U prodaji

D&D GOLD donosi: Fotografije djetinjstva i mladosti naših poznatih arhitekata i dizajnera

Arhitektica Vedrana Ergić s obitelji u naselju u kojem je odrasla - Zapruđu
 Privatna arhiva
U magazinu su se prisjetili trenutaka, osoba i lokacija koji su ih na određeni način oblikovali, pa i odredili njihov životni put

Pokazalo se da su nerijetko bili i temelj ili inspiracija za buduće profesionalno opredjeljenje. Sudjelovali su i povjesničari umjetnosti

Svi imamo neke drage uspomene, posebna mjesta u koja se u glavi ili snovima ponekad rado vraćamo. Poznate hrvatske arhitekte, dizajnere i povjesničare umjetnosti zatražili smo da nam ustupe svoje fotografije iz djetinjstva i mladosti koje su ostavili trag u njihovim životima. Koje su nam slike izdvojili, pogledajte u magazinu D&D GOLD za dizajn, arhitekturu i životni stil, koji se i dalje, do kraja ljeta, može nabaviti na kioscima u Hrvatskoj.

image
Arhitekt Marijan Hržić sa svojim njemačkim ovčarom 1958. godine
Boris Kovačev/Cropix, Privatna arhiva

Prisjetili su se trenutaka, osoba i lokacija koji su ih na određeni način oblikovali, pa i odredili njihov životni put. Pokazalo se da su nerijetko bili i temelj ili inspiracija za buduće profesionalno opredjeljenje. Tako nam je arhitekt Marijan Hržić poslao fotografiju na kojoj je sa svojim njemačkim ovčarom Deusom, snimljenu oko 1958., kada je imao 11 godina, ispred Nacionalne sveučilišne biblioteke u Zagrebu, nedaleko od koje je stanovao. Hržić je poslije s kolegama projektirao novu zgradu Nacionalne sveučilišne biblioteke u Zagrebu. Arhitekt i dizajner Damjan Geber ispričao nam je o svom djetinjstvu na asfaltu Trešnjevke, a fotografija iz djetinjstva svjedoči da je imao sličan stil odijevanja još od najmlađih dana.

image
Arhitektica Vedrana Ergić s obitelji u naselju u kojem je odrasla - Zapruđu
Ivan Posavec

Dizajnerica Svjetlana Depot ustupila nam je posebnu sliku iz djetinjstva na kojoj je snimljena u Rijeci na mjestu gdje je nekoć bio parkić, a danas je tamo robna kuća RI. Povjesničarka umjetnosti Snješka Knežević dala nam je fotografiju iz 1957. kada je bila na drugoj godini studija, snimljenu na Strossmayerovu šetalištu u Zagrebu, koja je simbol sretnog i kratkog razdoblja njezina života, kamerom uhvaćeni trenutak sreće i ljubavi. U magazinu se može vidjeti i vrhunska fotografija Zapruđa iz 1974. godine autora Pavla Cajzeka od obitelji Ergić, arhitektica Vedrane i Ivane Ergić, ispred nebodera Slavka Jelineka. A ima i drugih zanimljivih starijih fotografija i priča.

image
Magazin D&D Gold

D&D GOLD nudi velik broj stranica svojim čitateljima. Ove smo godine u temi Kuće na otocima bez prometa posjetili četiri takva jadranska otoka na kojima smo pronašli nekoliko fenomenalnih rezidencija za odmor koje su nas oduševile svojim ambijentom.

Možete pročitati i zanimljiv feljton o Etiopiji arhitekta Andreja Došena ili temu Kako nastaje dobar dizajn te se upoznati s radom mladih i talentiranih dizajnera. I za kraj, arhitekt Veljko Armano Linta u svojoj kolumni istražuje može li se prostor namjerno projektirati tako da doprinosi ravnoteži čovjeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:53