Stilsko uređenje stana

Divan stan mlade zagrebačke dizajnerice interijera Ive Celio-Cege

Dizajnerica interijera Iva Celio-Cega oduševljava svojim atraktivnim idejama

Kada smo prije nekoliko godina prvi put posjetili stan mlade zagrebačke dizajnerice interijera Ive Celio-Cege, oduševili smo se eklekticizmom s mjerom koji je u njemu vladao.

Isticao se spoj skandinavskog stila s hrabrim dizajnerskim akcentima poput tamnoplavog zida i wenge kuhinje sa zlatnim frontama i mnoštvom sitnih dekoracija, koje su bile pomno odabrane. Ovaj tjedan opet smo posjetili Ivin stan od 65 četvornih metara na zagrebačkoj Trešnjevci. Razlog? Iva ga je u potpunosti renovirala i preuredila, a nas je, naravno, zanimalo kako sada izgleda.

Loša rasvjeta, dotrajali parketi, zastarjele kupaonice te detalji estetske prirode doveli su do odluke da se napravi makeover životnog prostora

PRIJAŠNJE STANJE

- Stan sam projektirala sama jer se i sama bavim dizajnom interijera. Radim u arhitektonskom uredu Gradečki projekt. Stan je prije renovacije izgledao odlično i na prvu čovjek ne bi rekao da mu je potrebna renovacija. No, problem loše rasvjete, dotrajalih parketa, zastarjele kupaonice koja nije bila funkcionalna te detalja estetske prirode doveli su do toga da se odlučim na renovaciju. Prvotno je to trebala biti samo kupaonica, no, pomislila sam, ako se već bacam u renovaciju, neka bude sve. Renovacija je uključivala kuhinju, blagovaonicu, dnevnu sobu, kupaonicu i hodnik. Inače, stan se sastoji od open space dnevne zone koja uključuje kuhinju, blagovaonicu i dnevnu sobu, kupaonice, dvije spavaće sobe, vešeraja i balkona - objašnjava Iva i da kako je dnevna zona posebna po tome što je open space.

Kuhinja je mala, ali ima sve što je potrebno, osim perilice suđa. No, dizajnerica ističe kako je ipak bilo nužno negdje oduzeti mjesta, a negdje ga dodati

- Prilikom kupnje stana prije trinaest godina, dok je još bio u izgradnji, maknuli smo sve pregradne zidove u dnevnoj zoni i dobili otvoreni prostor koji vizualno stan čini većim i ugodnijim za život. Kuhinja je malena, ali ima sve što je potrebno (osim suđerice, ali negdje moraš oduzeti, a negdje nadodati), a s obzirom na to da je dio dnevne zone, njena ‘malenkost’ odlično se uklopila u prostor i zapravo djeluje većom nego što jest. Dovoljno prostora je ostalo u blagovaonici, pa tako stol za šest ljudi možemo komotno proširiti na stol za 8 ljudi, a da ne narušimo estetiku i komociju. Jedna spavaća soba je dječja, u njoj boravi moja kći Rina, dok je druga soba roditeljska i ona još uvijek nije renovirana. Kupaonica je definitivno posebna zato što je njena mala kvadratura (4 m2) odlično iskorištena pa u tako maloj kupaonici imamo veliki walk in tuš (150 x 80 cm), prostrani ormarić ispod umivaonika te visoki ormar do stropa u kojem je sakriven bojler, dok donji dio služi za pohranu. Perilicu rublja smjestila sam u vešeraj i ta prostorija vrijedi više od zlata. U njoj se nalazi i spremište za sva sredstva za pranje, daska za glačanje, usisavač... - priča nam Iva. Novo ruho njezina stana može se najbolje opisati dvjema riječima: prozračno i elegantno.

Cijeli prostor obiluje detaljima, a kako su neke intervencije bile skupe, dizajnerica je odlučila napraviti ih sama

- Klijenti koji traže moje usluge javljaju mi se upravo zbog toga što žele elegantan prostor (neovisno o tome koji stil radimo). Volim klasiku na zidovima u kombinaciji s modernim komadima namještaja - otkriva i dodaje da sada u njezinu stanu prevladavaju topli, neutralni tonovi s metalik akcentima u detaljima.

- Namještaj je većinom rađen po mjeri, a neke komade sam i personalizirala (samoljepljivim folijama). Ostatak je kupljen u našim trgovačkim centrima - ističe i dodaje da se trudila cijeli prostor učiniti homogenim, da i oni detalji koji se ističu nekako budu uklopljeni i “ne strše”.

Volim klasiku na zidovima u kombinaciji s modernim komadima namještaja, otkriva nam dizajnerica Iva Celio-Cega i dodaje da sada u njezinu stanu prevladavaju topli i neutralni tonovi s metalik akcentima u detaljima

POSEBNA RJEŠENJA

- Tu naglasak stavljam na Orac Decor štukature, koje su prostor digle na jedan viši nivo dajući mu dojam profinjenosti i elegancije. Osim štukatura još je jedna stvar za koju se svi ‘zakače’ - ogledalo. Ogledalo iznad trosjeda smješteno unutar štukature je definitivno bio pun pogodak i daje wow efekt prostoru. Baš je izdominiralo. Na tom zidu u obzir je dolazilo jedino antikno ogledalo s izraženom patinom, no budući da su ta ogledala (pogotovo u ovoj dimenziji) prilično skupa, odlučila sam se na DIY projekt pa sam ogledala kupila u Ikei i posprejala ih zlatnim sprejem. Treba izdvojiti još nekoliko detalja: ring visilice iznad blagovaonskog stola te zastori i dekori koji prekrivaju gotovo cijeli jedan zid dnevne zone - govori Iva Celio-Cega i za kraj nam otkriva da je za cjelokupnu renovaciju (u što se ubrajaju majstorski radovi, uređenje i opremanje) prvotno ostavila sa strane 120.000 kuna, ali je taj budžet, priznaje, na kraju debelo prešla.

Što sve Iva još radi možete provjeriti na njezinom Facebooku: Interior by Iva i Instagramu: icc_design.

Foto: Iva Celio Cega

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 18:29