COOL MJESTO: Cvijet by Kike

Dubrovačka umjetnička radionica u kojoj kreativna Kristina Skvrce izrađuje drugačije cvjetne instalacije

Jesam li trenutno u minijaturnoj brezovoj šumi ili u cvjetnom studiju, bio mi je prvi dojam pri ulasku u maštoviti studio Cvijet by Kike u dubrovačkom Lapadu, čija je vlasnica Kristina Skvrce, a koji je dekoriran mnoštvom brezinih debala naslonjenih na zidove studija, u čijem se okruženju cvijeće osjeća baš kao kod kuće. Kristinu ili Kiku, kako je zovu njezini Dubrovčani, ukratko se može opisati kao veliku kreativku i pravu umjetnicu u aranžiranju i dekoriranju cvijeća i drugih prirodnih materijala.

Otkako je još 2000. godine otvorila svoj prvi cvjetni studio koji se zvao Radionica Kike, nakon čega je promijenila još nekoliko adresa, u njezin studio oduvijek je bilo ugodno uči. To nikada nije bila klasična cvjećarnica, već više umjetnička radionica u kojoj su nastajale prave male i neke veće cvjetne instalacije, a kupiti cvjetni buket kod Kike ili dobiti ga na poklon od dragih osoba uvijek je bio pravi užitak, jer svaki je buket bio drukčiji i unikatan.

Bjelina breza ‘razbijena’ je starinskim drvenim namještajem tirkizne boje

Baš kao sve što Kike radi, takvi su i prostori u kojima nastaju njezine cvjetne instalacije. Pohađala je brojne tečajeve aranžiranja u inozemstvu, bila je na nekim od najboljih radionica, pokupila je važna i potrebna znanja vezana uz tehniku i realizaciju, no, kako Kristina kaže, za svaki kreativan rad, unatoč obrazovanju, trebaš imati ono nešto u sebi s čime se jednostavno rodiš.

Sadašnji prostor flower shopa Cvijet by Kike, kamo se preselila na proljeće, smješten je u Ulici Miljenka Bratoša 19 u Lapadu i ima oko 70 kvadrata. Sastoji se od showrooma i radnog dijela sa skladištem, koji ovdje nisu strogo odvojeni, jer se svih ovih godina uvjerila da njezini kupci vole sudjelovati u procesu stvaranja.

Pitamo je zašto je odlučila interijer upotpuniti brezinim deblima. – Breze imaju divna uska elegantna debla, volim tu sivo-bijelu strukturu kore breze, vitke su, a ja sam imala problem niskog stropa u interijeru i, srećom, dobrog prijatelja stolara, koji je bio spreman za mene posjeći desetke breza u okolici Zagreba. Tako sam dobila divan ‘unutrašnji’ park koji, ovisno o ponudi cvijeća, svaki put ima drugačiji izgled – kaže vlasnica. Debla breze bijeloj su boji dali toplinu, a da bi ugođaj “brezove šume” bio potpun, svoje su mjesto na deblima pronašle kućice i krletke s ptičicama.

Monotonija bijele boje osim brezama “razbijena” je i starinskim drvenim namještajem u tirkiznoj boji, u vidu stola smještenog nasred dućana, stolica, klupe i zidnih poliča. – Volim kombinirati razne stilove, ali ipak shabby chic stil nekako odlično pristaje u interijer moje cvjećarnice. Nenametljiv je i odlična je kulisa glavnim akterima interijera – cvijeću – kaže. Jedan zid krasi i ručno izrađeni azerbajdžanski tepih koji je slučajan detalj, jer ga je Kike željela spasiti od uništavanja.

Bio je na podu njezina stana, a ovdje se pokazao odličnim izborom jer je još više naglasio bohemian chic koji jako voli. Budući da nema klasičan izlog, zajedno s akademskom slikaricom Dubravkom Lošić napravila je “Flowermachine”, umjetničko rješenje na fasadi koje je sraz provokacije, nenametljivosti i funkcionalnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 05:31