ŽIVOTNI SAN

Cijeli život ljetovali u Malinskoj na Krku, a sada odlučili tu ostarjeti pa su izgradili ovu predivnu kuću

 VEDRAN PETEH/CROPIX
- Kuću smo zamislili i kao destinaciju gdje bismo dočekali pozne godine te smo je u tom smislu u konačnici i koncipirali, kažu vlasnici

- Na otoku Krku ljetovali smo od djetinjstva, Malinska nam se uvukla pod kožu. Zbog utjecaja tih mladih i bezbrižnih dana rodila se želja da tu nekako i ostarimo, govori nam bračni par, oboje privatni poduzetnici s dinamičnim stilom života, koji i u svojim šezdesetima aktivno realiziraju nove projekte. Jedan od njih bila je i gradnja kuće na Krku.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
VEDRAN PETEH/CROPIX

Eksterijerom i dijelovima interijera dominiraju kamen i staklo. Pročelje je obloženo kamenim pločama vapnenca koje su impregnirane i izvedene u sustavu ventilirane fasade

- Kuću smo počeli raditi sa željom da na jednome mjestu možemo okupiti cijelu brojnu obitelj. Dok se gradila, shvatili smo da je to nemoguće jer djeca odrastaju, biraju vlastite destinacije za odmor, a i poslovne situacije ih vode na druga mjesta. Kuću smo zamislili i kao destinaciju gdje bismo dočekali pozne godine te smo je u tom smislu u konačnici i koncipirali. Ali istodobno, imajući paralelno u vidu još jedan projekt, nije bila isključena ni mogućnost prodaje ove kuće. Ta je ideja bila prisutna donedavno, sve dok tijekom pandemije nismo počeli provoditi sve više vremena u kući - kažu nam vlasnici.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
VEDRAN PETEH/CROPIX

GLAVNI PRISTUP JE S ULIČNE STRANE. ULAZNA FRONTA JE OSTAKLJENA, VIZUALNO POVEZANA S UNUTARNJIM PATIOM, KOJI ČINI ORGANIZACIJSKU OKOSNICU TAKO ŠTO SE KOMUNIKACIJSKE VEZE OBAVIJAJU OKO NJEGA . PATIO SE DIŽE UZ PROČELJE PREMA SPAVAĆIM SOBAMA U POTKROVLJU, ODNOSNO SPUŠTA DO PODRUMA, GDJE JE KONOBA

image
VEDRAN PETEH/CROPIX

Obiteljska kuća za odmor površine 350 kvadrata okružena zelenilom nalazi se u jugozapadnom dijelu Malinske uz priobalnu šetnicu, u prvom redu do mora, u većinski stambenom dijelu naselja. Osim same atraktivne lokacije, ova se kuća ističe suvremenim oblikovanjem s "lebdećim", djelomično ostakljenim volumenom s pogledom prema moru, ispod kojega se razvija život na otvorenom. Projekt potpisuje zagrebački ured SUBMAP, odnosno arhitekti Marija Burmas i Ivo-Lola Petrić, s kojima su vlasnici i prije surađivali, te Dražen Banković iz tvrtke Design House.

- Kontekst Malinske kao pretežno vikendaškog naselja i odluka investitora da se tu trajno nastani poticaj su individualnoj i suvremenoj programsko-oblikovnoj interpretaciji života uz more. Uz zatečenu prirodnu zaštitu od insolacije te isto tako zaštitu od dominantnih vjetrova zbog susjedne gradnje i visoke guste vegetacije, klimatski aspekt mikrolokacije dopustio je reinterpretaciju standardnih mediteranskih arhitektonskih funkcionalno-oblikovnih elemenata te upotrebu suvremenih tehnoloških rješenja - kažu arhitekti.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
VEDRAN PETEH/CROPIX

KUHINJA I BLAGOVAONICA ZA POLA SU NIVOA SPUŠTENE U ODNOSU NA ULAZNI DIO KUĆE S RADNIM PROSTOROM. U NASTAVKU JE GALERIJA DNEVNOG BORAVKA KOJA JE, PAK, UZDIGNUTA RADI KVALITETNIJE VIZURE PREMA MORU. IZ NJE SE TAKOĐER PRISTUPA SPAVAĆIM SOBAMA U POTKROVLJU, A SPUŠTANJEM STUBAMA DOLAZI SE DO NATKRIVENE TERASE

image
VEDRAN PETEH/CROPIX

Zanimljiv je i način gradnje. Naime, nosivu konstrukciju kuće čine obodni armiranobetonski zidovi u podrumu te nadzemna čelična rešetkasta nosiva konstrukcija s ispunom od blokova porobetona. Dominantan odnos u smislu obrade pročelja i dijelova interijera čine kamen i staklo.

