Moderan dom tročlane obitelji

Dizajnerski stan od 148 kvadrata u najpoželjnijoj ulici Zagreba

Tročlana obitelj kupila je stan u vili u Babonićevoj ulici koji je, prema njihovim potrebama i željama, adaptirao i organizirao arhitekt Tvrtko Topić

Bračni par s malim djetetom dugo je tražio idealan stan koji će moći nazvati “životnim rješenjem”. Tijekom tog procesa razgledali su, kažu, mnoge stanove, neke više, a neke manje dobre, no nijedan u njima nije izazvao onaj “wow efekt”.

A onda su, bez prevelikih očekivanja, otišli pogledati stan od 148 četvornih metara koji se nalazi u jednoj urbanoj vili, u zagrebačkoj Babonićevoj, ulici koja slovi kao “gradska ulica u kojoj živi najviše poznatih i slavnih”.


GRAD, ALI I MIR

- Oduševilo nas je što se stan nalazi u zgradi koja ima samo četiri stana i što je toliko velik. Naime, proširenjem obitelji shvatili smo da nam postojeći dom neće biti dovoljan za neopterećen život. Isto tako, htjeli smo biti bliže centru, a ova lokacija itekako odgovara tom zahtjevu. Sjajno je što se zgrada nalazi u jako mirnoj ulici prepunoj zelenila tako da se na trenutke osjećamo kao da živimo u prirodi. Zapravo smo blizu svih gradskih sadržaja, ali imamo mir kojemu težimo - objašnjava nam simpatični bračni par koji priznaje kako ipak nisu svime bili u potpunosti zadovoljni na prvu.


Tlocrt stana koji su odabrali nije odgovarao njihovim željama i potrebama pa su krenuli sa kompletnom adaptacijom.

- Srušili smo zidove koji su nam bili višak i odmah krenuli s pripremanjem otvora za klizne stijene koje smo odlučili ugraditi. Cilj nam je bio dobiti što više otvorenog prostora, prvenstveno jer se tako bolje osjećamo, ali i da bi nam bila olakšana svakodnevna međusobna komunikacija. Primjerice, dok se ručak kuha, ja mogu promatrati svoju djevojčicu kako se igra ili gleda crtić u dnevnom boravku, a da se pritom ne derem ili nadvikujem s njom kroz zatvorena vrata - priča vlasnica stana i otkriva kako su se dosta vremena bavili i rekonstrukcijom kupaonice iz koje su naposljetku dobili dvije nove.



MODERNO I UDOBNO

U stan su se uselili tek kad su svi grubi radovi bili gotovi, ali i kada je namještaj već bio postavljen. Stil koji prevladava je moderan i udoban, uglavnom su birani nenametljivi komadi namještaja koji su na neki svoj način dosta upečatljivi.

- Većinu stvari koje imamo nabavili smo u Themeliji. Kuhinja je Varenna u bijelom sjajnom laku s radnom pločom od coriana. Prostrana kutna garnitura Poliform, čiji dizajn potpisuje Carlo Colombo, zauzela je velik dio dnevnog boravka, a uz nju se nalazi originalni rotirajući stol. Sofa je orijentirana prema kaminu Planika, ugrađenom u kamenu gornju ploču ormarića, i TV-u - nabrajaju vlasnici i priznaju kako je baš taj kamin nešto što im je najdraže u stanu.

- Kada ga navečer upalimo, pogotovo ako je vani zima, daje stanu jako romantičan štih - ističu.

Ono što će definitivno svatko prvo vidjeti kad uđe u ovaj stan jest gigantska staklena pregradna stijena koja odvaja prostor dnevnog boravka od prostora kuhinje i blagovaonice.



LIJEPO I FUNKCIONALNO

- Stijena je proizvod talijanske tvrtke TRE-Piu i zbog nje smo rušili zid i radili nova dva otvora kako bismo dodatno povećali prostor, a prema potrebi kuhinja može biti posve povezana s dnevnim boravkom, čineći tako jednu cjelinu - objašnjavaju.

Poseban ambijentalni ugođaj daje i gigantski luster i to pogotovo kada ga se upaljenog promatra kroz sivkastu staklenu stijenu.




Inače, u stanu je dosta staklenih stijena koje vizualno povećavaju već ionako velik prostor, a dobrim trikovima postigle su se i druge funkcije. Tako se u ogledalu pametno smještenom između kliznih stijena ocrtava pogled zelenila iz vrta. Također, u svim prostorijama je pametno osmišljen prostor za odlaganje koji se nenametljivo uklapa u zamišljeni dizajn. Tako je postignuto da je ovaj lijepi prostor i vrlo funkcionalan.



-U spavaćoj sobi smo postavili jedinstven ormar sa pokretnim kliznim stijenama koji jedini daje opciju ugradbenog TV-a u središnjoj kliznoj stijeni - kažu.



PAMETNA KUĆA

Na kraju pitamo vlasnike koliko su zadovoljni životom u ovom stanu.

- Jako. Ima dovoljno prostora za sve naše potrebe, što je i bila naša glavna želja kada smo kupili stan i počeli suradnju i angažman s arhitektom Tvrtkom Topićem.

Sve prostorije su dovoljno prozračne, a imamo i izlaz na terasu gdje se djeca mogu slobodno baviti raznim aktivnostima i ne moramo se brinuti hoće li izaći na cestu ili negdje otići bez pitanja. A uz instalacije tzv. pametne kuće (ozvučenje svih soba, alarmi, rasvjeta) dobili smo genijalan ambijent za obiteljsko druženje i opuštanje - zaključuju.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 10:42