Multifunkcionalan prostor

Cool mjesto: Udruga Praktikum

Igraonica za sve uzraste
Profil
Naziv:
Udruga Praktikum
Adresa:
Drniška 20, Zagreb
Interijer:
Sanda Pavlinić iz brenda Kuchanice

Koliko god se trudili svaki mjesec obrađivati različite teme te vam donositi dizajnerske, arhitektonske i kreativne savjete, nikad ne znamo koliko smo vas zapravo uspjeli inspirirati da se i sami okušate u DIY projektima ili kompletnoj adaptaciji doma. Naravno, vaše pohvale stižu sa svih strana, i to nas veseli.

No, uvijek smo posebno emotivni kada se i mi, barem u ulozi posrednika, uključimo u projekt uređenja nekog prostora.

Tako vas ovaj mjesec vodimo u prostorije Udruge Praktikum na zagrebačkoj Trešnjevci, osnovane s ciljem poboljšanja kvalitete života djece. Kako bi mladi posjetitelji rado dolazili u udrugu te kroz edukaciju, radionice te igru kvalitetno provodili slobodno vrijeme, a njihovi roditelji istodobno osmišljavali projekte vezane s djelovanjem u zaštiti djece, želja je bila stvoriti ugodan prostor.

A to je definitivno i postignuto! Naime, listajući neke od prijašnjih izdanja, predsjednica udruge Anđelka Budić zamijetila je rad naše suradnice Sande Pavlinić iz brenda Kuchanice te ju odlučila angažirati za projekt interijera. Sanda je, naravno, prihvatila poziv, a kako je prošlo uređenje, priča nam Anđelka… – Iako je prostor namijenjen da u njemu borave djeca i mladi, nisam htjela da prostor bude dječja igraonica. Htjela sam multifunkcionalan prostor: radionice raznih tematika i za razne uzraste te uredski prostor.

U prostoru dominiraju siva, crna, bijela i crvena boja. Bilo je riskantno ići s tim bojama. Ali detalji su ti koji pričaju svoju priču i daju šarm prostoru. Sad kad je sve gotovo, reakcije djece i mladih te roditelja govore mi da nisam pogriješila – kaže Anđelka i dodaje da Sanda ima zlatne ruke, veliko srce i vječni osmijeh. – Punih mjesec dana provele smo radeći na uređenju, ona je osmislila koncept, a ja sam bila njen šegrt. I znate ono kad netko ne kaže pogrešnu riječ.

Kreativnim rješenjima stari je materijal iskorišten za izradu originalnog namještaja

Baš smo se kliknule. Surađivati s njom bilo je pravo zadovoljstvo, a ja sam naučila farbati i šarafiti. Doduše, znala sam što želim i imala sam financijski okvir u kojem sam to htjela ostvariti, a sa Sandom sam to sve s lakoćom provela – ističe Anđelka. Prostor udruge površine je 85 kvadrata, a sastoji se od recepcije, dvije uredske sobe, pretprostora radionice, sobe za radionice te toaleta.

Većina je namještaja izrađena od paleta od bukve, prebojanih u bijelu i sivu boju, koje su poslužile za stolove, police na zidu i dio za sjedenje, manji dio namještaja kupljen je u IKEA-i, Kartelov stolac Louis Ghost by Philippe Starck donijela je Anđelka iz obiteljskog doma, a dio je doniran. I to nam je idealna prilika da se još malo pohvalimo: naša urednica Boba Blašković donirala je udruzi okvire vrata koji su oblijepljeni naljepnicama i iskorišteni kao stolovi u radionici.

Još je puno komada namještaja prenamijenjeno, primjerice od paleta je napravljena sjedalica za odlaganje obuće, od okvira vrata vješalica, dio koji je nekada bio čajna kuhinja sada je opuštajuća zona… Zidovi su prebojani, u uredu su iscrtane crvene trake kako bi se dobilo na toplini prostora, a zanimljivi su i natpisi na vratima “U životu ponekad treba napraviti scenu”. – Sanda je sugerirala natpis “Vrag nosi Pradu” valjda aludirajući na moj karakter – smije se Anđelka koja, kao što je i vidljivo u prostorijama udruge, voli cvijeće, pa nastavlja u šali da će, ne uspije li s djecom i mladima, uzgajati mentu i otvoriti mojito bar.

Više informacija potražite na: www.udruga-praktikum.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 23:33