Cool mjesto: Caffe bar Kazan

Tursku kavu, molim!

Ne, nisam naručila kavu s toplim mlijekom… – Moj nes je prevodenast… – Kakva je ovo neukusna pjena, ima li u šalici uopće kave?! – Ma ovo uopće nije pitko! – Meni je ok. Ako ste pomislili da je ovaj razgovor o kavi dio Željkine i Miline rubrike Testirano! (Dobra hrana, Nedjeljni Jutarnji), varate se. Riječ je o nedavnom okupljanju mojeg društva u jednom zagrebačkom kafi ću i, očito, neuspješnom pokušaju višesatnog ispijanja kave.

Profil
Ime:
Caffe bar Kazan
Adresa:
Savska cesta 83, Zagreb
Vlasnici:
Mario Stancin, Goran Dragutinovic, Goran Leškovic
Ponuda:
turska kava i rakije

Činjenica je da su Hrvati strasni ljubitelji kave, na ovaj ili onaj način, ali kladila bih se da većina mojih prijatelja, poznanika i kolega, a vjerojatno će se složiti i dio čitatelja D&D-ja, ima problem kad je u pitanju kava. Ni jedna se ne može mjeriti s pravom, turskom kavom. Onom kad se ujutro probudite i gotovo žmirećki prilazite štednjaku, ulijevate vodu u džezvu, čekate da zavrije, stavite nekoliko žličica kave i zakuhate. Dodate malo mlijeka i šećera. I zapalite cigaretu. E, to je savršeno buđenje. Eto, zato ja nikad ne pijem kavu u kafićima. Jer nikad neće biti dovoljna jaka i fina.

O tome su razmišljala i tri prijatelja iz Zagreba, Mario Stančin, Goran Dragutinović i Goran Lešković, koji su sredinom rujna otvorili jedan od rijetkih, ako ne i jedini kafi ć u Zagrebu u kojem se poslužuje turska kava! – Strasni smo ljubitelji crne kave, kakvu mnogi kod kuće kuhaju.

Tako smo i došli na ideju da ljudima izvan njihovih domova ponudimo tursku kavu – kažu suvlasnici. Caffe bar Kazan nalazi se na Savskoj cesti, nedaleko od Učiteljske akademije, i izvana se ne razlikuje previše od okolnih kafića. Međutim, nekoliko minuta nakon što naručite kavu, na vaš stol stiže originalni izrezbareni bakreni set – s bakrenom fildžanom, šećerlukom i džezvom turske kave, posluženom uz rahatlokum (od kruške i divlje ruže), i nepravilnih kocaka šećera u prahu. A okus je kave upravo onakav kakav treba biti… No, osim što privlači zanimljivim i za nas nesvakidašnjim serviranjem turske kave, caffe bar Kazan oduševljava i interijerom.

Kafić je zamišljen u dvije tematske cjeline: za jutarnje ispijanje kave i večernje druženje uz čašicu rakije

Prvo što zamijetite kad uđete u kafić široki je kameni šank sa staklenom vitrinom unutar koje su replike kazana, kotla za kuhanje rakije. U donjem su dijelu šanka, kao asocijacija da se kazan loži na drvo, postavljene i cjepanice.

Cijeli lokal uređen je u orijentalnom stilu: od materijala prevladavaju drvo i kamen, crvene i bež tapete prate sofe i taburei crvenog uzorka te visoki barski stolci u bež boji, zidovi su ukrašeni slikama, namjerno bez okvira, na kojima su glavni motivi zrna kave i džezve, a posebno su zanimljivi drveno-stakleni stolići unutar kojih je pustinjski pijesak s bakrenim fildžanima i starim mlinovima za kavu.

Gotovo svi dijelovi namještaja izrađeni su po narudžbi, ručno izrezbareni bakreni set za tursku kavu uvezen je iz Bosne i Hercegovine, a viseća rasvjetna tijela iznad šanka, izrađena od pruća i platna, nabavljena su u Austriji.

– Pojedine smo dijelove namještaja, obilazeći sajmove antikviteta, tražili mjesecima. Htjeli smo postići topli ambijent lokala, da se gosti osjećaju kao kod kuće i da kafić ne bude sterilan i minimalistički poput drugih. Sve smo samostalno osmislili. Stupove smo obukli u rustik kamen, da je u kombinaciji sa šankom, a potom smo pažljivo birali gumirane, bojom odgovarajuće tapete i sofe… – objašnjavaju Mario Stančin i Goran Dragutinović. Kafić je, zapravo, zamišljen u dvije tematske cjeline: za jutarnje ispijanje kave i čavrljanje za nižim stolovima, te večernje druženje uz rakiju za visokim stolovima.

Naime, ponuda kafića Kazan nije vezana isključivo uz tursku kavu, nego i domaću rakiju te likere. Ponuđeno ih je 30-ak, a gosti ekskluzivno mogu probati rakiju od divlje ruže ili tartufa, pa čak i medicu s listićima 24-karatnog zlata! Sve se rakije, slično kao i turska kava, poslužuju na setu, ali uz suho voće, a zasad se nude po promotivnim cijenama. – Naše su rakije kvalitetne, a dobavljamo ih od manjih proizvođača iz Hrvatske.

Ne smiju “derati” grlo, a gosti su ugodno iznenađeni kad ih probaju jer, za razliku od seoskih “brlja”, protječu kroz grlo i griju u želucu – kažu. Pomno je osmišljen i logo kafića. Zlatnu kapljicu rakije, isprepletenu sa slovima, osmislila je Ozana Alpeza, njihova prijateljica koja studira grafički dizajn.

U kafiću se uočavaju i starinski predmeti poput mlina za kavu iza šanka, starog više od 50 godina, a dobrodošli su i stari predmeti vezani uz kavu i rakiju, koje gosti mogu donijeti “na čuvanje”. Čak je i toalet uređen u posebnom stilu: bež tapete s uzorkom grančica breze nadopunjuje ogledalo crno-bijelog okvira, a tu je i neobičan vodokotlić. – Da, ha-ha-ha, jedna je profesorica Učiteljske akademije izašla iz toaleta i pitala gdje se pušta voda.

Ručica se mora povući prema dolje, a voda teče kao slap – dodaju. Da ne duljimo, kafić je jedinstven i po uređenju i po ponudi. Otvoren je do ponoći i suvlasnici često organiziraju tematske partyje, ali najveća je gužva, kad gosti doslovno “žicaju” rezervacije, u jutarnjim satima. Svaka se džezva kave, valja napomenuti, priprema posebno, od najsitnije mljevene kave Arabica, koja je sitnija i od brašna.

Dakle, kava je uvijek svježa, ali i jača od onih u drugim kafićima. Usporedbe radi, u espresso ide oko 7 grama kave, a u tursku kavu oko 10 grama kave. Koliko se litara tog, mnogima omiljenog crnog napitka dnevno pripremi, kroz smijeh ističu Mario i Goran, poslovna je tajna. A koji su im daljnji planovi? – Iduće godine otvaramo novi kafić, Kazan 2, u kojem ćemo proširiti ponudu, ali neka to bude iznenađenje. Bit ćete, naravno, pozvani na otvorenje – kažu momci. Jedva čekamo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 16:27