GALERIJA NA KVADRAT

Dašak luksuza u dva mala zagrebačka stana

Iako su maleni imaju sjajno iskorišten prostor

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Prošlog tjedna smo započeli temu života na dvije visine. Pokazali smo vam prostran i zanimljiv koncept modernog, otvorenog stana s galerijom. Danas nastavljamo s drugim izdanjem galerijskih stanova. Donosimo vam dva zagrebačka apartmana na kojima smo se također poigrali s visinskim razlikama.

Dok se prostrane, otvorene prostore galerijama i dvostrukim visinama može jako jednostavno i nenametljivo funkcionalno zonirati, kod manjka kvadrata se tako stvara prijeko potreban prostor viška. Upravo je to je slučaj u oba naša apartmana. Međusobno se stilski razlikuju, no rasporedom funkcija su na sličan način oblikovani.

Na prvom primjeru od niti 20 metara kvadratnih stana za najam, gdje su visoki stropovi vremešnije zagrebačke zgrade to ljubazno dopustili, galerija vertikalno dijeli prostor na dnevni i noćni dio.

S obzirom na to da se radi o prostoru manjih dimenzija, koji podrazumijeva privremene, povremene i promjenjive stanare, neki klasični elementi stanovanja su ovdje zanemareni.


Iz tog razloga se ulazni prostor pretvorio u linijsku kuhinju nasuprot koje je smještena kupaonica s WC-om. Na istom mjestu, samo jedan kat iznad, smjestila se spavaća galerija s pogledom na dnevni, otvoreni prostor dvostruke visine. Njoj se pristupa komotnim drvenim stepenica što počivaju na metalnoj konstrukciji. Poseban trenutka stepeništa je kuhinjska radna ploča koja i sama postaje stepenica.


Prljavo bijeli zidovi i stropovi su dodatno obogaćeni ukrasnim, bijelim štukaturama, a kod izbora namještaja prevladavaju pastelni tonovi. Prividno veći prostor stvorio se korištenjem detalja poput ogledala, materijala s reflektirajućom površinom te svijetlih i sjajnih zidnih obloga, kao što je bijeli mramor u kupaonici. Najveća prostorna varka je kontrasna igra između niske ulazne i visoke dnevne zone.


Čitav apartman odiše šarmom nekih davnih, minulih vremena, a klasika i suvremeni život se isprepliću u svakom kutku prostora.

Naš drugi apartman, koji se također vinuo u visine, u nešto manje od 20 kvadrata može ugostiti duplo više posjetitelja. Pošto u istoj kvadraturi sadrži čak dva bračna kreveta, možemo reći da se zaista radi o apartmanu na kvadrat.

Glavni element prostora je pravo 4 u 1 čudo.

Radi se o drvenom kubusu koji u svojoj unutrašnjosti sakriva kupaonicu, na prednjoj strani se pretvara u malu linijsku kuhinju , dok na gornjem katu ugošćuje dodatnu spavaću sobu. Metalna konstrukcija presvučena tamnom drvenom oblogom kontrira svjetlijem drvu kuhinje i stepenica. Posebno iznenađenje su spremišni, garderobni ormarići, smješteni u dubinama samih stepenica.

Stan je stilski čist, kontrastan i jednostavan. Rezultat pomnog odabira materijala i boja je prozračan, moderan i upečatljiv prostor. Namještaj od stakla i prozirne plastike, staklene pregrade i rasvjeta, elementi uzdignuti od tla, poput kreveta, dvosjeda i stolića za kavu, vizualno rasterećuju apartman. Čak je i strop, prekriven akrilom visokog sjaja, postao pravo malo ogledalo apartmana. Čitav prostor je dodatno naglašen zidnom mrežom s ukrasnim biljkama, koje time postaju peti stanar ovog apartmana.

Galerije možemo ili ne možemo primijeniti u našim domovima. Mogu nam se sviđati ili ne, ali moramo priznati da su zanimljive i posebne. Jednostavno ih je teško zaboraviti. Upravo se iz tog razloga još bolje uklapaju u stanove za najam.


Ne obogaćuju apartmane samo prijeko potrebnim dodatnim kvadratima i ležajevima već nečime što je kod iznajmljivanja, dugoročno gledano, izuzetno bitno. Posebnost, upečatljivost, unikatnost.

Baš kao kod ljudi, i apartmane ćemo zapamtiti samo ako su zanimljivi, drugačiji i iskaču iz mora „već viđenih“ interijera.

Takvima ćemo se uvijek rado vratiti.

Nadamo se ste uživali u dvostrukom izdanju galerija. U galerijama na kvadrat. Za sljedeći četvrtak već spremamo novu temu, nove kvadrate, nove misli.

Do tada vam šaljemo pozdrave na kvadrat,

Tim 4UHa

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 01:08