u posjetu

Čovići pokraj Otočca: Uživanje u ličkom ljetu tik do hladne rijeke Gacke

 JURE MIŠKOVIĆ/CROPIX
Neusporedivo ugodnija klima nego u gradovima, pa i na moru, drvena kuća, kristalno čista rijeka 80 metara od objekta, bazen...

Jeste li i vi posljednjih dana poželjeli otići na neko mjesto gdje biste se barem nakratko spasili od vrućine? Mi jesmo i sreća je htjela da nas posao odvede u Liku, točnije u kuću za najam V's place u mjesto Čovići pokraj Otočca. Neusporedivo ugodnija klima nego u gradovima, pa i na moru, drvena kuća, rijeka Gacka na 80 metara od objekta, bazen... Što više poželjeti? Pitamo vlasnike, bračni par Čerber, Petru i Vedrana, kako je počela cijela priča, kako su se odlučili na pothvat kuće za najam u Lici.

image
JURE MIŠKOVIĆ/CROPIX

Info

Naziv kuće: V's place Lika

Lokacija: Čovići, Lika

Površina kuće i okućnice: 90 m2/1600 m2

Arhitekt/dizajner: Emil Špirić/Dijana Špirić

IG @vs_place_lika

image
JURE MIŠKOVIĆ/CROPIX

Nekad bez infastrukture

- Priča počinje 2017. godine, nakon jednog izleta za vikend u Liku, to je bila ljubav na prvi pogled. Prekrasne prirodne ljepote, dragi i susretljivi ljudi... Bili smo jako impulzivni, već smo u autu na povratku u Zagreb našli agenciju za posredovanje pri kupnji nekretnina i dogovorili termin za razgledavanje terena. Otprilike smo znali što želimo, tako da, čim smo kročili na ovo zemljište, znali smo da ćemo ga kupiti - prisjeća se Vedran i dodaje kako samo zemljište jest bilo građevinsko, ali bez građevinske dozvole i infrastrukture u vidu struje i vode.

image
JURE MIŠKOVIĆ/CROPIX

Čim su vlasnici kročili na zemljište, znali su da će ga kupiti. Bila je to ljubav na prvi pogled i kažu da nisu pogriješil

image
JURE MIŠKOVIĆ/CROPIX

- Od početka je ideja bila isključivo drvene kuće. Projekt je primarno obuhvaćao ishođenje svih potrebnih dozvola i suglasnosti, što je uvijek stresno i dugotrajno, zatim gradnju same kuće od laminiranih greda s natkrivenom terasom, gradnju garaže, bazena sa strojarnicom, roštilja te uređenje okućnice. Sama gradnja nije trajala dugo, ali do završetka cijele ideje s bazenom i uređenom okućnicom otprilike dvije godine - kažu Petra i Vedran.

image
JURE MIŠKOVIĆ/CROPIX
image
JURE MIŠKOVIĆ/CROPIX

Kuća tlocrtno ima 60 četvornih metara, a s galerijom je ukupna površina 90 kvadrata. Sastoji se od dvije spavaće sobe iste kvadrature, ali s drugačijim rasporedom kreveta, velikog dnevnog boravka s blagavaonicom, kupaonice u prizemlju te galerije i toaleta na katu.

image
JURE MIŠKOVIĆ/CROPIX

Kuća tlocrtno ima 60 četvornih metara, a s galerijom je ukupna površina 90 kvadrata. Sastoji se od dvije spavaće sobe, dnevnog boravka s blagavaonicom, kupaonice i toaleta

image
JURE MIŠKOVIĆ/CROPIX

Vlasnicima Petri i Vedranu Čerberu bitan je bio koncept otvorenog prostora kako bi imali dojam prozračnosti i pogled na drvenu konstrukciju

