u posjetu

Cozy život u središtu Zagreba: Dom s brojnim umjetničkim dekoracijama i pogledom na Kvatrić

 Neja Markičević/Cropix
Vlasnici ovog originalnog stana strastveni su ljubitelji sajmova starina, što se primjećuje na svakom koraku

Kod zagrebačkog Kvaternikova trga pronašli smo ugodan gradski stan čiji su vlasnici uložili puno pažnje u njegovo uređenje te su prikupili mnoge zanimljive detalje koji se vide na svakom koraku. U vrijeme pred blagdane topla atmosfera ovog doma dodatno je naglašena božićnim ukrasima i elegantno okićenim borom.

image
Neja Markičević/Cropix

Drvce je smješteno u radnoj sobi koja je i soba za predah, u stilu engleskih cottage kuća za odmor

image
Neja Markičević/Cropix

Božićno drvce smješteno je u radnoj sobi koja je i soba za predah, u stilu engleskih cottage kuća za odmor. To je udoban prostor koji kao da poziva da se u njemu ušuškate, s mnogo toplih boja i materijala udobnog namještaja, u kojem se posebno ističe prekrasna tapeta na jednom zidu s motivima prirode. Ovdje se može vidjeti i veća škrinja - stol, koja je obiteljsko nasljeđe, raskošan luster s kristalima, velika starinska muzička drvena komoda, a na zidovima lovački trofeji, gobleni, romantične slike krajolika... Sve krase atraktivne biljke. Sam bor koji se nalazi uz visoke prozore ukrašen je nježnim ukrasima koje su stanari skupljali godinama, a u njegovu podnožju svoje su mjesto našle kutije s darovima.

image
Neja Markičević/Cropix
image
Neja Markičević/Cropix
image
Neja Markičević/Cropix

Vlasnici ovog stana strastveni su ljubitelji sajmova starina. Redovno posjećuju sajam Hrelić i sajam antikvitetima na Britancu, vole kupovati lijepe predmete na putovanjima, kao i slike. Tako se u stanu mogu razgledati mnogi dekorativni predmeti koje su pronašli te često potom obnovili.

image
Neja Markičević/Cropix
image
Neja Markičević/Cropix

Prelazimo u dnevni boravak koji ima otvorenu kuhinju, američkog tipa. To je veliki prostor cozy ugođaja, u kojem se odmah osjećate ugodno i nekako teško odlazite iz njega. Iako je neformalnog dojma, svaki detalj zapravo je promišljen. U prostoru se ističe velika biblioteka visoka do plafona, koja je složena po nacionalnim književnostima, a uz knjige karakterizira je i mnoštvo detalja, primjerice duhovita slika psa u uniformi koju su pronašli na Hreliću. Na biblioteku je postavljen pano za gledanje filmova koji je po potrebi dijelom prekrije. Na zidovima su ogledala sa starinskim raskošnim okvirima i slike, često s motivom Dubrovnika, kao i centralno postavljena atraktivna slika lisice, kupljena u jednoj motovunskoj galeriji. U ovom se prostoru može vidjeti i efektno ulje dubrovačkog slikara Josipa Škerlja. Namještaj je u toplim bojama, na podu je rustikalni parket, a posebno je atraktivan originalni iranski tepih.

image
Neja Markičević/Cropix

- Posebnu pozornost kod uređenja stana pridali smo osvjetljenju. I dok većina namještaja nije skupa, za rasvjetu smo željeli da bude vrhunska jer pridonosi atmosferi. Tako često mijenjamo visinu rasvjete i tonove svjetla, što pridonosi ugodnom dojmu - kaže nam vlasnica.

Na drvenom dugačkom stolu uz kuhinju, za šest osoba, ovih su dana blagdanske dekoracije i posude za delicije, koje su također uglavnom posebni starinski predmeti. Stol je iz Spin Valisa.

image
Neja Markičević/Cropix

Otvorena kuhinja američkog tipa privlači pozornost zelenim nijansama, a vlasnici ovdje svakodnevno pripremaju ukusna jela

image
Neja Markičević/Cropix
image
Neja Markičević/Cropix

Kuhinjske elemente u zelenom tonu izradio nam je stolar, a za valovitu rezbariju na kuhinjskim ormarima dobili smo ideju iz jednog časopisa. Važan dio naše svakodnevice je pripremanje jela... - kaže vlasnica.

Iz dnevnog boravka kroz francuski balkon pruža se pogled na tipična zagrebačka blokovska dvorišta. Stan veličine 80 kvadrata, koji se nalazi u zgradi iz 40-ih godina, sastoji se od velike radne sobe, dnevnog boravka, spavaće sobe, kupaonice i hodnika te francuskog balkona i balkona s pogledom na Kvatrić koji je ovih dana prigodno osvijetljen.

image
Neja Markičević/Cropix

S balkona ukrašenog lampicama pruža se pogled na Kvaternikov trg

Dobroj atmosferi ovog doma pridonosi i vesela, zaigrana kujica Berta koja je, pak, ostavila i svoj neslavni trag na jednom od štokova vrata koje je “sredila” kad je bila mlađa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 20:45