Zlatna školjka

Cool mjesto: Conca d' oro bistro

Stari sjaj 'Zlatne' pretočen u stvarnost
Profil
Ime:
Conca d' oro bistro (Zlatna školjka)
Lokacija:
Kružna ulica 12, Rijeka
Vlasnik:
Zoran Maržić
Uređenje:
vlasnik i poslovni partner Andrej Barbieri

U 129 godina postojanja ovaj je lokal promijenio više od deset vlasnika, nekoliko imena, pa čak i naziv matične ulice, a “preživio” je pet država s različitim političkim sustavima i dva svjetska rata. No, za generacije Riječana, a osobito posjetitelje Rijeke u potrazi za mirnim kutkom, dobrom primorskom kuhinjom i kvalitetnim vinom, ostao je dobro poznato mjesto. A to će, vjerujemo, postati i nadolazećim generacijama. Naime, najstarijem riječkom restoranu Conca d’ oro, odnosno Zlatna školjka, smještenom u središtu grada, na doslovce deset koraka od gradske žile kucavice Korza, ovih je dana vraćen stari sjaj i to na način da je ekskluzivni i pomalo “uštogljeni” klasični restoran prenamijenjen u dinamičniji, življi i pristupačniji bistro i wine bar.

Ideja je to vlasnika Zorana Maržića i njegovog poslovnog partnera Andreja Barbieria čiji je cilj bio približiti se trendu bistroa u kojima je olakšan dijalog gostiju. Jelo je inspirirano lokalnom mediteranskom kuhinjom, porcije su nešto manje, a time i povoljnije. Uz to, vikendom će bistro raditi malo dulje, često i uz živu glazbu. Novi poslovni koncept popraćen je i preuređenjem lokala površine 70-ak četvornih metara, u kojem je interijer u velikom dijelu vraćen u originalno izdanje iz 1939. godine.

Eliminirane su nadograđivana ventilacija i instalacije, a naglasak je na originalnim elementima: drvenim prozorima, kamenom ulazu i detaljima kao što su oslikana stakla, drvena kapijica koja dijeli prostor od sale i željezna vratašca prema ulaznim vratima. S obzirom na to da lokal gotovo nema prirodnog svjetla, prostor je obojen u bijelo da bi se dobilo što više svjetlosti i da bi se vizualno povećao, dok je posebna pozornost iz istog razloga usmjerena prema rasvjeti i biljkama.

Tvrtka Luminis projektirala je i realizirala aluminijske LED lampe klasičnog stila u modernoj formi isključivo za bistro, dok je bacc. inženjer agronomije Jelena Šironja osmislila sustav umjetne rasvjete koja služi za rast biljaka i dekorativne stolce s posađenim biljkama koji su obješeni na zidove. Nama dobro poznata kreativka Ivančica Kršek iz brenda MakeoverAddcit preuredila je namještaj, stare stolove i stolce i one nove, kupljene u zagrebačkim i riječkim antikvarnicama. Zaigrano ih je obojila u svijetloplavo-sivu nijansu koja asocira na boju kojom su se nekoć bojili brodovi. U kombinaciji sa svijetlim drvom oni daju potrebnu dozu elegancije u interijeru u kojem se isprepleću primorski, rustikalni i urbani stilovi.

Istodobno je na klupe ispisala poruke inspirirane kuhinjom i vinom. Tvrtka Ritex, pak, izradila je prema ideji vlasnika i njegova poslovnog partnera retrošank od drvenih nosača i drvenih kutija koje podsjećaju na stare kutije za vino, a time je ujedno riješen i problem grbavih zidova. Ista je tvrtka izradila klupe i sjedeće garniture presvučene tkaninom s motivima tiska koji se provlači kroz cijeli prostor.

U glavnom dijelu bistroa tkanina je crno-bijela, dok je u zasebno odvojenoj prostoriji u boji. Na zidovima su osim stolaca s biljkama postavljeni stari reklamni plakati talijanskih proizvođača hrane i napitaka… Ukratko, cijenjeni riblji restoran, koji sljedeće godine slavi čak 130 godina poslovanja, tako je postao bistro u kojem je poželjno jesti za šankom, dok je za veća druženja osmišljen zajednički sjedaći dio. Ništa pretenciozno, ali opet primamljivo, ugodno i opuštajuće.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 13:00