Dinamičan interijer od 57 kvadrata

Proljetna idila u srcu Zagreba
Profil
Vlasnici:
Arhitekti Ivana i Dean Niskota
Interijer:
vlasnici
Info:
stan od 57 četvornih metara, dvosoban, kružni tlocrt

Sa stanom vam se dogodi ljubav na prvi pogled ili se ne dogodi. Nema sredine, nema kalkulacija, dilema, premišljanja. Kliknete ili ne kliknete. A vjerujte, kada je stan onaj pravi, ne razmišljate ni trenutka. To se jednostavno osjeti – objašnjava nam arhitektica Ivana Niskota, autorica popularnih blogova styletonezagreb.com (o zagrebačkoj modi i street styleu) i dekorum.hr (o dizajnu interijera i općenito lijepim stvarima koje nas okružuju). Svestrana Ivana stan u kojem danas živi sa suprugom, također arhitektom Deanom Niskotom iz Studia Niskota, jednog od vodećih zagrebačkih studija za izradu 3D vizualizacija, arhitektonskih vizualizacija, rendera i 3D modela, kupila je uz pomoć roditelja prije tri godine, a priznaje kako je doslovno bila luda za njim čim je prvi put kročila u njega. – Jako je teško pronaći taj genijalni stan koji te oduševi baš u svakom segmentu.

Nama se dogodilo da su se sve naše želje poklopile s nađenim. Prvo, bila nam je važna lokacija. Željeli smo stan u strogom centru grada jer nam je to neophodno za svakodnevno funkcioniranje. Važan nam je, naravno, bio i tlocrt za koji smo željeli da ima smisla, da bude logičan i praktičan. Također, dogovorili smo se da ćemo kupiti isključivo onaj stan za koji ćemo odmah, na prvu, imati viziju uređenja. Sve navedeno dogodilo se kada smo ušli u ovaj, 57 četvornih metara velik stan. Iskreno, bili smo već dosta izmučeni traženjem i gledanjem loših stanova i ulazak u ovaj prostor bio je pravo osvježenje i veselje.

Gotovo u isti glas smo uzviknuli – to je to! – prisjeća se Ivana. Prva stvar koju su vlasnici napravili kad su uši u stan bila je promjena apsolutno svih instalacija, cijevi grijanja sakrivene su u zid, promijenjeni su svi podovi osim originalnog parketa iz 1910. godine koji se nalazio u sobama. Također, ostavili su secesijska vrata i dovratnike jer su im bili pregenijalni. – Taj parket toliko nam se svidio da smo ga željeli ostaviti, samo smo ga pobrusili te ponovno lakirali kako bismo postigli željenu boju. Inače, prijašnji vlasnik je srušio dio zida između kuhinje i boravka te spojio WC i špajzu u veliku kupaonicu pa smo imali manje posla s često napornim i dugim građevinskim radovima. S druge strane, sami smo restaurirali stolariju, postavljali štukature i ukrasne lajsne te na taj način uštedjeli puno novca – objašnjava Ivana Niskota i dodaje kako je stan dvosoban, kružnog tlocrta, što je idealno, jer izgleda veće, a minimalno prostora se gubi na hodnik što arhitektica smatra prostornim imperativom jer kvadrati nisu uzalud neiskorišteni kao što je to slučaj u velikom broju drugih modernih stanova.

‘Uređenje doma je vječni, zabavni eksperiment. U tome i jest cijela poanta. On bi se trebao stalno mijenjati i polako odrastati zajedno s vlasnicima’

– Tlocrtni raspored je idealan, tako da ga nipošto nismo htjeli mijenjati. U doba kada se radila zgrada u kojoj je naš stan projektiralo se na puno ljudskiji način. Bio je važan prostor, a ne histerično stvaranje što većeg broja soba u minimalno kvadrata, pa smo odlučili naslijediti i njegovati takav tlocrtni raspored – ističu vlasnici koji priznaju kako, kada su tek počeli uređivati svoj stan, skandinavski stil koji uvelike dominira njihovim životnim prostorom nije bio toliko popularan kao sada. – Najbolje od svega jest to što nismo ciljano išli uređivati stan u skandinavskom stilu. Sve se dogodilo nekako jednostavno i spontano. Na samim počecima ja sam se više vodila idejom eklektike dok je moj suprug moju eklektiku vraćao na čisti arhitektonski interijer.

