Kirurški precizan

Dinamičan dom mlade doktorice: Stan od 65 m2 koji se transformira prema potrebama vlasnice

 PION Studio
Dizajn je posvećen mladoj kirurginji s dinamično promjenjivim profesionalnim i osobnim svakodnevnim aktivnostima

Priča je ovo o osjetljivom prostoru, dizajniranom da udovolji potrebama i emocijama vlasnice, koji postaje okruženje za različite scenarije svakodnevnog života. Apartman se nalazi u intimnom gradiću u Pomeraniji na južnoj obali Baltičkog mora. Dizajn koji su osmislili poljski arhitekti iz studija ACOS posvećen je mladoj kirurginji s dinamično promjenjivim profesionalnim i osobnim svakodnevnim aktivnostima, koje neprestano utječu i oblikuju svakodnevnu rutinu. To se očituje u pristupu uređenju, dizajn interijera koji potiče suradnju, dopuštajući prostornu reinterpretaciju koja nastoji olakšati široku paletu funkcionalnih zahtjeva.

image
PION Studio
image
PION Studio
image
PION Studio
image
PION Studio

Kako bi se postigla fleksibilnost uz izbjegavanje nepotrebnih pregrada ovog ionako kompaktnog stana, pregradni zidovi su gotovo u potpunosti uklonjeni, stvarajući otvoreni plan s jednim središnjim modulom koji definira glavni životni prostor. Modul postaje animirani komad stolarije koji ne samo da pripovijeda o prostoru, već i integrira kuhinjske jedinice, izdašno skladište, građevinske usluge, kao i infrastrukturu mobilnih ekrana koji omogućuju fleksibilnu prilagodbu prostorije. To omogućuje definiranje zona unutar glavnog prostora stana, poput svijetlog i udobnog dnevnog boravka s namjenskim prostorima za sjedenje i blagovanje, funkcionalne kuhinje s monolitnim otočnim blokom, kao i knjižnice. Potonji se može dodatno transformirati u platformu za meditaciju ili jednostavno spavaću sobu za goste uz korištenje pažljivo izrađene stolarije. Osim toga, u stanu se nalazi glavna spavaća soba, kupaonica i ostava, koji se izgledaju privatno i osamljeno u odnosu na društveniju zonu stana.

image
PION Studio
image
PION Studio
image
PION Studio
image
PION Studio
image
PION Studio

Jednako je važno bilo razumjeti odnos između dizajniranog prostora i kako on utječe na dobrobit korisnika i interakciju s njim. Scenografija stana sastavljena je asketskom geometrijom pomno isklesanom iz palete prirodnih materijala poput drveta, kamena, keramike, vapnene i mramorne žbuke, omekšane lokalnim tkaninama i presvlakama. Vizualni akcenti boja uvedeni su korištenjem raštrkanog prirodnog raslinja, bakrenog kuhinjskog posuđa popraćenog dubokim tonom željeznih predmeta.

image
PION Studio
image
PION Studio
image
PION Studio
image
PION Studio

Uz nekoliko predmeta namještaja originalnog dizajna, stan je ukrašen i nekim klasičnim komadima kao što su stolci i uokvirujući blagovaonski stol od punog drveta po mjeri. Arhitektonski karakter interijera dodatno je naglašen i pojačan sunčevom svjetlošću koja prodire u prostor. Koherentna kompozicija zasnovana na paleti prirodnih materijala tvori skromno životno okruženje, velikodušno animirano promjenjivim prirodnim svjetlom. Umjetna svjetla su ili diskretno urezana u površinu stropa ili postaju obilježja prostora, kao što su dizajnerske svjetiljke.

Koristeći odgovor dizajna kao scenografiju, stan postaje pomno izrađena i prilagođena personalizirana pozornica za višestruki karakter svakodnevnog života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. travanj 2024 23:30