Cool mjesto: Caffe bar Ivy

Diskretan francuski šarm podno Sljemena
Profil
Ime:
Caffe bar Ivy
Lokacija:
Išće 13, Gračani, Zagreb
Kontakt:
Facebook: Ivy Caffe

U zagrebačkim Gračanima nedavno se otvorila vjerojatno najljupkija slastičarnica u Zagrebu. Zove se Ivy Caffe, a njezin neodoljivi interijer odmah nas je oborio s nogu. – Planiranje financijske konstrukcije pokazalo je kako će veliki dio sredstava biti potrošen na uređenje i opremu radnog prostora u skladu s uvjetima propisanim za djelatnost caffe bara s proizvodnjom slastica (prostor za pripremu slastica, skladišni prostor, sanitarni čvor za djelatnike, garderobu osoblja…).

Zbog svega toga nije ostao veliki budžet za namještaj i detalje, pa sam se morala poslužiti maštom kako bi uspješno riješila pitanje lijepog interijera – objašnjava vlasnica Snježana Gabelica i dodaje kako su dosta novca uštedjeli i time što je adaptaciju vodio suprug Damir, inženjer graditeljstva i filmski scenograf, a i time što su sve poslove koje su mogli, radili sami te uz pomoć djece i prijatelja. Ti su poslovi uključivali kopanje, štemanje, čišćenje, dovoz, odvoz, pranje… U cijelom interijeru slastičarnice prevladava bijela boja s bež, sivim i zelenim detaljima, a od materijala dominiraju drvo, metal i dekor.

Većina namještaja nije kupljena, već sakupljena iz raznoraznih izvora, a dio je izrađen po mjeri u stilu sakupljenog namještaja. Sve je preuređeno u maniri vrtnog vintage stila. – Dva para malih fotelja koje su na tavanu godinama čekale da ih otpremimo u vikendicu kod Ozlja, završile su kod tapetara radi šivanja navlaka. Fotelje su presvučene svijetlim sivo-bež dekorom sa uzorkom sitnih zelenih i bijelih listića na granama. Smeđi drveni rukohvati previše su odskakali od nježnog dekora pa sam ih prekrila lazurnom bijelom bojom.

Uzorke s dekora htjela sam prenijeti na neke od bijelo oličenih zidova kako bi se razbila bjelina ploha, ali uz uvjet da tako ocrtani zid ne odvlači pažnju s ostalih detalja u prostoru. Želju mi je realizirao akademski slikar Aleksandar Bezinović oslikavši jedan zid s listićima bršljana jer bršljani zaista rastu oko kafića. Tako mi je i sinulo da bih kafić mogla nazvati Ivy što u prijevodu znači bršljan – priča vesela vlasnica. Sklopive metalne stolice s drvenim prečkicama, koje su najprepoznatljiviji komadi namještaja u prostoru, vlasnica je dobila od prijatelja i prema njihovu obliku ručno su izrađeni stolovi.

Na kraju je sav taj namještaj oličio i oslikao Josip Rodbinić, filmski patiner. Željezni dijelovi obojeni su u mat crnu, a drvene plohe stolova i stolica u slojevima su “fladrane” bež, sivo i bijelo kako bi se dobio dojam vremenom patiniranog namještaja. Na isti je način, ali u svjetlijoj maniri, patinirana drvena oplata šanka. – Moj se kafić razlikuje od ostalih jer je ugođaj u njemu kao da ste u svom dnevnom boravku – zaključuje Snježana.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 15:17