Zagreb i okolica

Cijene novogradnje eksplodirale: Mladi parovi biraju život u obližnjim selima i ove nekretnine

 Biliškov nekretnine
Sve su češći upiti kupaca za prsten oko Zagreba, a traže se manje obiteljske kuće s vrtom

S obzirom na visoke cijene stanova u Zagrebu na solidnim gradskim lokacijama, gdje se teško može pronaći dobar trosoban stan, a da nisu potrebna velika ulaganja, manja od 160.000, 170.000 eura, mnogi sve više biraju kuće u Zagrebačkoj županiji i okolici Zagreba. Lokacije su to udaljene do 45 minuta vožnje od Zagreba.

- Za istu ili malo veću cijenu, oko 200.000 eura, može se dobiti lijepa kuća veća od 150 kvadrata, novije gradnje, s velikim vrtom pa se mlade obitelji u posljednje vrijeme sve više odlučuju na takvo ulaganje i rješavanje stambenog pitanja. Život na selu i povratak prirodi, a opet u blizini grada, čini se sve popularniji među kupcima nekretnina - kaže Jasna Biliškov Barun, direktorica Biliškov nekretnina u Zagrebu.

image

Jasna Biliškov Barun, direktorica Biliškov nekretnina u Zagrebu

Biliškov nekretnine

Kao primjer takve nekretnine iz ponude izdvaja simpatičnu obiteljsku kuću u mjestu Mala Ludina u Sisačko-Moslavačkoj županiji, 55 kilometara od Zagreba. Riječ je o samostojećoj kući s bazenom, stambene površine 180 m2, na parceli 1000 kvadrata. Kuća se sastoji od prizemlja i kata. U prizemlju su tri spavaće sobe, dnevni boravak, kuhinja i kupaonica, a na katu tri sobe, kupaonica i teretana. U prostranom i lijepo uređenom vrtu su natkrivena terasa, roštilj i bazen.

PORAST CIJENA

Infrastruktura važna za svakodnevni život, kao što su škola, vrtić, tržnica, dućani te autobusna stanica, u neposrednoj su blizini. Cijena nekretnine je 160.000 eura.

Dakle, najviše se u okolici Zagreba traže manje obiteljske kuće od 150 do 200 četvornih metara stambene površine i vrt od barem 500 kvadrata i više.

- S obzirom na porast cijene građevinskih materijala i usluga, kupci uglavnom preferiraju objekte na kojima nema većih ulaganja. Upiti su česti za prsten oko Zagreba do 50-ak kilometara udaljenosti. Atraktivnije su lokacije prema Samoboru, Zaprešiću, Zagorju, nego istočno prema Sesvetama i Moslavini. Gleda se na sadržaje kao što je škola, vrtić, trgovine, sportski sadržaji... - objašnjava.

U Zagrebu se najviše trguje stanovima manjeg cjenovnog ranga, od 150.000 do 200.000 eura. Za taj iznos moguće je dobiti kuću od 150 kvadrata na lokacijama koje su na manjoj udaljenosti od metropole, kaže Jasna Biliškov Barun iz agencije Biliškov nekretnine

RAZNI KUPCI

Zanimao nas je profil ljudi koji kupuju takve nekretnine, putuju li u Zagreb redovito ili rade od doma, imaju li djecu.

- Ima raznih kupaca, od mladih obitelji s djecom do parova u mirovini, kojima više ne odgovara život u stanu, nego žele imati komad vrta, saditi voće i povrće te treću dob provesti na selu. Stariji uglavnom prodaju svoj stan u Zagrebu ili ga stave u najam, koji im onda u velikoj mjeri vraća kredit za kuću na selu. Mladi većinom nemaju u gradu nekretninu, rješavaju stambeno pitanje i odlučili su da će se skućiti na selu - navodi Biliškov Barun.

Sve se to događa dok su cijene novogradnje u gradu Zagrebu eksplodirale i uglavnom su nedostižne mlađim parovima.

Unatrag dvije godine postalo je teško bilo gdje pronaći novi stan za manje od 2200 eura po kvadratu, a novogradnja u centru je oko 5000 eura kvadrat. Potražnja za takvim nekretninama govori da na tržištu ima kupaca koji su voljni platiti tu cijenu. Posljedično, visoka cijena novogradnje za sobom je povukla i rast cijena starijih stanova.

- Najviše se i dalje u Zagrebu trguje dvosobnim i trosobnim stanovima manjeg cjenovnog ranga, 150.000 200.000 eura, tako je i drugim većim hrvatskim gradovima, ali zamjetno raste potražnja za kućama s vrtom, kako u samim gradovima, tako i u okolici - zaključuje Biliškov Barun.

MALA LUDINA

image
Biliškov nekretnine
image
Biliškov nekretnine
image
Biliškov nekretnine
image
Biliškov nekretnine

Obiteljska kuća površine 80 m2 s bazenom na parceli od 1000 m2 nalazi se u Sisačko-Moslavačkoj županiji, 55 km od Zagreba. Sastoji se od prizemlja i kata. Cijena je 160.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 17:23