cool mjesto: Galerija Živko

Kreativan studio u Rovinju

Posjetili smo nedavno otvoreni atelje u Rovinju, u kojem Andreja Živko i Lara Buric stvaraju zaigrane predmete, slike i torbe…

Profil
Ime:
atelijer Živko
Adresa:
Ul. Montalbano 21, Rovinj
Vlasnice:
Andreja Živko i Lara Buric

Kada netko istinski uživa u onome čime se bavi, kada stvara iz srca i duše, taj sjaji i zrači totalnom pozitivom i energijom. A upravo je takva Andreja Živko. Zaigrana, maštovita i kreativna. No, to ne bi trebalo čuditi uzme li se u obzir da je godinama radila kao odgajateljica u dječjem vrtiću, a da danas slika i oslikava funkcionalne predmete, ne bježeći od dječjeg izražavanja. Jednostavno, Andreja se nije zaboravila igrati. Isto kao ni njezin suprug Hrvoje, s kojim zajedno stvara nove predmete za dom.

Primjećuje se to u njihovom ateljeu u sklopu obiteljske kuće u Đurđevcu, gdje žive s djecom. Ali, primjećuje se to i u nedavno otvorenom ateljeu u Rovinju, u kojem je Andreja dobila pojačanje. I to u vidu prijateljice Lare Buric.

Naime, uz slikarastvo koje je radila kao odgajateljica u dječjem vrtiću, Andreja nije stizala ostvarivati svoje slikarske želje pa je uz podršku obitelji dala otkaz i potpuno se posvetila dotadašnjem hobiju. Slikarstvom se bavi već desetak godina i od toga živi.

U Rovinj se zaljubila na prvi pogled, kada je prije nekoliko godina s obitelji ljetovala u tom istarskom gradu. Tako je upoznala i Laru Buric, s kojom je u jednom razgovoru, budući da je dugo sanjala o ateljeu na moru, odlučila ostvariti svoju želju i podijeliti radni prostor.

– Radimo svaki dan, a prilikom uređivanja prostora zajedno smo odlučile o interijeru. Moj suprug Hrvoje je pomogao brojnim radovima poput oblikovanja zidova i rasvjete, Lara je puno pomogla svojim namještajem, a zajedno smo obojale zidove. Sve je nekako teklo i tako je nastao simpatičan prostor u kojem radimo! – kaže Andreja.

I odličan su par. Lara se bavi tekstilom, šije torbe od različitih materijala i raznih dimenzija, veselih i živahnih boja koje su Andreju privukle upravo zbog njenog šarenila u slikarstvu. Iako su u početku njezina stvaranja bile samo slike, malo po malo rasla je ljubav i prema interijerima.

– Ideje su samo dolazile, sve što bi se dalo oslikati! Tako sam počela oslikavati ogledala, drvene kutije, lampe (koje inače suprug izrađuje, a ja oslikavam), drvene stolčiće za djecu, velike stolčiće, stolove, satove! Često sam izlagala na sajmovima, a kako bi uvijek nedostajalo mojih radova, osmislila sam i kopčice s potpisom, broševe, orglice, prstene… Tako da svatko može naći za sebe ili kuću neki moj rad – kaže.

Koristi prirodne materijale, a najviše drvo. Ipak, budući da joj je najveće zadovoljstvo vratiti život u odbačene predmete, pronađu se tu i oslikane cipele, torbe s pjesmicama uokvirene u sliku…

– Želja mi je kod ljudi izazvati pozitivnu reakciju u čemu sam do sada bila uspješna i zbog toga sam jako sretna! To je za mene veliki uspjeh! Često bi se znala ljutiti jer nemam više vremena za ideje koje samo dolaze, no kako je sve u životu proces znam da ću sve uspjeti realizirati! Najvažnije je voljeti svoj posao – ističe. A Andreja i Lara ga zaista vole. Vidi se to i na fotografijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 13:00