Ima stila

Dio po dio, od tržnica do buvljaka... Obnovljena kamena kuća da ti pamet stane

 Felipe Scheffel
Kao u mitu o ptici Feniks, ova kuća ustala je iz pepela, i to mnogo jačeg

Veliki požar osamdesetih godina prošlog stoljeća ostavio je kuću gotovo u ruševinama. Ali obitelj s četvero djece i njihov dizajner interijera, Pablo González, jasno su vidjeli sve mogućnosti.

image
Felipe Scheffel

- Tražili smo kamenu kuću s vrtom na manje od sat vremena od Madrida. U gradu i blizu parka prirode Sierra de Guadarrama. I pronašli smo je. Riječi su Pabla, dizajnera interijera koji je uložio veliki trud u obnovu ove kuće.

image
Felipe Scheffel
image
Felipe Scheffel

- Kuća je izgrađena 1916. i bila je kuća za goste jednog većeg imanja, objašnjava Pablo i dodaje kako su prozorski otvori napravljeni po mjeri izvornih komada, kojih ovdje nije bilo. Pronašli su ih na jednoj zgradi u Salamanci. Bili su ogoljeni i djelomično obojeni maslinastozelenom i bež-lješnjak bojom. Tu istu boju koristili su na okvirima, podlozi i na ovom spektakularnom stropu, kojeg, naravno, nije bilo.

image
Felipe Scheffel
image
Felipe Scheffel

- Kuću koristimo i zimi, ovdje volimo provoditi Božić. Sjedimo ispred kamina i uživamo s djecom u tradicionalnim društvenim igrama, kažu vlasnici, a mi doznajemo da je to samo početak zbirke malih priča i otkrića. Poput kamina kojeg u izvornom tlocrtu, pogađate, nije bilo. Ovaj element savršeno sažima način razmišljanja i rad dizajnera interijera i njegovog tima.

image
Felipe Scheffel
image
Felipe Scheffel

- Napravili smo novi kamin, iako na njemu je novo jedino staklo. Kamenje je pronađeno i iskopano iz vrta, a baza je prva stepenica glavnog ulaza (koja je promijenjena da bi bio veći) i greda je također stara. Tu je još "luster" od staklenih boca, stol izrađen od starog portala u Madridu, i sve je izvedeno u istoj boji kao prozori i strop. Kuća je svojevrsna slagalica, starih i novih komada koji se tako dobro slažu da se čini kao da su oduvijek zajedno.

image
Felipe Scheffel

Kuhinja je, kako to često biva, epicentar kuće: - Obožavamo organizirati kuharska natjecanja s djecom, kažu vlasnici.

Na mjestu kuhinje nekada je bio dnevni boravak, a osim otoka, nova su dva ormara uz prozor: jedan krije hladnjak, mikrovalnu pećnicu i sredstva za čišćenje; a drugi s posuđem, krase pronađena i sređena stara vrata. Grede su originalne iz kuće, a pod je star, ali kupljen na tržnici u Alicanteu te obnovljen. Samo je malo uglačan kako bi se sačuvao. Klupa je s buvljaka, a stolice, iz bistroa u Bordeauxu.

image
Felipe Scheffel
image
Felipe Scheffel

I tako, priča se nastavlja i u spavaćoj sobi s dekorativnim starinskim mramornim kaminom i tapetama na uzglavlju, prema želji vlasnika. Zaljubili su se u njihov dizajn kada su vidjeli jedan drugi Pablov projekt.

Bez sumnje, ovo je lekcija iz umjetnosti miješanja, a da se ne primijeti. Kamen i drvo nude igru kombinacija kojima se može obnoviti gotovo svaka rustikalna kuća.

image
Felipe Scheffel

U kupaonici se nalazi još zanimljivih kupovina poput starinske komode i umivaonika. Sve je ovdje tip-top.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 22:14