Cool mjesto: Blagdani u cafe baru Nome

Prostor prožet zelenilom, prirodnim materijalima i bojama natur palete

Ističe se neobična božićna jela koja je, prema ideji vlasnika, izrađena od drva, s posebnim utorima za ukrase i pozadinskom rasvjetom

Blagdanska atmosfera nije rezervirana samo za intimnost domova, nego se proteže i po svim javnim prostorima poput ulica, trgovina, restorana i kafića. Ugostiteljski objekti najčešće dobivaju svečano ruho prema idejama i željama svojih vlasnika, a rezultati uređenja ponekad su zaista zanimljivi. Jedan kreativan primjer pronašli smo u zagrebačkom cafe baru Nome, smještenom nedaleko od frekventnog križanja Vukovarske i Ulice Hrvatske bratske zajednice.

Uklanjanje zidova

Njegov ugodan interijer krasi instalacija u obliku božićne jele izrađena od drveta. Na dasci su izbušeni i posebni utori u koje se vješaju ukrasne kuglice, a osvijetljen je sa stražnje strane te se čini kao da lebdi ispred zida. – Želio sam napraviti nešto neuobičajeno, a opet atraktivno, da ne smeta u prostoru. Kad sam vidio one jednodimenzionalne žičane forme borova na koje se vješaju kuglice, palo mi je na pamet da bih mogao napraviti isto od materijala koji smo koristili za izradu stolova u kafiću. Sa stolarom sam razradio nacrt, dali smo ga na CNC obradu, kantirali rubove i to je to – pojasnio je kreativni vlasnik prema čijim je idejama uređen i cijeli prostor Nomea koji se prostire na 80 četvornih metara te ga okružuje 150 kvadrata otvorene terase.

Cafe bar prima gotovo 200 gostiju. U interijeru prevladava moderna kombinacija nježno sive, bež te boje arlington hrasta, a sve je prožeto obiljem zelenila. – Prostor je nekad bio podijeljen na tri dijela: kafić, kladionicu i mjenjačnicu. Ciljanim uklanjanjem pregradnih zidova, kako se ne bi narušila statika cijelog objekta, dobili smo puno veći otvoreni prostor, uz maksimalno korištenje gradnjom proizašlih detalja, poput potpornih stupova od opeke i željeznih traverzi – opisao je vlasnik i napomenuo kako je najzahtjevnije od svega bilo napraviti kompromis između komfora i željenog broja sjedećih mjesta, a istodobno omogućiti nesmetanu komunikaciju gostiju i uposlenika.

Naglasak na udobnosti

Stoga je središnji dio cafe bara izdignut kako bi pratio visinu sjedenja nasuprotnih barskih stolova, a posebna je pažnja posvećena udobnosti sjedenja, što je postignuto kvalitetnim završnim materijalima i ispunom sjedišta optimalne tvrdoće. Pazilo se i na praktične detalje pa su utičnice postavljene pokraj gotovo svakog stola. Nome je dio cjeline koja je zamišljena kao kombinacija turizma i ugostiteljstva te su iznad njega uređena i četiri studio-apartmana kategorizirana s tri zvjezdice, a svaki vikend organiziraju nastupe renomiranih glazbenika urbanog izričaja.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 08:52