- Bitan nam je bio koncept otvorenog prostora kako bismo imali dojam prozračnosti i pogleda na drvenu konstrukciju. Osnovna ideja bila je sagraditi drvenu kuću bez uporabe ostalih građevnih materijala, oazu za odmor. Htjeli smo postići malo moderniji izgled drvene kuće jer nam se čini da je primarno ideja drvenih kuća rustikalniji izgled i dizajn, a također smo pristupili i modernijem uređenju interijera. Pokušali smo koristiti uz drvo što više prirodnih materijala u samom uređenju i zapravo je velik izazov bio ne pretjerati s drvenim namještajem i dekorom. Htjeli smo izbjeći previše vrsta i boja drva - ističu vlasnici, a na pitanje gdje su nabavljali namještaj kažu da je riječ o uglavnom renomiranim proizvođačima.

image
JURE MIŠKOVIĆ/CROPIX

Kuhinja i dnevni boravak spojeni su u jednu cjelinu i čine prostor otvorenog koncepta s galerijom, tako da je moguća vizuallna komunikacija prizemlja s katom kuće. Namještaj je zemljanih boja, a kuhinjski elementi i stol bijele su boje

image
JURE MIŠKOVIĆ/CROPIX

Uspomene s putovanja

- Osobno nam je najomiljeniji stol na terasi, koji smo kupili od jednog starog zagrebačkog stolara koji ga je napravio od naplavina hrasta iz rijeke Drave. Budući da volimo putovanja, neke smo komade kupili u inozemstvu. Primjerice, tepih od kockica kravlje kože kupili smo u Istanbulu, činilo nam se da bi se idealno uklopio u interijer. Mjedeno zvono je iz Singapura, set noževa iz Japana... - priča nam Petra.

image
JURE MIŠKOVIĆ/CROPIX
image
JURE MIŠKOVIĆ/CROPIX
image
JURE MIŠKOVIĆ/CROPIX

Kuhinja i dnevni boravak spojeni su u jednu cjelinu i čine prostor otvorenog koncepta s galerijom, tako da je moguća vizualna komunikacija prizemlja s katom kuće. Namještaj je zemljanih boja (sofa, blagovaonski stolci), a kuhinjski elementi i stol bijele su boje. Vrlo upečatljiv čini nam se luster Kare Designa, koji se lijepo se uklopio u uređenje. Kuća ima i jake vanjske adute: uz natkrivenu terasu zidani je roštilj s krušnom peći, koji je građen od stare cigle koju su vlasnici nabavili iz susjednog mjesta.

- Terasa nam je mjesto za druženje i pečenje roštilja, volimo kad nam dođu prijatelji i susjedi na ličku rakiju uz pogled na rijeku Gacku. Grijani bazen je definitivno hit od svibnja do listopada, druženje i kokteli uz bazen, odmaranje na ležaljkama i uživanje u ličkom ljetu - kažu vlasnici.

image
JURE MIŠKOVIĆ/CROPIX
image
JURE MIŠKOVIĆ/CROPIX

Stanje uma

Za kraj pitamo čime su najzadovoljniji i zašto?

- Kompletna kuća s bazenom u ličkom podneblju jednostavno nam pruža toliko sreće, zadovoljstva, mira i opuštanja da bismo to saželi u rečenicu 'Lika es un estado mental' tj. Lika je stanje uma. Svakako da je dobra ideja i da kuća bude donekle pametna, pa su nam grijanje na pelete, klimatizacija i rasvjeta na Wi-Fi-u kako bi nas kuća uvijek dočekala ugrijana ili rashlađena te osvijetljena. Solarni paneli smanjuju nam račune, a i ekološki su prihvatljiviji. Oduševljeni smo Ličanima koji su izrazito dragi, susretljivi i prijateljski raspoloženi ljudi, sama priroda nestvarno je lijepa i najsretniji smo kad možemo pobjeći iz Zagreba, koji je samo sat i pol vožnje udaljen od našeg ličkog raja - zaključuju Petra i Vedran Čerber.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2024 08:37