CRNA OVCA

Crna planinska kuća u Gorskom kotaru u kojoj se rado boravi u svim godišnjim dobima

 NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
Prvi dostupni zapisi o rekonstrukciji na kamenim temeljima govore o mijenjanju dotrajalih drvenih dijelova kuće iz 1924. godine

U mjestu Stari Laz na Karolinskoj cesti između Ravne Gore i Mrkoplja smjestila se crna planinska kuća Karolina Mountain Lodge u koju vas danas vodimo, a osvojila nas je jednostavnom, ali opet upečatljivom arhitekturom i divnim uređenjem interijera. Kuća je to od 140 četvornih metara i proteže se na dvije etaže, točnije visoko prizemlje i potkrovlje, a pripada joj i prostrana terasa od 30 te podrum od 70 kvadrata.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

PROFIL

INFO: kuća od 140 četvornih metara na dvije etaže plus terasa od 30 m2 i podrum od 70 m2

LOKACIJA: Stari Laz

PROJEKT: tvrtka Nibelung i vlasnik

- Projekt financiranja i obnove kuće bespovratnim sredstvima namijenjenima za podizanje konkurentnosti turističkog gospodarstva napisala je i provela moja tvrtka Nibelung koja i upravlja objektom. Uz pružanje usluga u turizmu, tvrtka posluje i u domeni izrade projektnih dokumentacija te provedbi projekata odobrenih za financiranje. Turistički sektor tvrtke usmjeren je na pružanje usluga smještaja više kategorije, s posebnim naglaskom na odmor za osobe s invaliditetom - priča vlasnik i dodaje kako u provedbi ovog projekta nije zatražio pomoć arhitekata i dizajnera, nego je sve sam osmislio.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Poštivati autohtonu goransku arhitekturu tijekom adaptacije i konačnog uređenja bio je glavni cilj projekta nastanka prekrasnog drvenog objekta Karolina Mountain Lodge

Proces adaptacije bio je izazovan, ali na kraju uspješan.

- Kameni temelji vidljivi u prizemlju datiraju iz sredine 18. stoljeća. Prvi dostupni zapisi o rekonstrukciji na kamenim temeljima govore o mijenjanju dotrajalih drvenih dijelova kuće iz 1924. godine. Sljedeća obnova provedena je s ciljem prilagodbe kuće suvremenim potrebama boravka u prirodi, pazeći na zadržavanje elemenata autohtone goranske arhitekture. Tijekom obnove kuća je prilagođena te je pristupačna osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću. Tako u njoj mogu boraviti svi, odnosno svima je dostupna i omogućuje nesmetan odmor. Drugim riječima, to znači da su svi podovi u istoj razini, prijelazi iz jednu u drugu prostoriju napravljeni su bez pragova te se vodilo računa o prolazima između namještaja te širini vrata uz posebnu pažnju usmjerenu na prilagodbu kupaonice. Nadalje, kuća je zadržala izvorne vanjske konture, dok je namjena prostorija izmijenjena kako bi pružila maksimalni komoditet svojim gostima - govori vlasnik koji je i u interijeru imao jasnu viziju onoga što želi. Unutrašnjost objekta karakterizira funkcionalnost koja je posebno važna s obzirom na to da je kuća namijenjena odmoru.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

PRIRODA I INTERIJER

Priroda koja okružuje kuću divna je po zimi, kada se bijeli snijeg savršeno spoji sa crninom kuće, ali i u proljeće i ljeti kada sve oko kuće bude rascvjetano, zeleno i svježe

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

ROMANTIKA UZ KAMIN

U dnevni boravak namjerno nije postavljeno mnogo ukrasnih detalja upravo kako bi se pozornost gostiju usmjerila na ljepotu prirode i vatre iz kamina

- Stil uređenja podsjeća na skandinavsku jednostavnost koja je bila okosnica pri izboru boja i nenaglašenih, ravnih linija pokućstva. Kuću smo namjestili i uredili u stilu koji nama samima pruža osjećaj topline i relaksacije, a da smo u naumu uspjeli dokazuju i brojne recenzije gostiju koji se rado vraćaju. Kuća već ima svoje stalne goste koji u njoj pronalaze odredište za relaksaciju neovisno o godišnjem dobu. Kako se radi staroj goranskoj drvenoj kući u prirodi, nametnula se težnja povezivanja prirodnih materijala od kojih je kuća građena i potreba njezinih gostiju za dodirom s divljinom. Velikim staklenim površinama omogućeno je gostima boraviti u toplini interijera ne osjećajući odmak od prirode - objašnjava dok hodamo kroz kuću. Vlasnik otkriva kako je pri rekonstrukciji razmještaj namještaja izmijenjen kako bi se dobio prostrani dnevni boravak sa staklenom stijenom koja spaja terasu s unutarnjim dijelom kuće. Dnevni boravak povezan je s kuhinjom i blagovaonicom, dok je spavaći dio visokog prizemlja odvojen, a sastoji se od spavaće sobe i kupaonice prilagođene osobama smanjene pokretljivosti koje se kreću uz pomoć invalidskih kolica. Gornja etaža spojena je unutarnjim stepenicama i pri obnovi je postala dio stambenog prostora. Do 2017. godine potkrovlje je služilo kao mjesto za odlaganje i čuvanje sijena, a sada se sastoji od dvije dodatne spavaće sobe i kupaonice. Građevinski potkrovlje nije izmijenjeno, samo je prenamijenjeno.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

