U posjetu

Dizajn koji oduševljava: Opuštajuće, ali luksuzno kreiran interijer vile u Sv. Filipu i Jakovu

 Saša Ćetković
Dizajnerici Tini Kurpez bilo je vrlo izazovno kreirati interijer vile izrazito klasične arhitekture. Pogledajte rezultat!

PROFIL

  • Naziv: Villa Val
  • Lokacija: Sv. Filip i Jakov
  • Vlasnici: Obitelj Križanović, Maja i Miro
  • Projekt interijera: Studio Karas

Preduvjet svakog uspješno realiziranog projekta je kvalitetna i zahvalna suradnja na relaciji investitor - dizajner - izvođač radova. Do takve suradnje ne dolazi se jednostavno ni preko noći, za nju je potrebno vrijeme i otvorena komunikacija uz povjerenje i poštovanje, uvažavanje želja, ali i prihvaćanje novih ideja... Potvrđuje nam to i vodeća hrvatska dizajnerica interijera Tina Kurpez iz Studija Karas, koja već godinama u svojim projektima surađuje s Mirom Križanovićem, vlasnikom tvrtke za izradu namještaja po mjeri. Tako su nedavno uspješno realizirali još jedan projekt, ali ovaj put u malo izmijenjenim ulogama. Naime, obitelj Križanović odlučila je u Sv. Filipu i Jakovu sagraditi kuću za odmor, a uređenje njezina interijera prepustila je upravo Tini Kurpez.

image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković

Budući da je zadatak bio stvoriti ugodan i luksuzan prostor, zidovi su u tamnijim zemljanim tonovima. Nasuprot tome, kupaonice su svijetle i prozračne. Pod cijele kuće također je obložen svijetlom keramikom koja se proteže i na terase

image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković

- Miro dobro poznaje moj rad i stil koji preferiram. Nakon što je odlučio ići u investiciju, odmah mi je ponudio suradnju i povjerio projektiranje interijera vile koja je namjenjena za najam, ali i za ljetni i zimski odmor samih vlasnika. Naravno, njegova stolarija Inros je u cijeloj vili izvela sve potrebne stolarske radove, tako da se ovdje suradnja događala na raznim nivoima - kaže Tina sa smiješkom.

Tempo projektiranja, ali i izvedbe, bio je, dodaje, vrlo intenzivan. Od prvog bagera do potpuno gotovog objekta trebalo je tek nešto više od godine dana, a rezultat je Vila Val suvremenog i luksuznog, ali prije svega ugodnog interijera.

- Izrazito klasična arhitektura vile, što nije moj primarni stil pri projektiranju, natjerala me izaći iz poznatog. Bilo je izazovno kreirati interijer koji neće odudarati od klasičnog eksterijera, a opet zadržati prepoznatljiv stil i karakter - kaže Tina, dodajući da su vlasnici imali samo jedan zahtjev: kreirati suvremen, ugodan interijer za kvalitetan ljetni i zimski odmor njih samih ili gostiju koji unajme vilu. U svemu ostalom ostavili su joj odriješene ruke.

image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković

Kao nastavak ulaznog prostora, u dijelu koji vodi prema igraonici, smješten je samostojeći umivaonik koji djeluje kao skulptura u čijoj je pozadini obloga izrađena od prirodnog oraha te stablo mlade masline

image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković

- Naravno, pazili smo na budžet te kombinirali materijale i elemente koji djeluju kao cjelina - ističe.

Vila površine 350 četvornih metara sastoji se od tri etaže. Budući da je smještena na kosini, ulazi se u srednju etažu u kojoj su kuhinja s velikim blagovaonskim stolom te dnevni boravak s pogledom na more. Na istoj etaži smještena je i spavaonica koja se primarno koristi kao prostor za društvene igre, a može poslužiti i kao radna soba.

- Prostorijin trosjed Revolve pokazao se kao idealan odabir za ovu prostoriju jer se lako pretvara u kvalitetan ležaj - dodaje Tina.

