Ljepotica iz Kožina

Divna vila Luca u kojoj je sve podređeno čistom hedonizmu, a turisti se osjećaju kao doma

 Neja Markičević/CROPIX
Zadarski arhitekt Ante Uglešić projektirao je luksuzni objekt koji ima i kućno kino, teretanu, grijani unutarnji bazen, saunu, terase

PROFIL

Sedam kilometara od Zadra nalazi se gradsko naselje Kožino s mnoštvom modernih vila i apartmana. Svi koji žele mir i opuštajući ambijent ispunjen mirisima soli, mora i mediteranske vegetacije, ovdje će pronaći svoje utočište, a mi smo ovdje pronašli divnu vilu za najam: vilu Luca.

Kuća se sastoji od suterena, visokog prizemlja i kata. Smještena je na terenu od oko 900 m2. Objekt je projektirao poznati zadarski arhitekt Ante Uglešić, a prvotno je bio predviđen da bude obiteljska kuća.

image
Na veliku terasu izlazi se iz boravka, a s nje se može spustiti stubama do vanjskog bazena
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX

- Tijekom izrade samog projekta došlo je izmjene namjene objekta iz obiteljske kuće u turistički objekt, pa je shodno tome došlo i do manjih izmjena u projektu gdje je dvosobni stan povezan s ostalim dijelom kuće u jednu cjelinu - kaže nam vlasnik Branko Medić dok nas vodi kroz sve dijelove kuće.

U suterenu se nalaze prostor za rekreaciju i kućno kino, teretana, kuhinja s blagovaonicom za 12 osoba, WC, unutrašnji komin-grill, prostor za odlaganje posteljine, unutarnji grijani bazen, te sauna. U prizemlju su dvije dvokrevetne sobe, dvije jednokrevetne sobe, tri kupaonice s tuš kadama, kuhinja, smočnica, dnevna soba, blagovaonica, WC, praonica i garaža s dva garažna mjesta. Na ovoj etaži su i dvije terase: jedna spaja dvije spavaće sobe, a druga je velika terasa na koju se izlazi iz dnevne sobe s pogledom na more i s koje se može spustiti stepeništem do vanjskog bazena.

image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX

Na katu se nalaze tri dvokrevetne spavaće sobe, dvije kupaonice, WC, dnevna soba, blagovaonica, terasa s jacuzzijem i još tri terase od kojih dvije gledaju prema moru.

Pitamo investitora koje su po njemu najvažnije značajke kuće.

- To su svakako prostranost, funkcionalnost, suvremeno uređenje i opremljenost i najvažnije položaj kuće tik do mora - kaže, a na naše pitanje koliko je trajala gradnja i što je bio najizazovniji dio projekta, kaže kako je od početnih radova do potpunog završetka kuće trebalo oko tri godine.

image
Neja Markičević/CROPIX
image
Veći dio namještaja proizvela je i montirala tvrtka ARM iz Zadra, dok je ostali komadni namještaj iz drugih tvrtki, također domaćih
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX

- Smisao je bio da se kuća, bez obzira na svoju veličinu, uklopi u prostor i okoliš, da ne “strši”. Vjerujem da je arhitektu najizazovnije bilo sve naše želje i prohtjeve, a bilo ih je dosta, pretočiti u projekt koji bi nama u potpunosti odgovarao jer kad radite nešto za sebe i svoju obitelj, onda biste toliko toga htjeli “ugurati”. Gospodin Uglešić je to doista izvrsno odradio: funkcionalno, efikasno i estetski lijepo. Nama kao investitorima izvođenje građevinskih radova nije predstavljalo poteškoće jer posjedujem tvrtku koja izvodi građevinske radove s dugogodišnjim iskustvom. Završne i obrtničke radove izvodio sam s kooperantima s kojima inače surađujem u poslu - kaže Branko Medić i dodaje kako je arhitekt zbog svog iskustva otprve shvatio što im je prioritet.

