JAKO FORA URED

Dobar, funkcionalan i s karakterom uredu za oca i brata: Opeka i bačvasti svodovi pun su pogodak

 RELJA IVANIĆ
Arhitekt Nenad Nasifović potpisuje projekt adaptacije ureda tvrtke Geo-EN, a investitori i vlasnici tvrtke njegovi su otac i brat

Info

  • Naziv: Uredi tvrtke Geo-EN
  • Lokacija: Srbobran, Srbija
  • Uređenje: arhitekt i dizajner Nenad Nasifović
  • Kvadratura: 47 m2
  • Kontakt: IG @nenadnasifovic, mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Dobar i funkcionalan ured koji i lijepo izgleda postaje sve važniji mnogim tvrtkama, a posljednjih godina svjedočimo zaista sjajnim ostvarenjima na području dizajna i arhitekture poslovnih prostora. Ovoga puta vodimo vas u susjednu Srbiju, gdje je arhitekt Nenad Nasifović uredio interijer poslovnog prostora geodetske firme Geo-EN, a investitori su bili zaista zanimljivi. - Investitori i vlasnici geodetske firme Geo-EN moji su otac i brat. Bili su u potrazi za novim poslovnim prostorom čija bi funkcionalnost i oblikovanje opisivali posao kojim se bave - geodeziju - priča Nenad Nasifović.

image
RELJA IVANIĆ

Početni zahtjevi

Uredi su smješteni u Poslovno-tržnom centru u Srbobranu, u zgradi koja je sagrađena 1892. godine, ali ne uživa status zaštite. - Na osnovi uvodnih parametara postojala je veća sloboda u oblikovanju, međutim, vodio sam se logikom očuvanja graditeljskog naslijeđa i komunikacijom sa suvremenom arhitekturom. Početni zahtjevi investitora su bili da se ne odstupa previše od ponuđenog (zatečenog stanja), već da novu funkciju implementiramo u postojeće, s malom, ali dovoljnom količinom detalja. Ideja je bila da prostor bude jasno definiran, funkcionalan i otvoren, pedantan i do detalja osmišljen - objašnjava arhitekt, a mi dodajemo kako je po nama uspio u tom naumu, jer sve zaista izgleda besprijekorno.

image
RELJA IVANIĆ

Uredi su smješteni u Srbobranu, u zgradi koja je sagrađena 1892. godine. Proces rekonstrukcije i adaptacije trajao je oko pet mjeseci, a izrada projekta oko dva mjeseca

image
RELJA IVANIĆ

- Proces same rekonstrukcije i adaptacije je trajao oko pet mjeseci, a izrada projekta oko dva mjeseca. Najdramatičnija faza uređenja je bila prilikom detaljnog uklanjanja dotrajale žbuke sa svodova i lukova, kao i definiranje završne tehnike krečenja zidova. Trudio sam se da se držim ideja investitora i da ne odstupam previše od toga - objašnjava Nasifović i dodaje kako je jedan od najupečatljivijih elemenata u prostoru cigleni strop.

image
RELJA IVANIĆ

- Kao što možete primijetiti, strop lokala je od opeke i u pitanju su bačvanski svodovi, tipični za arhitekturu 19. stoljeća u Austro-Ugarskoj, koji su često bili skrivani, nasuprot toj praksi prilikom izrade ovog projekta odlučio sam da ih ogolimo i tako naglasimo značaj istih u kontekstu arhitektonskog naslijeđa. Konstantna misao koja me je pratila prilikom oblikovanja jest da se ne remeti postojeći prostor, jer se bogatstvo ovog prostora upravo u tome ogleda - ističe.

image
RELJA IVANIĆ

Jasni karakter

Prostor raspolaže dovoljnom količinom prirodnog direktnog osvjetljenja preko dva prozora koji su okrenuti južnoj strani i indirektnog sa zapadne strane. S obzirom na to da se prostor ne koristi noću, dovoljno je bilo samo akcentirati osvjetljenje iznad radnog prostora i stola za sastanke, a u slučaju nedostatka sunčevih zraka tijekom dana predviđene su i podne lampe, koje formiraju ambijentalno osvjetljenje.

image
RELJA IVANIĆ
image
Nenad Nasifović

- U interijeru su dominantni neutralni tonovi, svima jasno poznati, prepoznatljivi i neutralni, s jasnim karakterom. U pitanju je skandinavski stil. Elementi koji najviše skreću pažnju i koji daju ovom interijeru osjećaj ljudskosti su fikus benjamin i stari geodetski aparat, teodolit, postavljen u uglu prostorije na deblu topole. Stolovi, ormari i kuhinja rađeni su po mjeri, dok su uredske stolice proizvođača Office Line, a one u dijelu za sastanke potpisuje talijanski brend Pedrali - zaključio je Nenad Nasifović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:57