Cool mjesto: Poliklinika Šlaj-Anić

Ordinacija u kojoj nestaje dentofobija

Dentofobija je strah od odlaska stomatologu. Ponekad je razlog višegodišnje izbjegavanje stomatoloških pregleda, što u konačnici od malog kvara zuba može dovesti do velikih problema i gubitka trajnih zubi.

Što je potrebno za nadilaženje straha? Stručan stomatolog, naravno, ali ništa manje bitan je i prostor u kojem će se pacijent opustiti i osjećati ugodno. Jedno od takvih mjesta zasigurno je poliklinika Šlaj-Anić. Projektirao ju je arhitekt Hrvoje Lovošević u suradnji s projektnim odjelom njemačke tvrtke KaVo, najpoznatijeg svjetskog proizvođača opreme za dentalnu medicinu. Poliklinika je smještena u blizini Kvaternikova trga, a u samo četiri godine (koliko postoji na ovoj lokaciji) imala je više adaptacija te se od prvobitnih 300 proširila na više od tisuću kvadrata. Prostor se sastoji od čekaonice, devet stomatoloških ordinacija, tri dermatološke i operacijske sale.

– Cilj je bio stvoriti prostor u kojem bi se pacijenti osjećali što ugodnije pa je sve vrlo jednostavno bez suvišnih detalja – objašnjava Filip Smerdelj. Pvo što pacijent primijeti, logično, jest čekaonica. Upravo zato pazilo se da prostor bude smirujući i bez nepotrebnih detalja, a bezvremenost su postigli vječnim foteljama ‘Barcelona’, čiji dizajn potpisuje Mies Van Der Rohe te klupama ‘Mascagni airport’ koje je dizajnirao Lucci e Orlandini. – Od sitnih detalja korištene su jedino slike koje su vrlo jednostavne te bijele zavjese da bi se dobio što bolji osjećaj čistoće – objašnjava Smerdelj i dodaje kako prevladavaju siva, srebrna i bordo crvena boja, dok je ostatak vrlo neutralan.

Podovi su od kamena (travertin), što odaje dojam topline i stalne čistoće dok su u ordinacijama korišteni DLW plastični podovi koje odlikuju iznimna higijenska svojstva. Osim na estetiku pazilo se na sterilnost pa su sva vrata staklena što, osim velike količine prirodnog svjetla, sprečava razmnožavanja bakterija. Zbog što bolje dezinfekcije radne površine izrađena su od najmodernijih kompozitnih materijala.

Voda se tretira u skladu s europskim standardima pa postoje sustavi omekšavanja, grube i fine filtracije, dezinfekcije i demineralizacije, odnosno proizvodnje vlastite destilirane vode za radne procese u sterilizaciji.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 12:04