S POGLEDOM NA PRIRODU

Divna kuća u šumi kojom vladaju profinjenost i dobar ukus

 Durston Saylor
Kuća u koju vas danas vodimo okružena je šumom te se svojim interijerom, jednako kao i eksterijerom, u potpunosti uklapa u prirodni okoliš

Američki arhitekt Eric J Smith koristio je kamen, hrast i staklo pri realiziranju ove divne kuće, namijenjene umirovljenom bankaru Johnu Barru, koji se u mirovini posvetio svojoj velikoj ljubavi, pisanju pjesama. Smješten na šumovitom imanju u gradiću Greenwichu u Connecticutu, Writer's Studio okružen je šumom te se svojim interijerom, baš kao i eksterijerom, savršeno uklapa u prirodni okoliš.

Studio od 60 kvadrata izgrađen je tek nekoliko stotina metara dalje od glavne kuće obitelji Barr. Naime, pjesnik se obratio američkom arhitektu kako bi dobio miran prostor u kojem bi mogao čitati i pisati, dok je pritom okružen prirodom. Pjesnik je također trebao prostor za svoju zbirku poezije od preko tisuću svezaka.

Upravo prema zahtjevima klijenata, tim arhitekata stvorio je 'duboko meditativno okruženje' koje pruža bijeg iz užurbane svakodnevice i fantastičnu inspiraciju. Pravokutna u planu, ova građevina površine 60 četvornih metara dijelom je konzola nad kamenitim brežuljkom, koja se površinom spušta prema uskoj uvali.

Arhitekt je stavio u vanjske zidove poljski i plavi kamen s glavnim ciljem spajanja građevine s prirodnim terenom, u čemu je i uspio. Nepravilni, stjenoviti komadi sastavljeni su na način koji evocira kameni zid suhozidanih, što je inače uobičajena značajka u Novoj Engleskoj.

Uređenje studija počiva na uvjerenju da bi prostor trebao biti udoban i ugodan za boravak, a istovremeno lijep i njegovan. U ovom se slučaju miješaju staro s novim, integrirajući pritom različite teksture i boje slojevito na komade koji imaju određenu povijest. Vintage namještaj, prirodni materijali i udoban tekstil glavne su karakteristike ovog interijera. U studiju se također vješto kombiniraju boje i uzorci kako bi se stvorila savršena obiteljska atmosfera.

- Materijali i izvanredna razina izrade učvršćuju njezin osjećaj pripadnosti šumi - rekao je Smith za portal dezeen.com.

U jedinicu se ulazi kroz staklena klizna vrata koja su zaštićena kvalitetnom drvenom pločom izrađenom od hrasta lužnjaka. I ostatak kuće opremljen je decentno s neupadljivim namještajem koji, iako moderan, prvenstveno se oslanja na klasiku.

Tim arhitekata se pobrinuo da tijekom gradnje pripazi na eksterijer te maksimalno sačuva drveće koje okružuje izgrađen studio. U tome su i uspjeli.

Izvor: dezeen.com

Foto: Durston Saylor

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2024 04:11