Kreativno srce Slovenije

Cool mjesto: Poligon

Pogledajte kako je stara tvornica duhana u Ljubljani od 800 kvadrata uređena za 660 eura!
Profil
Ime:
Kreativni centar Poligon
Lokacija:
Tobačna ulica 5, 1000 Ljubljana
Radno vrijeme:
Pon-pet od 8 do 20 h
Kontakt:
www.poligon.si, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Stara tvornica duhana u Ljubljani djelila je sudbinu mnogih sličnih propalih pogona na ovim prostorima. Bila je napuštena, derutna i bez uporabne funkcije. To je odlučila promijeniti grupa entuzijasta koji su vidjeli potencijal i od nje su napravili kreativni centar Poligon. Na prvom katu bivše tvornice, iznad prostorija lokalne uprave, centar je širom otvorio svoja vrata u veljači ove godine za sve one koji rade u sferi kreativnih aktivnosti, socijalnog poduzetništva ili kulture i traže nove mogućnosti zapošljavanja na bazi crowdfundinga. Poligon je također omiljen i kod studenata, učenika, običnih građana i stranaca koji traže miran kutak gdje će raditi, učiti, čitati ili surfati.

Zanimljivo je da je osamsto četvornih metara velik prostoru u kojem se nalazi 60 stolova, sedam ureda, soba za konferencije, prostor za evente, kuhinja i još mnogo drugih sadržaja uređen za nevjerojatnih 660 eura! Prednji dio prostora namjenjen je za druženja, a ima i samoposlužni šank te svojevrsni dućančić u kojem se mogu kupiti slovenski dizajnerski proizvodi, dok stražnji dio Poligona sadrži stolove za rad.

Arhitektura prostora je ostala izvorna, nisu dirani zidovi niti karakteristične cijevi na stopu, nego se nastojalo da prostor ostane što više autentičan. Kao i kod nekih drugih neodoljivih interijera, i u Poligonu su otkrili čarobnu formulu: spojiti novo i staro, iskombinirati dizajnerske moderne komade sa starim vintage predmetima i u sve to unijeti malo humora na promišljen način.

Šank je izrađen od starih arhivskih polica, na podu se nalaze otkačene vreće za sjedenje, po zidovima možemo vidjeti simpatične 3D slike koje kao da se miču dok prolazimo kraj njih, ali i stare fotografije radnika bivše tvornice. Na ulazu se nalaze skateboardovi za posudbu kojima se može brže kretati velikom tvorničkom halom. U stražnjem dijelu nalaze se i prave ruče za vježbanje, inače zaštitini znak i logo Poligona. Najupečatljiviji komadi namještaja su svakako stari stolovi i stolice koji su korišteni u nekadašnjoj tvornici, ali i dizajnerski komadi slovenskih kreativaca, kao što je LLSTOL, multifunkcionalan stolac koji je dizajnirao Niko Klanšek.

Posebnost je i Poligon Maker Lab u kojem korisnici imaju na raspolaganju 3D printer na kojem mogu izraditi prototipove, a tu su i profesionalne fotografske usluge. Članstvo u Poligonu nudi dnevne, višednevne i mjesečne članske iskaznice, koje omogućuju pristup svoj infrastrukturi. Prostor je također dostupan za evente, radionice ili okupljanja.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 15:24