Cool mjesto: Hostel Golly

Lijepo je biti gol i bos
Profil
Ime:
Hostel Golly&Bossy
Adresa:
Morpurgova poljana 2, Split
Vlasnik:
Ante Kotarac
Uređenje:
Studio UP i Damir Gamulin Gamba

Volimo gole, bose i debele. Ne brinite, nismo poludjeli nego govorimo o splitskom hostelu Golly&Bossy te o njegovu restoranu DeBelly, u prizemlju hostela, koji je samo u sto dana uspio izrealizirati proslavljeni arhitektonski dvojac Plejić-Pelivan.

Toma i Lea su naime staru secesijsku građevinu na podno splitske ribarnice, koja je desetljećima bila splitska robna kuća, pretvorili u suvremeni funcky dizajnerski hostel koji, otkada je otvoren, niže nagradu za nagradom.

Komunikacije unutar objekta, eskalatore i panoramsko dizalo zadržali su onakavim kakvi su bili, a prodajni i skladišni prostori nekadašnjeg malog trgovackog centra pregrađeni su i ispunjeni sistemom zidova te sadržavaju sve smještajne funkcije hostela, krevete, tuševe i sanitarije.

U staroj robnoj kući uspjeli su napraviti 138 kreveta podijeljenih u 29 soba, a od luksuznijih i skupljih dvokrevetnih apartmana s pogledom na more na najgornjem katu do spavaonica sa 8 kreveta u jednoj prostoriji.

Zajedničkim prostorima Design hostela Golly&Bossy dominira prepoznatljiva žuta boja (boja sumpora jer je Split od davnine poznat po svojim ljekovitim sumpornim kupeljima) povremeno je “razbijena” signalizacijom i natpisima crne boje, vizualima koje potpisuje dizajner Damir Gamulin Gamba i copywriter Sebastijan Vukušić.

Umjesto uobičajenih hotelskih oznaka i numeriranja soba, signalizacija ispisuje povijest Splita, pa su tako sobe hostela nazvane po godinama važnih događaja iz povijesti, kulture i sporta, poput godine osnutka Hajduka, napada gusara na Split, otvorenja peškarije ili nove rive. No to nije sve što je neobično u ovom hostelu.

Ekipa Gollyih i Bossih smislila je čak osobnu aplikaciju za pametne telefone koja vam služi kao jedinstveni ključ za sobu i ormarić. Hostel ima i restoran i kafić koji također izgleda jako zanimljivo, a gostima je na raspolaganju i mala projekcijska sala i DJ kabina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 00:01