zaljubljeni par koji je prije više od deset godina u Vinkovcima pokrenuo jednu sasvim drugačiju priču, dijeleći strast prema starim stvarima, automobilima, rockabilly glazbi i stilu 50-ih.

Nakon što su 2012. godine na periferiji grada otvorili kafić Hang Loose, koji je ubrzo postao atrakcija za domaće, ali i strane goste, prije tri godine preselili su se na novu lokaciju, svega 100-tinjak metara od samog centra grada što je, opisuju, dovoljno blizu, a opet dovoljno daleko da je ostvaren dojam kao da se nalazite u nekom drugom gradu.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX/CROPIX

Hang Loose danas se, dakle, nalazi na mjestu gdje je nekada bila poznata krojačka radnja obitelji Radman. Približavajući se kafiću prvo se uočava crvena fasada, zatim crveno-bijela tenda koju je izradila tvrtka Kristić Plast, prepoznatljiv Hang Loose neonski znak i svjetleća replika stare reklame za koju je zaslužna tvrtka Elemont Neon. Na nju se ručno postavljaju slova za najave događaja. Ispred samog kafića često su sparkirani Anini i Matijini automobili iz svakodnevne uporabe - VW Buba iz 1971. i Peugeot iz 1930. godine.

Ulazeći u kafić pogled pada na šank izrađen od inoksa i češljanog aluminija, kojeg su radili Slaven Horvat i Matija Vukoja. Na zidovima se nalazi Hot Rod kojeg je od starih dijelova također izradio njihov prijatelj Slaven Horvat, tu je i stari ‘‘Moskvić‘‘ pronađen zakopan ispod zemlje, zatim prednji kraj Chrysler New Yorkera, poklonjen od prijatelja Mileta Samarđije te mnoštvo slika i retro detalja najčešće "iskopanih" na buvljacima ili u garažama. Od originalnih starih emajliranih reklama najdraža im je, kažu, Singer šivaći strojevi i Mobile Oil. Može se vidjeti i preko desetak originalnih jugoslavenskih fotografija zaštite na radu.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX/CROPIX

Namještaj čine separei koji su rađeni po mjeri, a specifični su za stil 50-ih godina u bordo boji. Interijerom pretežno dominira inoks, aluminij i drvo, a uz bordo boju prisutne su pastel zelena i krem, prošarano pepito uzorcima na barskim stolicama.

- Iza cijele priče stoje slučajnosti, malo sreće i puno ljubavi. U početku smo samo željeli otvoriti kafić s malo drugačijim stilom i glazbom, ali kasnije se sve to razvilo u razne koncerte rock, rock‘n‘roll, rockabilly, blues, jazz, rhythm‘n‘blues i funky glazbe da bi prešlo i u organizaciju Hang Loose - Rockabilly festivala, plesnih radionica, suradnju s različitim udrugama, stand up večere, izložbe, projekcije filmova, oldtimer skupove, razne radionica... - nabrajaju.

Ideja je bila, nastavljaju, napraviti mjesto za sve generacije sa širokim kulturnim sadržajem, ali i specifičnom ponudom pića pa su tako prvi u gradu prepoznali potencijal craft pivara i u ponudu uveli čak 70-ak vrsta piva. U ponudi imaju i svoje Hang Loose pivo koje je napravljeno u suradnji s pivovarom David i Golijat iz Županje. Među ostalim, nude domaći čaj od đumbira i milkshakeove koji su poznati iz filmova iz 50-ih, a kava se priprema i pred ‘‘fajront‘‘.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX/CROPIX

Cijeli kafić, unutarnje površine 60 kvadrata, uredili su sami uz pomoć prijatelja.

- Cilj je bio izložiti sve skupljene predmete i na svoj specifičan način urediti sve po svojoj želji. Možemo reći da nema nekog pravila u uređenju. Ja volim više jugoslavenske 70-e, a Matija američke 50-e pa je Hang Loose specifičan spoj svega toga - kaže Ana.

Iza kafića je veliko dvorište od 250 kvadrata s natkrivenom terasom gdje je i vanjski šank, zatim dvije garaže koje čekaju prenamjenu u prehrambene objekte, mali dječji kutak, trijem ‘‘Kod Strine‘‘ i tri male terase. Trešnja stara blizu 50 godina centralni je dio dvorišta, a oko nje je sagrađena kućica na drvetu za koju je ideja bila voditi radijske emisije ‘S Trešnje‘. Zidove je crtežima i natpisima ukrašavala njihova prijateljica Ana Čolaković, a jedan dio dvorišnih zidova ukrašen je starim molerajem s uzorkom. Te radove je izvodio Matija Vukoja.

Dvorište je puno starih reklama, tu je i pola VW bube, a pod natkrivenim dijelom dvorišta je bakelitni gramofon Zenith Cobra - Matic, Iskra NP 21 kino projektor iz 1956. godine, Singer šivaći stroj, pianino Baldur koji se svira ljeti, i raznorazne sitnice. Postolja od Borovskih šivačih strojeva prenamijenili su u stolove za kojima se sjedi, a ostali namještaj je dijelom s buvljaka, a drugim dijelom kupljen u Jysku i Ikei. Ispod platna za projekcije filmova je tribina za razna događanja.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX/CROPIX

- Imamo Udrugu retroPERSPEKTIVA koja je odmah uz kafić odgovorna za sve aktivnosti kojima se bavimo i kroz koju provodimo sve događaje, odnosno, apliciramo na razne natječaje u kulturi putem kojih dobijemo dio sredstava koje koristimo za planirane aktivnosti.

Anin dio posla je, uz organizaciju svih događanja zajedno s Matijom, vođenje društvenih mreža, vođenje Udruge, a tu je i prodaja Hang Loose ‘mercha‘ te šivanje unikatnih ruksaka od pamuka i gumica za kosu od ostataka tkanine. Matijin dio je, kako on nekad kaže, "stavljati šarafiće na Anine snove", ali sigurno i na svoje. Što zamisli, to i napravi.

- On je najzaslužniji što Hang Loose postoji već 11 godina i što je dovoljno blesav da radi separee od starih auta, kućicu na drvetu ili što se penje na ljestve da bi promijenio natpis reklame na ulazu. Osim vođenja kafića restaurira stare aute i svira u rockabilly bendu Greasy Flat 4 - hvali ga Ana.

Oboje su veliki zaljubljenici u sve staro, iako jako cijene novu tehnologiju. I privatno njeguju taj stil života. Tako Matija i dalje kosi ručnom kosilicom i koristi se starine koje su još u uporabi, a često sami rade svoju kozmetiku i proizvode za čišćenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2024 08:09