Cool mjesto: Zalogajnica Mek Per's

Vremenska kapsula koja nas vraća u 'Briljantin'
Profil
Ime:
Zalogajnica Mek Per's
Lokacija:
Zagrebačka cesta 194, Zagreb
Radno vrijeme:
Pon-čet 10-24, pet-sub 10-2, nedjeljom zatvoreno
Kontakt:
www.mekpers.com

Betty Rizzo, Kenickie, Frenchy, Danny Zuko i Sandy našli su se u lokalnom “dineru” gdje provode vrijeme nakon škole. Zuko i Sandy odlaze jer žele biti sami, a Rizo i Kenickie se opet posvađaju pa ga Rizo zalije shakeom od jagode. Zasigurno ste prepoznali scenu iz kultnog mjuzikla “Briljantin” čija se radnja događa u ljeto 1958. godine. Upravo te scene prisjećaju se gotovo svi gosti zalogajnice Mek Per’s koja neodoljivo podsjeća na scenografiju iz filma. A da ih prvi dojam ne vara govori i činjenica da se pojavljuju neki elementi iz tog klasika. – Poslujemo već šest i pol godina. Prvih pet godina proveli smo na Rudešu u Jablanskoj 45 u samo 18 kvadrata. Iako su nam svi predviđali da ćemo poslovati nekoliko mjeseci, na sreću, opstali smo. Naša ideja, koja je očito prepoznata, bila je “budi drugačiji i ne gledaj druge” – kažu vlasnici Tomislav Elvis Pers i Dario Perlić.

Ono što su htjeli bilo je privući goste na način da sve bude friško, da svu hranu pripremaju sami i da se sve radi pred gostima. Dakle, sve je ostalo u okvirima sendvič bara kojih u vrijeme otvaranja i nije bilo baš previše. – Imidž smo si stvarali kroz zafrkanciju jer smo mi i cijelo naše društvo takvi. Nije to bila neka isfurana priča, jednostavno smo takvi, a na taj način su nastajali i detalji i naša web stanica – kažu Tomislav i Dario.

U Mek Per’su (Mek – zafrkancija na konkurenciju, Per’s – prva tri slova prezimena vlasnika) su tako jednog dana shvatili da je 18 kvadrata premalo i zajedno s gostima preselili se na Zagrebačku cestu. – Prije godinu i pol preselili smo se na ovu lokaciju. Prema onih 18 kvadrata preseljenje u novi prostor bila nam je znanstvena fantastika jer smo odjednom imali prostor od 76 kvadrata – kažu vlasnici te dodaju da su uskoro shvatili da im je i taj prostor premalen. No, i tu ih je pratila sreća.

U prostoru pokraj njih bio je narodnjački klub koji se, kažu vlasnici, na sreću svih zatvorio, tako da su i njega unajmili te sada rade u čak 211 kvadrata. Ideju za uređenje imali su još od 2007. godine. – Htjeli smo da sve podsjeća na pedesete godine i da odiše ugodnom atmosferom. Tako smo napravili i galeriju s indentičnom ogradom kakva je bila u kultnom filmu ‘Briljantinu’ – kaže Dario. Naime, prostor koji su preuzeli od narodnjačkog kluba kompletno su porušili i renovirali, a kako bi razbili monotoniju, napravili su galeriju sa separeima. Ispod ograde nalazi se jukebox koji je star 40 godina i trebalo bi ga urediti.

Odlična ideja je starinski televizor koji je nacrtan na zidu oko platna za projektor

Na ploče je, ali teško ga je kompletno srediti tako da ga koriste samo kao zvučnik spojen na liniju. – Naš logo je crven te žutozelen, kakve su prugice na zidu. Sve je naš dizajn, iako su prugice fora iz “dinera” 50-ih i 60-ih godina. Kožne fotelje su bordo boje. Dio namještaja se, što se tiče separea, radio u Hrvatskoj po narudžbi, a drugi dio, stolovi i stolci, došli su izvana – objašnjavaju vlasnici te dodaju kako je glavni motiv zalogajnice bijeli stol s kromiranim rubom.

Zidovi su farbani, a prugice su iscrtane. Po zidu su obješene šaljive slike iz jednog “diner” shopa, a izgledom su iz tih godina. Riječ je o šaljivim tekstovima – objašnjavaju. Posebnu pažnju privlači veliki starinski televizor. Zapravo je riječ o projektoru oko kojeg je iscrtan starinski televizor. Upravo za njega Tomislav i Dario kažu da je otkriće jer su na ideju došli slučajno i da ga nema, prostor bi bio prazan. Trenutačno traže rješenje na koji način postići američku spiku da ljudi jedu vani, na haubi na poznatim tacnama za automobile.

– Zapravo smo htjeli da ne bude sendvič bar ni fast food, nego nešto malo drugačije, neki naš brend i mislim da smo u tome uspjeli – kažu vlasnici i dodaju kako se kod njih stvari same odvijaju kroz zafrkanciju i slučajno. Primjerice, tako je nastalo natjecanje u jedenju zloburgera. – Došla je ekipa i netko je rekao da će pojesti dva zloburgera (ooogromni hamburgeri), pa netko tri i na kraju sad imamo rekordera koji je pojeo četiri i njegova slika bit će na zidu dok netko ne pojede više. Svakog rekordera počastimo – smiju se vlasnici.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Related content
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 17:47