Cool mjesto: Hostel Casablanca

Zavirite u novi hostel u centre Zagreba
Profil
Ime:
Hostel Casablanca
Adresa:
Vlaška 92, Zagreb
Vlasnice i projekt:
Jelena i Zrinka Koržinek

Još otkad su bile studentice arhitekture, sestre Jelena i Zrinka Koržinek sanjale su o tome da jednoga dana otvore hostel. Ideju su ljetos konačno realizirale preuredivši staru dvorišnu kuću u zagrebačkoj Vlaškoj 92, koju su naslijedile od bake Blanke, u šarmantan hostel za 22 gosta. – Prizemlje dvorišne kuće potječe iz 19. stoljeća kada je tu bilo sjedište žandarmerije. Naš ju je pradjed otkupio i sagradio današnje kino Studio, koje je također u našem vlasništvu, a 1926. dogradio je još kat kuće – opisuju Jelena i Zrinka. Kako bi sačuvale uspomenu na baku Blanku, hostel je dobio naziv Casablanca, a to je ujedno i referenca na istoimeni film koji se prikazivao i u kinu s kojim hostel dijeli dvorište.

Poduzetne sestre su projekt obnove kuće počele razvijati još 2006., a kako je njihova želja za otvaranjem hostela bila zaista velika, nije ih pokolebala ni činjenica da je broj novootvorenih hostela u Zagrebu u posljednjih nekoliko godina nevjerojatno narastao te da su se u međuvremenu oni manje uspješni već počeli i zatvarati. – Prilagodile smo naš projekt tako da smo odustale od višekrevetnih spavaonica te smo se odlučile za više manjih soba. Potrudile smo se i da naš hostel bude na visokoj razini kad je riječ o ponudi i uređenju, kako bi se istaknuo i kako bi ga gosti prepoznali – rekle su Jelena i Zrinka. Čini se da su u tom naumu odlično uspjele jer na stranici booking.com Casablanca drži visoku ocjenu posjetitelja 9,8 od maksimalno mogućih 10 bodova.

Prije obnove, odobren im je kredit Hrvatske banke za obnovu i razvitak, a dobile su i bespovratna sredstva Europske banke za obnovu i razvoj iz programa za žene poduzetnice. Prilikom adaptacije promijenjeno je sve: instalacije, podovi i žbuka na nosivim zidovima, a pregradni zidovi su srušeni i raspoređeni kako najbolje odgovara potrebama hostela te on sada nudi smještaj u 10 soba s vlastitom kupaonicom i WCom. Ugrađeni su i novi prozori s dobrom izolacijom koji su s vanjske strane drveni jer je kuća pod zaštitom, a s unutarnje strane su plastični. U skladu s imenom uređen je interijer pa su sve sobe bijele i razlikuju se jedino po manjim detaljima u boji. Posebna pažnja posvećena je uređenju zajedničkih prostorija namijenjenih druženju gostiju. – Željele smo sačuvati elemente i šarm stare kuće. U dnevnom boravku zadržale smo bakin stari luster koji smo dale restaurirati i oko njega je krenulo daljnje uređenje prostora – pričaju Zrinka i Jelena.

Novi život udahnule su i bakinu starom kauču koji je nanovo pretapeciran, kuhinjskom stolu i stolicama koji su prelakirani u bijelo, te starom masivnom ormaru. Dio namještaja je nabavljen u Reto centru, a deset stolića, sada smještenih u sobama hostela, nekoć je bilo inventar bolnice Rebro. Zadržano je i originalno kameno stubište koje vodi na kat, a novi sjaj udahnuo mu je majstor kamenar. Gostima su na raspolaganju i potpuno opremljena kuhinja te ugodna terasa okružena zelenilom i namještena stolovima i stolicama, površine 25 četvornih metara, na kojoj se mogu opuštati nakon razgledavanja grada. Velika terasa nalazi se i na katu hostela na kojem su smještene četiri sobe, no ona tek čeka detaljnije uređenje koje je predviđeno za iduće proljeće.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:40