Design district Zagreb

Martićeva u lipnju postaje uzbudljiva dizajnerska destinacija

Od 16. do 19. lipnja u zoni omeđenoj Šubićevom, Zvonimirovom, Draškovićevom i Vlaškom održat će se bogat program u kojem će sudjelovati lokalni ugostitelji, arhitekti, dizajneri, kreativci…

Zagrebačka zona u širem središtu grada, omeđena Šubićevom, Zvonimirovom, Draškovićevom i Vlaškom, s Martićevom kao središnjom osi, proživljava spontanu urbanu transformaciju.

Tijekom posljednjih nekoliko godina u pojedine napuštene prostore, prethodno povezane s autoindustrijom, useljavaju se novi, zanimljivi i kvalitetni urbani, kreativni i kulturni sadržaji. Osim toga, u ovoj četvrti koncentrirani su neki od najboljih dizajnerskih i arhitektonskih studija u gradu te uredi civilnih i umjetničkih udruga, a valja istaknuti da je kvart prožet neprocjenjivom arhitektonskom baštinom moderne epohe.

Poput mnogih europskih gradova, i Zagreb danas vidi svoj razvojni put u prenamjeni industrijske infrastrukture u pogone za proizvodnju kulture u najširem smislu, što posebno dolazi do izražaja u širem središtu grada. U slučaju ovog kvarta, takva preobrazba se odvija postupno i nenametljivo, pokazujući svoj potencijal da se u savezu s kreativnim i odgovornim poduzetništvom može afirmirati proizvodnja kulture i turizma kao pogonsko gorivo razvoja grada. Upravo s tim ciljem, na tragu pozitivnih primjera iz drugih europskih deindustrijaliziranih metropola, osmišljen je projekt Design District Zagreb, novi festival dizajna koji će se od 16. do 19. lipnja održati u zoni Martićeve.

Za vrijeme četverodnevnog festivala kvart će se ispuniti zanimljivim sadržajima ugostitelja i drugih poduzetnika koji djeluju u zoni Martićeva, dok će dizajneri, arhitekti, umjetnici i drugi kreativci svojim projektima i radovima ispuniti neiskorištene prostore, ali i javne površine. Jedna od najavljenih atrakcija bit će Net, fascinantna prostorna instalacija i “pomična arhitektura” hrvatsko-austrijskog kolektiva Numen/For Use, što će biti njezino premijerno postavljanje u Zagrebu. Posjetitelji i publika, pak, bit će uključeni u život četvrti putem različitih radionica i fleksibilnih formata događanja, otvorenih za sve, od promocija do partija.

– Ideja projekta je cjelogodišnjim projektima povezati kreativnu scenu kvarta i osnažiti njezine stvaralačke kapacitete, kao i oživjeti neiskorištene prostore te potaknuti na stvaranje novih sadržaja. Ideja je istodobno upregnuti sve stvaralačke potencijale u zoni Martićeva da bi kvart bio dugoročno prepoznat kao jedno od žarišta i najživlje središte kreativnih djelatnosti u gradu – kaže kreativna direktorica projekta Ira Payer i dodaje da je inicijativa Design District Zagreb nastala u Croatian Design Superstoreu, koja je nakon nekoliko privremenih putujućih instalacija svoju stalnu adresu pronašla upravo u Martićevoj ulici.

Design District Zagreb je višeslojni i multidisciplinarni projekt afirmacije tzv. zone Martićeva. Projekt je posvećen gradskoj četvrti u kojoj mi radimo, tj. koja je naš profesionalni dom, ali naravno da to nije jedini razlog, niti polazište naše odluke da se bavimo ovim kvartom. Činjenica je da se on u posljednjih desetak godina znatno promijenio i mijenja se i dalje. Stoga se može reći da je ova četvrt dozvala nas, nakon čega je uspostavljen zajednički plodonosni odnos – kaže Ira Payer i dodaje da je svrha učiniti kvart dinamičnim, vibrantnim i još ugodnijim za život, a istodobno relevantnom turističkim posjetiteljima.

Suorganizator projekta je Dizajn centar Zagreb, neprofitno udruženje za razvoj dizajna, koji je također novi stanovnik kvarta. Ključna podrška projektu su Turistička zajednica Grada Zagreba i Grad Zagreb, odnosno Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada jer se projekt uklapa u gradske razvojne strategije – razvoj zone na određeni je način usmjeren budućem multifunkcionalnom kulturnom centru u bloku Badel, koji je strateški gradski projekt.

Zanimalo nas je i koji su dugoročni planovi vezani za projekt

– Slikovito rečeno, mi gradimo Martićevu, ona gradi nas, a svi skupa imamo priliku još više unaprijediti ovu četvrt i planski raditi na razvoju njezine lokalne kulture. Zapravo je riječ o tome da koncept kreativnog razvoja grada podrazumijeva model u kojem društvena interakcija i stvaralaštvo pružaju kapital koji urbanim sredinama osigurava gospodarski rast. Želimo staviti naglasak na društvenim i kreativnim potencijalima, gdje inovativne zamisli i lokalni razvoj postaju temelji buduće urbane održivosti – zaključuje.

ZAŠTO BAŠ MARTIĆEVA?

Prazni prostori u Martićevoj

Vrijedna arhitektonska baština

Neke od značajnijih dizajnerskih i kulturnih lokacija

Kreativnu zajednicu još čine: Galerije Miroslav Kraljević i Galerija 3.14, coworking prostor Impact Hub, atelje Owl Lidije Boševski; arhitektonski uredi Penezić i Rogina, MVA Mikelić Vreš arhitekti, Matrica arhitektura, Dva arhitekta; dizajnerski studiji Grupa, Fiktiv, Kuna zlatica, Superstudio; ugostitelji Mak na konac, Mali bar; visoke škole Edward Bernays i Vern; Design hostel 63 i dizajnerski apartmani Svimi; trgovine dizajnerskog namještaja Studio Haramina i Planet Moderna; male obrtničke radnje kao što su postolar A Shoo ili cvjećarnica La Marco

Design Distric Zagreb pratite na: webu, Facebooku, Instagramu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 12:32