PODNO GRIJANJE

Iako kamin u boravku može grijati cijelu kuću, dodatno podno grijanje ugrađeno je u kupaonici, jer je u etaži ispod negrijani podrum

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Dnevni boravak središnja je prostorija u kući koja u hladnijim mjesecima služi kao mjesto druženja i blagovanja, dok u proljetnim i ljetnim mjesecima tu ulogu preuzima terasa s pogledom na šumu. U središnji dio kuće i dnevnog boravka postavljen je bijeli kamin kojem je jedini ukras okomiti spremnik za drva koji, naravno, uz estetsku, obavlja i funkcionalnu zadaću. U dnevni boravak namjerno nije postavljeno mnogo ukrasnih detalja upravo kako bi se pozornost gostiju usmjerila na ljepotu okolne prirode i vatre iz kamina. Iako je kapacitet kamina dovoljan za grijanje cijele kuće, ugrađeno je i automatizirano centralno grijanje za goste koji se ne žele odreći te komocije tijekom odmora u prirodi. Dodatno podno grijanje ugrađeno je kupaonici jer je u etaži ispod negrijani podrum. Gosti, pak, najčešće pozitivno komentiraju nosive drvene grede krovišta koje smo pri rekonstrukciji ostavili vidljivima. Time su spavaće sobe na gornjoj etaži zbog visine stropa vrlo prozračne i ugodne za odmor - opisuje vlasnik i komentira vidljivu posebnost kuće, upadljivu crnu boju.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

NEKI KOMADI NAMJEŠTAJA SU OBNOVLJENI I NAKON RESTAURACIJE VRAĆENI U PROSTORIJU

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Metal je postavljen tijekom obnove i obojen u crnu mat boju. Crni detalji dominiraju kako interijerom tako i eksterijerom, povezujući kuću s okućnicom. Osim detalja uz kamin, crni metal poslužio je i kao materijal za izradu stolova, polica i ograda na terasi i njezinoj prilaznoj rampi koja se proteže do popločanog parkinga. Drveno pročelje obojeno je u tamnosivu boju, koju bi s vremenom poprimilo i drvo sibirskog ariša kojim je kuća obložena. Ukratko, kućom dominiraju samo crni, bijeli i sivi elementi, što uz prirodne materijale pridonosi mirnoći promatrača - objašnjava vlasnik.

Doznajemo u razgovoru kako je dosta namještaja rađeno po mjeri, kreveti su novi, a sjedeća je garnitura starinska, ali nanovo tapecirana i lakirana kako bi pružala maksimalnu udobnost.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

TE DIVNE (NE)BOJE

Stil uređenja podsjeća na skandinavsku jednostavnost koja je bila okosnica pri izboru (ne)boja i neupadljivog oblika i dizajna većine komada namještaja

- Autentičnost prostoru daje namještaj koji je obnovljen i nakon restauracije vraćen u kuću. Naime, njezin posljednji stalni stanovnik bio je stolar i dio namještaja koji je sada u kući ondje je i izrađen pa ni preuređenjem nije izgubio svoje mjesto i svrhu - kaže vlasnik i za kraj nam priznaje kako mu najveće zadovoljstvo predstavlja to što je jedna stara drvena gorska kuća dobila sasvim novu funkciju, odnosno dana joj je mogućnost za ugošćavanje osoba koje prije nisu imale prilike upoznati zimske i ljetne ljepote Gorskoga kotara.

OBJEKT JE PRILAGOĐEN I PRISTUPAČAN OSOBAMA S INVALIDITETOM I SMANJENOM POKRETLJIVOŠĆU

- Kuća je nakon gotovo 40 godina ponovno u funkciji i tako može, bar na nekoliko dana, biti nečiji planinski dom. Time ona ispunjava svoju svrhu jer prazna kuća nema funkciju - komentira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 12:25