cool mjesto: Cafe bar Marker

Kafić po mjeri studenata

Skripta i marker osnovni su materijal, osnosno alat kojim se služe studenti. A upravo je to poslužilo dizajnerima iz kolektiva Kancelarija kao inspiracija za projekt interijera, naziva i identiteta lokala naziva Marker koji se nalazi na Sveučilišnoj aleji

Profil
Ime:
Cafe bar Marker
Adresa:
Ul. Ivana Lučića 12, Zagreb
Vlasnik:
Željka Radoš
Uređenje:
Noin arhitekti i Kancelarija
Radno vrijeme:
svaki dan: 7 - 22 h
Ponuda:
alkoholna i bezalkoholna pića, sendviči od 15 do 18 kuna

Što je zajedničko baš svim studentima? Osim, naravno, indexa… Skripta. I marker, kojim će podcrtati njezine dijelove i solidarno je dijeliti s kolegama. A upravo su studenti kojima je skripta osnovni materijal koji predstavlja sredstvo komunikacije, i marker kao osnovni alat kojim se služe, zajednički nazivnik svih fakulteta, koji je poslužio kao inspiracija za projekt interijera, naziva i vizualnog identiteta kafića Marker. Riječ je o lokalu čije su uređenje projektirali dizajneri iz kolektiva Kancelarija, koji su u definiranju koncepta uređenja uzeli u obzir osnovna obilježja kafića, a to su lokacija, odnosno Sveučilišna aleja, i posjetitelji, tj. studenti obližnjih fakulteta. Marker se nalazi na razmeđi Filozofskog fakulteta i Fakulteta strojarstva i brodogradnje, pa su njihovi studenti i ciljani konzumenti, dok je odabir materijala i elemenata interijera spoj jednih i drugih.

Vizualni identitet kafića reducirani je potez markerom po skripti, definiran nadalje zastupljenom narančastom bojom. Nositelj koncepta je pod, izrađen od podnih naljepnica koje originalne skripte duhovito pretvaraju u klasično postavljen parket Tehnički karakter, koji odgovara Fakultetu stojarstva, zastupljen u projektiranju vješalica (koje osim što podizanjem jakni štede prostor zahtijevaju i interakciju korisnika), te tehnologiji proizvodnje i materijalu stolića. Projektirani su tako da slaganjem jednog u drugi čine volumen kocke i na taj način štede prostor. Humanistički pristup vidljiv je pak u odabiru materijala, kao što su drvo za klupe i filc za jastuke. Projekt interijera rađen je u suradnji s NOIN arhitektima, a svi su elementi produkt-dizajna ciljano projektirani za Marker. Kafić je jedan pd rijetkih primjera total dizajna i baš je po mjeri studenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:31