- Pročelje je obloženo kamenim pločama vapnenca "perlino bianco" koje su impregnirane i izvedene u sustavu ventilirane fasade. Krovni pokrov izveden je od kamenih ploča na način sukladan izvedbi fasade, a što je suvremena interpretacija tradicionalne gradnje kamenom - objašnjavaju arhitekti.

Kuća je koncipirana kao niz međusobno povezanih, pretežno otvorenih polunivoa putem kojih se različite funkcije stanovanja nadovezuju i isprepleću.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX

Veći dio interijera uređivala je vlasnica, koja je prije 20 godina pokrenula studio za dizajn i opremanje

image
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
VEDRAN PETEH/CROPIX

- Osnovna dispozicija sadržaja produkt je tri ključna konceptualna elementa: tečne i isprepletene cirkulacije kroz cijeli sklop, ostvarivanja kvalitetne vizure i praćenja topografije terena, s ciljem neposrednog povezivanja vanjskog i unutarnjeg prostora - kažu arhitekti.

OSIM VANJSKOG BAZENA SA SLAPOM, KUĆA IMA UNUTARNJI BAZEN S PROTUSTRUJNIM PLIVANJEM I HIDROMASAŽAMA TE TURSKU I FINSKU SAUNU

Glavni pristup je s ulične strane, uz parking. Ulazna fronta je ostakljena, vizualno povezana s unutarnjim patiom koji, kažu arhitekti, čini organizacijsku okosnicu tako što se komunikacijske veze obavijaju oko njega. Pojašnjavaju nam kako se unutarnji patio diže uz pročelje prema spavaćim sobama u potkrovlju, odnosno spušta sve do podruma gdje je konoba. Ulazni dio kuće s radnim prostorom ima neposredan kontakt s vanjskim prostorom na stražnjoj, južnoj strani parcele, a iz njega se za pola nivoa spušta u prostor kuhinje i blagovaonice. U nastavku je galerija dnevnog boravka koja je, pak, uzdignuta radi kvalitetnije vizure prema moru. Iz boravka se pristupa spavaćim sobama u potkrovlju, dok se spuštanjem širokim stubama ispod boravka dolazi na natkrivenu terasu s koje se ostvaruje direktna veza sa zonom vanjskog te unutarnjeg bazena, fitnessa i saune. I prostor unutarnjeg bazena povezan je s patiom, iz kojeg se daljnjim spuštanjem za pola nivoa dolazi do spomenute konobe, odvojene staklenom stijenom. Također, iz konobe se vanjskim stubištem može doći do bazena u dvorištu.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
VEDRAN PETEH/CROPIX

Kuća ima četiri spavaće sobe, a ona kojoj se pristupa iz ulaznog prostora polifunkcionalnog je karaktera: služi kao intimniji dnevni boravak, knjižnica, igraonica, odnosno dodatna spavaonica za djecu, a ujedno i pristup dvjema spavaćim sobama s vlastitim sanitarnim čvorom. Interijer su većim dijelom uredili supružnici, budući da je suvlasnica kuće ujedno i vlasnica studija za dizajn i opremanje. Proces uređenja još je, kažu, "work in progress". a posebno ističu dizajnerski kupaonski namještaj izrađen po mjeri od coriana i vodootpornog drva. Kompletna keramika, sanitarije, kamini, dizajnerski radijatori i kupaonski namještaj izvedeni su u suradnji s tvrtkom Ardeo plam.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX

Fotografija Saše Poldana, snimljena iz sportskog aviona u planinskom dijelu Islanda, izvedena je na zidu uz unutarnji bazen specijalnom tehnikom ispisa u staklu

image
VEDRAN PETEH/CROPIX

U smislu tehnološkog aspekta, riječ je o pametnoj kući, s dizalicama topline te solarnim kolektorima, a primijenjeni su i sustavi daljinskog upravljanja instalacijom grijanja i hlađenja te upravljanje zaštitom od sunca putem meteostanice na krovu. Inače, arhitektonski ured SUBMAP dobitnik je priznanja UHA-e Drago Galić za višestambenu zgradu POS-a u Vrgorcu 2010. godine, a njihov projekt OŠ Ivanja Reka bio je nominiran za nagradu Viktor Kovačić te za europsku nagradu Mies van der Rohe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 01:03