image
Osnovna želja pri dizajniranju interijera bila je jednostavnost, nenametljivost i funkcionalnost
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX
image
Na podovima, u prostorijama kuće, prevladavaju keramika i parket. Zidovi su bojani u dvije nijanse sive: antracit i svijetlosivu
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX

- Cilj je bio sagraditi objekt za smještaj više osoba, točnije 12, sa što više sadržaja, a da sama kuća ne bude samo turistički objekt nego da zadrži karakteristike obiteljske kuće, da se osjeti ugođaj doma. Da je projekt pogođen, govore nam reakcije gostiju koji su boravili u vili Luca i koji često naglašavaju kako se ovdje osjećaju kao kod kuće - ističe vlasnik.

Pri dizajniranju interijera osnovna želja je bila jednostavnost, funkcionalnost, nenametljivost, a da istovremeno budu zadovoljene potrebe korisnika vile.

- S idejama za namještaj kojim smo željeli opremiti kuću otišli smo u tvrtku ARM. iz Zadra i uz svesrdnu pomoć dipl. arh. Ante Bljaića brzo smo našli zajednički jezik. Tako je veći dio namještaja proizveo i montirao ARM. Ostali, uglavnom komadni namještaj (fotelje, stolovi i stolice) također su proizvodi domaćih tvrtki. Tehnika i oprema je uglavnom renomiranih europskih proizvođača - kaže Medić.

image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX

U interijeru prevladavaju antracitna i svjetlo siva boja, uz pojedine prirodne drvene elemente boje jasena (gazišta, okviri pojedinih kreveta, stolovi, klupice za sjedenje). Materijali su zaista različiti: od kamena travertina kojim je obložen središnji zid koji se proteže kroz sve tri etaže kuće, staklene stijene kroz dvije etaže, ograde i rukohvati od pocinčanog tamnog metala...

Na podovima prevladava keramika i parket. Zidovi su bojani u dvije nijanse sive: antracit i svjetlosivu, a u većem djelu prostorija nalaze se fotografije s detaljima Zadra i starih kamenih kuća Kožina.

- Posebnu pažnju posvetili smo rasvjeti kako unutar objekta, tako i vanjskoj. Rasvjeta je moderan dizajn tvrtke LC Design iz Zadra. Poseban dojam ostavlja rasvjeta okoliša koja je diskretna i nenametljiva, ali istovremeno ističe svu ljepotu kamenih ogradnih zidova te zidova unutar okućnice - ističe Branko Medić.

image
Za one koji vole slobodno vrijeme provoditi igrajući bilijar i družeći se, ovo je idealna prostorija
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX

Grijanje i hlađenje vrši se pomoću inverter klima koje se nalaze u svim prostorijama u kući, a vanjske jedinice su postavljene na krovu objekta kako se ne bi narušavao izgled kuće.

- Grijanje i hlađenje je postavljeno tako da se kuću može koristiti tijekom cijele godine. Radove je izvodila tvrtka Arija Nova, također iz Zadra. Toplu vodu dobivamo putem solarnih kolektora postavljenih na krovu kuće, uz dogrijavanje na električni pogon, uglavnom zimi - kaže vlasnik.

image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX

Za kraj, treba istaknuti i okućnicu.

- Vanjski prostori su koncipirani tako da su pojedina polja koja su visinski različita ograđena kamenim zidovima, a u tim poljima su zasađeni uglavnom agrumi: limuni, naranče, kumkvat, mandarine i limete. Osim agruma, tu su nar, smokva i trešnja, te klasične dalmatinske “uzdanice”; lavanda, smilje i ružmarin. Za sve to, naravno, sagrađen je i sustav navodnjavanja - zaključuje Branko Medić.

image
Poseban dojam ostavlja rasvjeta okoliša koja je diskretna, a istodobno ističe svu ljepotu kamenih ogradnih zidova
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 21:52