Cool mjesto: Azimut klub/glazbeno- kulturni centar

Klub koji mijenja kreativni smjer Šibenika
Profil
Ime:
Azimut glazbeno - kulturni centar
Adresa:
Šibenik, klub je smješten u podnožju katedrale Sv. Jakova
Vlasnici:
Hrvoje Jelković i Đorđe Katalinić
Uređenje:
Peronospora studio

Azimut je totalno zakon, čista genijalnost, što ponudom, što uređenjem. Morate ga doći vidjeti i doživjeti. Ne možemo vam to ovako riječima opisati. Kompleksno je… – oduševljeno nam pričaju kolege koji su se sasvim slučajno prije nekoliko tjedana našli u Šibeniku.

Bili su tamo poslovno, na zadatku. Klasični raspored. Posao, kratka kava pa juri natrag u Zagreb. No, kratka kava pretvorila se u dugu jer su ništa ne sluteći, bez ikakvih saznanja i primisli, sjeli na terasu Azimuta.

Netko je u jednom trenutku morao na WC, pa je ušao u prostor i ostao skamenjen kako interijer dobro izgleda. – Već smo po terasi skužili da se radi o nekom originalnom mjestu, ali kad smo vidjeli interijer… Ajme… – istim oduševljenjem nastavljaju govoriti dok mi već kujemo u glavi plan puta za Šibenik. Nekoliko dana poslije već se nalazimo u autu i idemo prema Dalmaciji jedva čekajući da i mi uživo vidimo taj famozni Azimut.

– Volimo reći kako je ovo mali kulturno- glazbeni centar koji je širom otvoren za umjetnike svih formata. Koncerti, kazališne predstave, izložbe, stand up komedije, raznorazni performansi…

Sve smo to mi – pričaju nam Hrvoje Jelković i Đorđe Katalinić, vlasnici Azimuta dok jednako oduševljeni kao i naši kolege s početka priče stojimo u bez sumnje jednom od najboljih javnih prostora koje smo vidjeli u posljednje vrijeme.

Inače, jako se lijepa i zanimljiva priča krije iza svega ovog. – Počelo je prije dvije godine kada smo tražili suradnike za prvo izdanje Terraneo festivala. Tragali smo za lokalnim kreativcima jer smo ih htjeli što više uključiti u koncept festivala. Jedina osoba koja nam se javila bio je Đorđe Katalinić, poznatiji kao Đoko s kojim smo dogovorili kavu u njegovu Šešula baru koji se nalazi u starom šibenskom kvartu Dolac na rivi.

Malopomalo kroz druženje došli smo na ideju otvaranja zajedničkog kluba koji bi Šibeniku dao novi pravac kretanja i obogatio ga – kaže Hrvoje i dodaje da su idealnu lokaciju za provedbu svoje ideje tražili čak godinu dana. Svačega su se nagledali, ali ništa im nije bilo dovoljno dobro. A onda su shvatili da su cijelo vrijeme prolazili kraj idealne lokacije.

Smješten u podnožju katedrale Sv. Jakova, prostor poznat pod imenom Bunari (jer je davno stvarno i bio bunar iz kojeg su pili Šibenčani), nije već dugo bio u žiži interesa građana. Doduše godinama je taj prostor imao ulogu kafića, mijenjali su se vlasnici i koncepti, ali ništa nije za ozbiljno zaživjelo. – Osmislili smo kompletnu priču i prepuni energije i pozitive krenuli u realizaciju – kaže Hrvoje koji je odmah znao da ne želi napraviti noćni klub.

– Poanta je da se svirke održavaju u vrijeme kad publici svi osjetilni receptori rade, a ne kad se povampire – ističe vlasnik i dodaje da je njihova ciljana publika ona starija od 25 godina koja je do pojave Azimuta žeđala za sadržajem ovakve vrste. – Zato se klub i zove Azimut, što je arapska riječ za vodoravni kut koji zatvara pravac sjevera s točkom promatranja, a mjeri se u smjeru kretanja kazaljke na satu.

Klubom želimo promijeniti smjer kreativnog kretanja u Šibeniku – objašnjava Hrvoje. dodajući kako se o glazbenim programima, kao i glazbi koja svira u Azimutu, jako puno vodi računa. Cajkama, Rozgama i elektonici, ističe, ulaz u Azimut je zabranjen. Svaka čast na glazbenom repertoatru, ali ono što je nas posebno zanimalo jest interijerska priča koja klubu daje poseban, vrlo snažan i važan pečat. – Prostor je vrlo zahvalan s visokim stropovima i zanimljivim eksponatima.

Pogodan je za žestoke transformacije i trpi dosta naših ludorija kojima smo, kako vidite, skloni – smije se Hrvoje i dodaje da im je fora što se iznad njih nalazi muzej jer to sjajno zaokružuje priču koju žele ispričati. – Lijepo je imati muzej iznad glave jer namjeravamo raditi i izložbe, tako da će ljudi imati dvije postavke – kaže Hrvoje koji uopće nije razmišljao kome povjeriti uređenje svoga kluba. – Jedina opcija su bile cure iz Peronospora studija: Dina Stambolija, Bruna Zelić, Tihana Jaguljnjak i Ivana Žlender.

Peronospora studio je inače mladi dizajnerski tim koji se bavi uređenjem i redizajnom interijara, dekoracijama prostora, prenamjenama starog namještaja, opremanjem stanova i objekata, izradom dekorativnog tekstila… To su megatalentirane kreativke koje su zaslužne za kompletan vizualni identitet kluba, od uređenja interijera do grafičkog oblikovanja. Sve što vidite u Azimutu ručno je rađeno i dorađivano, a iza nas su nepregledni sati rada u našoj maloj Šibenskoj radionici.

Tamo se brusilo, pituralo, šivalo, puno razmišljalo i eksperimentiralo raznim tehnikama rada. Cure su osmislile svaki detalj kojih ima jaaaako puno – od stolaca na zidu, rublja koje visi na špagi, retro kućanskih pomagala na policama pa sve do fotografija koje pokazuju kako je tekla transformacija kluba i cvijeća na terasi u karjoli i raznim posudicama koje smo pronašli.

Za šarenilo cvjetnih boja, pak, zaslužna je Ivana Gulin. Također, cure iz Peronospora studija napravile su i ovaj svima dragi mali trg na zatvorenom tzv. chill out zonu usred kluba koje su opremile umjetnom travom i šankom pa se sada ekipa tu redovitu opušta i izležava… – hvali svoje suradnice Hrvoje i dodaje da velike zasluge za to kako Azimut danas izgleda ima i Zoran Mikulandra, dečko iz Bilica koji od djetinjstva skuplja najrazličitije stvari, a od kojeg je ekipa Azimuta nabavila skoro sve što se danas nalazi u klubu. – Glavni cilj pri uređenju je bio oživiti prostor koji je tmuran sam po sebi, mračan, pravi bunarski.

Zato smo išli na koloritne detalje i pastelne boje – ističe Hrvoje. Ono što će još sigurno zanimati pušače, jest da se u klubu pušiti može, a one koji briju na dobre koncerte da je ozvučenje u klubu fenomenalno. Uživajte u fotografijama i vidimo se u Šibeniku jer će Azimut bez sumnje biti klub ljeta 2013.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 00:09