STAMBENA ARHITEKTURA

Crvena stambena zgrada u Opatiji podijeljena je u dva volumena i ima raskošan vrt

 MILJENKO BERNFEST PHOTO/
Složen oblik objedinjen je crvenom bojom, a vanjske površine popločane su crvenim kamenom s bijelim žilama

Kandidat za godišnju nagradu UHA-e "Drago Galić" za stambenu arhitekturu 2020.

Crvena stambena zgrada u Opatiji djelo je arhitekata Lulzima Kabašija i Krunoslava Ivanišina. S ukupno šesnaest stanova, postavljena je između dviju ulica u centru, tako da ima dva pristupa - s "donje" i s "gornje" strane s visinskom razlikom oko četiri metra.

image
MILJENKO BERNFEST PHOTO/

Djelo je arhitekata Lulzima Kabašija i Krunoslava Ivanišina te ima ukupno 16 stanova, a postavljena je između dviju ulica u centru grada

image
MILJENKO BERNFEST PHOTO/

Stoga je podijeljena u dva volumena, koji odgovaraju situaciji uz jednu ili drugu ulicu. S donje strane vrt je ispupčen prema ulici i podignut četiri metra iznad nje, pa je manji četverokutni volumen postavljen koso, bridom prema ulici. S gornje strane ulica ravno odsijeca vrt pa je veći volumen postavljen uličnim pročeljem paralelno s ulicom. Na "zglobu", mjestu ukošenog preklopa dvaju volumena, prolaz je s natkrivenim ulazom u zgradu. Stanovi su različitih sobnosti i površina, prema zahtjevima tržišta nekretnina, prošireni terasama i lođama.

image
MILJENKO BERNFEST PHOTO/

Postava, veličina i raspored otvora volumena odgovara njihovu mjestu u neposrednoj okolini

- Postava, veličina, profilacije i raspored otvora dvaju volumena odgovara njihovu mjestu u neposrednoj okolini i široj slici centra grada s njegovim povijesnim vrijednostima, posebnim građevinama i vegetacijom. Svi stanovi su različiti i s drugačijim lijepim pogledima - opisuju arhitekti.

image
MILJENKO BERNFEST PHOTO/

Svi stanovi u zgradi su različiti, a usto imaju lijep i svatko drukčiji pogled. Prema zahtjevima tržišta nekretnina, prošireni su terasama i lođama

image
MILJENKO BERNFEST PHOTO/

Složen oblik objedinjen je crvenom bojom, a vanjske površine popločane su crvenim kamenom s bijelim žilama, što čini skladnu cjelinu s vrtom zasađenim egzotičnim biljem tipičnim za Opatiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 13:02