Iz ulaznog prostora se stubištem spušta prema etaži s dvije luksuzne spavaonice. Iz svake od njih izlazi se na bazen. Također, dvije spavaonice smještene su na katu, svaka sa svojom prostranom terasom s predivnim pogledom na Kornate. Kako u kući istovremeno može boraviti deset osoba, ideja je bila da svatko može pronaći svoj mirni kutak.

image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković

U svakom prostoru uz glavnu rasvjetu postoji još nekoliko grupa indirektne rasvjete kako bi se mogao stvoriti miran, intiman ugođaj. Sva rasvjeta nabavljena je u Noxu, a dizajnerica izdvaja elegantne viseće lampe u sobama uz krevete proizvođača Lodes

image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković

Budući da je zadatak bio stvoriti ugodan i luksuzan prostor, zidovi su u tamnijim zemljanim tonovima. Nasuprot tome, kupaonice su svijetle i prozračne te opremljene elementima kupljenima u Špini. Pod cijele kuće također je obložen svjetlom keramikom koja se proteže i na terase, što unutarnji i vanjski prostor stapa u skladnu cjelinu.

- Tamniji tonovi s jedne strane djeluju elegantno, ali ako se ne uravnoteže i ne koriste ispravno mogu djelovati tmurno i teško. Zato sam u prostoru koristila pigmentirana ogledala, koja se u spavaonicama na katu pojavljuju kao zidna obloga stopljena s kupaonskim vratima, a u spavaonicama na najnižoj etaži postavljena su na vrata garderobnih ormara - kaže.

image
Saša Ćetković
image

Soba na srednjoj, ulaznoj etaži koristi se kao prostor za društvene igre, ali i kao radni prostor

Saša Ćetković

Vila površine 350 kvadrata sastoji se od tri etaže na kojima je organizirano pet spavaonica s kupaonicama, a svaka soba ima izlaz na terasu s predivnim pogledom na Kornate ili direktni izlaz na terasu s bazenom

image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković

Vila je na parceli površine 1200 četvornih metara. Uz bazen, tu je i posebna kućica sa saunom, vježbaonicom i tušem, a pokraj njih je natkriveni roštilj s velikim blagovaonskim stolom

image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković

Na materijalima za kuhinju nije se štedjelo, a ideja je bila koristiti one kvalitetne, vizualno atraktivne te istodobno otporne i jednostavne za održavanje. Kuhinjski elementi tako su izrađeni od Fenixa s keramičkom radnom pločom. Dnevnim boravkom, pak, dominira kamin koji je izradio gospodin Lipić, foteljice su u boji cigle, a prostrani četverosjed nabavljen je u Enza Homeu. Na velikim staklenim stijenama lagani su mrežasti zastori koje je predložila i izradila Silvana iz Vires Nobilis, a u spavaćim sobama lagani zastori svijetle boje koji daju mekoću prostoru, ali i debeli gusti zastori koji potpuno sprečavaju prodor svjetla.

Većina namještaja u vili rađena je po mjeri u stolariji Inros. Interesantno je da su po mjeri rađeni i kreveti i taburei, odnosno sjedalice u spavaonicama te ulaznom prostoru. Također, Švas art je izradio željezne šipke za vješanje odjeće, a bravarija Kolar iz Čakovca okrugle stoliće, etažere.

image
Saša Ćetković
image

Svaka spavaonica ima izlaz na terasu s pogledom na Kornate ili direktni izlaz na terasu s bazenom

Saša Ćetković

Sva rasvjeta nabavljena je u Noxu, a dizajnerica izdvaja elegantne viseće lampe u spavaćim sobama uz krevete proizvođača Lodes

image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković

- Veliki izazov bio mi je organizirati kvalitetan ulazni prostor, u koji su smješteni svi potrebni sadržaji, a koji i izgledom kvalitetno uvodi u interijer koji slijedi. Uspjela sam osmisliti klupicu koja služi i za odlaganje, ali i skriveni prostor za odlaganje obuće i kaputa. Kao nastavak ulaznog prostora, u dijelu koji vodi prema igraonici, smjestila sam samostojeći umivaonik koji djeluje kao skulptura u čijoj se pozadini nalazi obloga izrađena od prirodnog oraha te stablo mlade masline. Koristiti se umivaonikom, oprati ruke i osvježiti se pri ulasku u kuću, a pri tome ne ulaziti u prostor odvojene kupaonice, ideja je koju često primjenjuje u prostorima koje kreiram - kaže Tina Kurpez.

image
Saša Ćetković

Kao nastavak ulaznog prostora smješten je samostojeći umivaonik koji djeluje kao skulptura u čijoj se pozadini nalaze obloga od prirodnog oraha i stablo mlade masline

image
Saša Ćetković

Vila je na parceli površine 1200 četvornih metara. Uz bazen, tu je i posebna kućica sa saunom, vježbaonicom i tušem, a pokraj njih je natkriveni roštilj s velikim blagovaonskim stolom - sve osmišljeno i posloženo za druženja tijekom kasnih ljetnih i jesenskih večeri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2022 09:33