Cool mjesto: Galerija Artholic na Murteru

Rohbau konoba sada je prodajno-izložbeno mjesto za umjetnike

Nakon što su krajem ožujka otvorile Lanac za bicikle, prvi zatvoreni čuvani parking za bicikle u Zagrebu, Maja Pleša i Ivana Perišić nastavljaju s novim poslovnim pothvatima. Lanac za bicikle trenutno je zatvoren zbog godišnjih odmora i ljeta u Zagrebu, pa su se djevojke uputile nešto južnije, točnije na otok Murter, gdje su otvorile galeriju Artholic.

Uspješna suradnja

– Kroz razne suradnje upoznale smo mnogo umjetnika, a jedan od njih je i Marko Prpić Zets, koji nam je oslikao vanjski prostor parkirališta u Zagrebu, a sada nam je napravio logo galerije. On i njegova udruga Boonika pružili su nam veliku podršku i dali taj početni impuls – priča Ivana Perišić. Ivana ljetuje u Betini, tako da je, objašnjava, bila upoznata s lokalnom zajednicom, i odmah je znala da je to pravo mjesto za galeriju.

Smještena je u samom središtu mjesta Murter, u prostoru bivše konobe koji je sačuvao svoj izvorni, rohbau izgled. – Riječ je o kamenoj kućici autohtonog izgleda, a prostor koji smo zatekle odlučile smo sačuvati i samo smo ga dekorirale. Dio namještaja smo iznajmile, a dio smo dovukle od doma. Bila je to improvizacija koja me jako veselila jer obožavam uređivati interijere – kaže Ivana. Prostor od 40-ak kvadrata nalazi se na dvije etaže; gornja služi kao skladište, a stepenice koje vode prema njoj također su iskorištene kao izložbeni prostor.

Mnogo brendova

U galeriji se može naći nakit Marka Prpića Zetsa, zatim proizvodi brenda Booteeq, narukvice Mayanas, biseri Coquille, kao i neobičan nakit brenda 5 Knots – ogrlice od kaširanih i potom obojanih ping-pong loptica. Tu su i oslikane majice Bunika, ručno pletene torbice od recikliranog papira Martine Prpić, te ručno izrađene lutkice punjene lavandom Jasmine Kosanović. Po zidovima su ovješene fotografije otoka Murtera Alena Međića, a među stvarima koje se najbolje prodaju su ulja na platnu Ninja Tigera i Linncha.

Maštovit suvenir krije se iza imena Žvig: riječ je o čašicama za rakiju od orahova drva Eme Gerovac, a ponudi je i domaći med Ljutak i svijeće od pčelinjeg voska. Tu su i proizvodi Brokula&Ž, i izbor iz kolekcije Adrian dizajnerice Ivane Omazić. Artholic je privremena galerija, koja će biti otvorena do kraja kolovoza, a cure već najavljuju novi projekt za iduću godinu: ljetna kina na krovovima zagrebačkih zgrada.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 18:58