Mala kuća u šumi

Daleko od svega, a ima sve: Kad arhitekt gradi utočište za sebe od svega 55 kvadrata

 Lexi Ribar
Postavljena na minimalistički temelj od betonskih stupova, građevina se nalazi na vrhu visoke obale s pogledom na jezero

Skrivena gustom šumom, ova koliba je upravo onakva kakvu je njen tvorac zamislio; utočište daleko od svega dizajnirano za predah i duševni mir. Postavljena na minimalistički temelj od betonskih stupova, građevina se nalazi na vrhu visoke obale s pogledom na jezero, a njezin pomalo neobičan izgled koji je naglašen oblogom od cedrovine odlično ju kamuflira u neposredno okruženje.

image
Lexi Ribar
image
Lexi Ribar
image
Lexi Ribar

Koliba se nalazi na obiteljskoj farmi u Ohiju arhitekta Grega Duttona, koji je dizajnirao građevinu i izgradio je sa svojim ocem i bratom Chrisom – prenosi Wallpaper. Njegovi arhitektonski studio u Columbusu i Pittsburghu, pod nazivom Midland Architecture, već duže vrijeme privlače pozornost javnosti – posebice osvojivši nagradu IFRAA,a ono što ih ističe od drugih je svakako tradicija koja je bila prisutna kroz Gregovo odrastanje i koja je sada prisutna u svakom njegovom projektu i izrazito vidljiva u ovoj kućici.

image
Lexi Ribar
image
Lexi Ribar

Konkretno, koliba je njegov treći projekt na istoj farmi, kopnenom dijelu bivšeg površinskog rudnika koji se polako obnavlja travnjacima i šumom. Činjenica da se područje samostalno pomalo oporovlja bila je odlučujući čimbenik u arhitektovom empatijskom pristupu zemljištu; građevina je morala imati suživot s prirodom i uključivati održiv način života, što podrazumijeva korištenje reciklirane kišnice i solarne energije u kolibi.

image
Lexi Ribar
image
Lexi Ribar
image
Lexi Ribar

Iznutra, prostor se odlikuje skromnim interijerom koji demonstrira arhitektovu mantru jednostavnosti i funkcionalnosti, s izraženom nordijskom estetikom: podovi od izbijeljenog istočnog bora i zidovi obloženi bijelo obojenim oblogama kreiraju ugodan prostor koji je u skladu s prirodnim okruženjem. Granica između vanjskog i unutarnjeg dijela se briše uz pomoć velike staklane stijenke koja se proteže od poda do stropa, gdje je s jedne strane predivna panorama nakićena zelenim lišćem, a s druge strane umirujuća atmosfera dnevnog boravka i spavaće sobe koji u središtu prostorije ugošćuju peć na drva koja djeluje kao dobro postavljeni naglasak u cijelom prostoru.

image
Lexi Ribar
image
Lexi Ribar

Samo 55 metara četvornih iskorišteno je na najbolji mogući način. Radi se stilski dobro uređenom prostoru koji je i izrazito funkcionalan te obiluje mnoštvom detalja, kao što su posebno dizajnirani ormarići i radne ploče koje maksimalno povećavaju prostor za pohranu u kuhinji.

- Arhitektura koju volim je umijeće i posvećenost detaljima. Kada taj pristup spojite s prekrasnim mjestom, može se dogoditi magija. To je bio cilj od početka projekta - kaže arhitekt za sam kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 18:02