EKOLOŠKI TURIZAM

Divna priča iz Međimurja: Imanje dobili na dar prije 40 godina, a sada su tamo ostvarili stare snove

 Nikola Zoko
Ruralna kuća za odmor spaja ekološku poljoprivrednu proizvodnju i zelenu turističku ponudu

Posjetili smo ponosne vlasnike prvog objekta privatnog smještaja u Hrvatskoj kojemu je dodijeljen prestižni europski certifikat - Ecolabel

U samo tri godine Biserka i Zvonko Lajtman na imanju površine 1,8 hektara u Pleškovcu, nedaleko Mohokosa, najvišeg međimurskog vrha, ostvarili su svoj san o kojem su sanjali 20 godina. Uspješno su povezali ekološku poljoprivrednu proizvodnju i zelenu turističku ponudu, a njihova ruralna kuća za odmor Lina nedavno je, kao prvi objekt privatnog smještaja u Hrvatskoj, dobila prestižni europski certifikat - Ecolabel. Riječ je o certifikatu koji jamči da svi proizvodi i usluge OPG-a Mohokos udovoljavaju rigoroznim propisanim standardima zaštite okoliša.

image
Nikola Zoko

Dosanjani san obitelji Lajtman "Živimo u skladu s prirodom, sve što radimo je samoodrživo i ekološki. To nije tek prolazni trend, nego naš životni odabir"

image
Nikola Zoko

- Godinama smo suprug i ja razmišljali da probamo nešto novo i drugačije od posla s kojim smo se bavili. Nismo više željeli biti robovi svojega posla, željeli smo barem pokušati ostvariti svoj dugogodišnji san, pa smo 2017. godine u Glavićanima, podno Zrinske gore, kupili staro spremište za sijeno od hrastovine, staro više od 70 godina koje smo preselili u Pleškovec, na lijepu lokaciju s koje puca predivni pogled prema Sloveniji i Mađarskoj - govori Biserka Lajtman, dodajući kako su imanje dobili na dar prije 40 godina, na prvu godišnjicu braka, od njezine majke Karoline, po kojoj je kuća i dobila naziv.

image
Nikola Zoko

Imanje su dobili na dar za prvu godišnjicu braka, a kuću su sagradili od ekološki prihvatljivih materijala

Na imanju su se, ističe, odlučili baviti ekološkim i samoodrživim turizmom, a i kuća je građena ekološki prihvatljivim materijalima. Dovršena je u ljeto 2020. godine, kad je dobila kategorizaciju 3 sunca. Površine je 150 kvadrata, a sastoji se od dnevnog boravka s kalijevom peći na drva, kuhinje, blagovaonice sa deset sjedećih mjesta, kupaonice sa finskom saunom, zatim tri sobe s ukupno devet ležaja na katu, te tvanjske terase na kojoj su stol i stolice napravljeni od starih kaca i bačva. U sklopu imanja nalazi se i natkriveni roštilj te hot tub - vruća kupka zimi, odnosno bazen ljeti. Pri uređenju intarijera, koji su sami dizajnirali, napravili su kompromis između starog i novog, a budući da je Zvonko dobar majstor sam je uredio staru drvenu kuću.

image
Nikola Zoko

Voće i povrće uzgajaju prema principima biodinamike. Imaju 160 stabala starih sorti šljiva, jabuka, krušaka...

image
Nikola Zoko

Sve je počelo kad su u Glavićanima, podno Zrinske gore, kupili spremište za sijeno od hrastovine, staro više od 70 godina, te ga preselili na imanje i preuredili

Voće i povrće uzgajaju prema principima biodinamike. U starom voćnjaku imaju 160 stabala starih sorti šljiva, jabuka, krušaka, trešanja, višanja, marelica i drugog voća, dok u vrtu površine 1500 kvadrata uzgajaju povrće.

Podršku su dobili i Lokalne akcijske grupe Međimurski doli i bregi, koja im je dodijelia bespovratna sredstva na natječaju za unapređenje poljoprivredne proizvodnje. Iskoristili su ih za kupnju zemlje, traktor - kosilicu, sadnice kestena... Hvalevrijedno je da su u sadnji 85 stabala kestena pomogla djeca i njihovi roditelji iz Udruge za autizam Pogled iz Nedelišća, a svaki zasađeni kesten nosi ime i prezime djeteta koje ga je posadilo, pa su tako postali čuvari nasada koje će s godinama izrasti u lijepu šumicu.

image
Nikola Zoko
image
Nikola Zoko

Djeca iz udruge za autizam pomogla su im u sadnji kestena. Svako stablo nosi ime djeteta koje ga je posadilo

- Živimo u skladu s prirodom, i sve što radimo mora biti samoodrživo i ekološki. Za nas to nije tek prolazni trend, nego naš životni odabir. To prepoznaju i naši gosti, među kojima je i puno stranaca, najviše iz Njemačke, Češke, Austrije, Nizozemske, Poljske. Oni su prezadovoljni, jer im nudimo drugačiji odmor, mogućnost da primjerice, sami uberu ekološki uzgojeno povrće iz našeg vrta ili voće iz našeg voćnjaka ili vožnju MTB biciklima - kaže Biserka Lajtman.

S LAG-om Međimurski doli i bregi zajedno su u kući organizirali već nekoliko radionica, od onih kulinarskih do radionica pletenja međimurskog cekera.

- Važno nam je da pomognemo i u očuvanju starih, već pomalo zaboravljenih vještina, koje su važan dio međimurske tradicijske baštine. Ostvarili smo naš san i želimo ga dijeliti s drugima - zaključila je Biserka Lajtman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 20:13