Kako je priča odmicala, nekako smo se našli na pola puta, odnosno u lijepoj jednostavnosti skandinavskog stila – smije se Ivana, koja smatra kako finalno u stanu prevladava dobra uravnotežena mješavina utjecaja i stilova u interijerima s kojima se suprug i ona svakodnevno susreću u poslu. Ono po čemu je, kažu vlasnici, njihov stan poseban jest to što on svako malo drukčije izgleda. Naime, obožavaju se igrati bojama, materijalima i uzorcima, mijenjati namještaj, redekorirati, premještati, dodavati detalje i eksperimentirati s mogućnostima prostora. – Stan u kojemu živite ne smije nikad biti gotov. U tome i jest cijela poanta. Trebao bi se stalno mijenjati i odrastati zajedno sa svojim vlasnicima. Tek na taj način cijela interijerska priča ima smisla, a i zabavno je – priča nam Ivana dok stojimo usred šarmantnog dnevnog boravka, centralne prostorije stana koja spaja ulazni dio, spavaću sobu i kuhinju.

Uređen je, kažu vlasnici, eklektično, kao da miješa i spaja stilove tri prostorije koje ga okružuju. Retro komoda boje drveta i kauč linija 50-ih godina spojeni su s plastičnom Ikea foteljom i mladenački uređenim radnim kutom. S jedne strane sobe upečatljivi je veliki monokromni zidni kalendar s radnim zadacima za ovaj mjesec, a s druge romantična vitrina uz koju stoji uokvireni plakat s hipijevskom životnom parolom. – Obožavamo provoditi vrijeme u dnevnom boravku. To nam je centralna prostorija iz koje se vide i koja povezuje sve ostale prostorije. Također, tu poslije posla još svatko na svom laptopu crta, družimo se s prijateljima i uživamo u serijama i filmovima. Možemo bez sumnje reći kako je ovo dio stana koji se najviše konzumira – otkrivaju vlasnici.

Kuhinja je minimalistički dio stana. Bijela i čistih linija, s drvenom radnom plohom, u kontrastu je s crno obojenim zidom. Stol za blagovanje, koji su dizajnirali vlasnici stana, uokviren je indijanskim tepihom i kultnim Eames bijelim stolicama. – U kuhinji, kao i u kupaonici te hodniku postavili smo keramičke pločice svijetlog tona dok smo parket, kako sam već rekla, zadržali postojeći. Zidove smo ostavili u bazi bijele, a pojedinim zidovima smo se poigrali. Kako je kuhinja bijela, naglasili smo je zidom u crnoj boji koji je danas ispunjen do zadnjeg slobodnog komadića s natpisima kredom. Odlučili smo da nam svaki gost koji dođe ostavi svoj trag na tom zidu i sad nam ga je žao obrisati pa se piše preko tuđih natpisa i ilustracija tako da smo u tri godine dobili zid s jako interesantnim uzorkom – ističu vlasnici i naglašavaju kako upravo ovakvi interijerski trikovi, poput bojanja zida u boju s efektom školske ploče, uvelike mogu “dignuti” cijeli interijer, učiniti ga cool i urbanim, bez pretjeranog i nepotrebnog trošenja novaca.

Upravo su igrajući se bojom zidova u cijelom stanu uspjeli dobiti dinamičan interijer. – Zid u hodniku obukli smo u tapetu koju baš ovih dana planiramo promijeniti jer je ova bila priručna, a sad smo našli idealnu. Zid u dnevnom boravku iznad televizora još nije dobio svoje finalno lice jer volimo prozračne zidove bez puno polica. Taj zid trenutno služi kao sezonski pozdrav godišnjim dobima i mijenja se kako mijenjamo boje jastuka i dekoracija – kažu. Spavaća soba, pak, nastavlja priču u crnoj, bijeloj i boji drveta, a najglasnije je pričaju Muuto zidne vješalice pokraj zanimljivog kreveta, također u prevladajućem skandinavskom stilu. Sva boja u stanu koncentrirana je u kupaonici koja je totalni kontrast ostatku prostora.

Zelena komoda, roza detalji i mornarski tepih neuobičajena su kombinacija koja je neočekivano skladna i paše u prostoru. – Baš smo htjeli da nam kupaonica bude vesela, da se osjećamo lijepo čim ujutro uđemo u nju, a gdje ćeš boljeg osjećaja nego ući u razigranu, koloritnu prostoriju – poručuju vlasnici koji su dio namještaja sami dizajnirali i dali izraditi kod stolara. – Kupaonsku komodu, krevet, stol, klupu i kuhinju sami smo nacrtali i dizajnirali i onda još ubacili u 3D da vidimo kako izgleda. Sva sreća da je suprug majstor 3D vizualizacija pa nam je to bilo od velike pomoći – priznaje Ivana i dodaje kako su svoj namještaj kombinirali s Ikeom i BoConceptom te drugim komadima dizajnerskog namještaja. – Na kraju svega možemo reći da smo zadovoljni svojim domom jer je istodobno funkcionalan, ali nije hladan, ima komada namještaja koliko treba imati, ni premalo, ni previše, a ono najvažnije, nas dvoje se osjećamo super u njemu. Mislim da samo uspjeli spojiti praktičnost minimalizma i šarm autohtonosti koji ovom stanu daje neku posebnu notu – zaključuju.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 20:42