Topli dom

Dobar život u potkrovlju: Dom bračnog para Pavličević u zagrebačkom naselju Markuševec

 Biljana Blivajs/CROPIX
Zanimljivi životni prostor od 93 četvorna metra uredio je sam vlasnik, Mario Pavličević iz studija Mapa ARH projekt

U potkrovlju obiteljske kuće u naselju Markuševec u Zagrebu pronašli smo zanimljiv stan od 93 četvorna metra u vlasništvu bračnog para Matilde i Marija Pavličevića. Vlasnik Mario, vlasnik u studiju Mapa ARH projekt, potpisuje izgled stambenog prostora.

Stan je koncipiran na način da je središnji dio stana (ujedno i najveći, od 42 m2) otvoren, prostor je to u kojem obitelj najviše boravi, a sastoji se od kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka. Uz to, stan ima dvije sobe (spavaću i dječju), kupaonicu, zahod za goste, tavanski prostor i galeriju namijenjenu uredskom prostoru.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

Mario je, s obzirom na struku, projektirao visoko potkrovlje sa staklenom stijenom kao glavnom i središnjom točkom stana. Obnovio je i vidljive grede, a stijena i prozori omogućili su da interijer ima puno prirodnog svjetla

image
Biljana Blivajs/CROPIX

VISOKI SJAJ

- Kad se prije nekoliko godina mijenjao izgled postojeće kuće i stavljao novi krov, Mario je, s obzirom na struku, projektirao visoko potkrovlje sa staklenom stijenom kao glavnom i središnjom točkom stana. Već je tada imao viziju kako bi stan trebao izgledati. Kad smo ga počeli sređivati, mnogi su nam sugerirali da “spuštamo” strop visokog potkrovlja, no to nipošto nije dolazilo u obzir. Upravo je to čar stana koji smo htjeli zadržati, visoko potkrovlje, obnovljene vidljive grede i mnogo prirodnog svijetla koje su nam omogućile stijena i krovni prozori. Prvotna ideja bila je da stan bude industrijskog stila, no malo-pomalo, tijekom izvođenja radova, mijenjale su se neke stvari. Jednostavno, uz toliko željeni industrijski stil, željeli smo stvoriti i topli dom, a ne dobiti hladan prostor. Kuhinja je trebala biti tamnosiva, međutim, na tržištu nismo našli odgovarajući materijal u toj boji pa smo od ideje odustali, jer nismo željeli visoki sjaj - kaže vlasnica Matilda i ističe da je tijekom procesa osmišljavanja stana bilo kompromisa jer se ukusi supruga i nje razlikuju u nekim stvarima.

image
Biljana Blivajs/CROPIX
image
Biljana Blivajs/CROPIX

- Primjerice, laminat. Birali smo ga na način - sviđa nam se oboma (iako je svaki od nas imao drugog favorita), i zbog toga smo ga uzeli. U kupaonici su pločice imitacija mramora jednoglasno pobijedile, u njih smo se zaljubili na prvi pogled. U svakom slučaju, konačni izgled stana ne odstupa mnogo od prvotno zamišljenog - sa smiješkom otkriva.

U stanu prevladavaju bijeli zidovi (uz izuzetak bordo zida s fotografijama u dnevnom boravku), siva boja provlači se kroz većinu namještaja, drvo (hrast), opeka te metal. Na takve kombinacije obitelj se odlučila ponajprije iz razloga jer imaju mnoštvo šarenih detalja koji su se trebali uklopiti u cjelinu pa nisu htjeli pretjerivati s bojama.

- Nekako se spontano siva boja provukla kroz cijeli prostor. Neutralna je, a ujedno laka za održavanje - govore.

image
Biljana Blivajs/CROPIX
image
Biljana Blivajs/CROPIX

PO MJERI

Budući da je stan u potkrovlju, mnoge su se stvari morale izraditi po mjeri.

- Meni to nije teško palo, jer mi se većina gotovih stvari na tržištu nije sviđala, a imala sam i odličnog stolara, gospodina Marija Sviboveca, koji je sve moje zamisli vezane za kuhinju i kupaonicu proveo u djelo. Stol za blagovaonicu izradio je moj Mario (uz pomoć stolara pri izradi ploče za stol), kao i walk in ormar koji je u našoj spavaćoj sobi. Duž dnevnog boravka proteže se siva Gemini garnitura, inače nagrađivana garnitura makedonske Feydom tvrtke, i staklena stijena u kosini obogaćena sivim i bijelim zavjesama izrađenim po mjeri. Ostatak namještaja većinom je kupljen u Ikei i obogaćen personaliziranim ukrasima. Posebno smo ponosni na bordo zid koji od milja zovemo “Wall of fame”, jer je ukrašen fotografijama naše kćeri koje je napravio Bloom studio, a i ja sam ga bojila u zadnjim danima trudnoće. To je sindrom koji valjda prođu sve trudnice - zadovoljno nabraja i dodaje da svatko tko uđe u njihov stan uvijek prvo zamijeti staklenu stijenu koja dominira prostorom i s koje puca divan pogled na Markuševec te visoki strop kojim dominiraju grede, koje su zapravo originali koji nose krov, ali obučeni u pravi slavonski suhi hrast, tj. hrastove daske od kojih su napravljene obloge za grede te ukrašene visećim žaruljama.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

- Mnogo nas je ljudi pitalo i za metalno stubište koje vodi do galerije, koje je osmišljeno i izrađeno po mjeri, ali i za galeriju s koje puca pogled na otvoreni dio stana. Pitaju nas i za radijatore, gdje su. Međutim, mi ih nemamo, jer je podno centralno grijanje duž cijelog stana, a i radijatori su detalj kojeg smo se htjeli riješiti u prostoru - otkrivaju.

image

Kupaonica je uređena suvremeno i minimalistički, ali zbog drvenih elemenata opet s dozom potrebne topline kakvu bi trebao imati svaki dom

Biljana Blivajs/CROPIX

A što je bilo najizazovnije u projektu?

ZLATNE RUKE

- Rekla bih da je sve bilo izazovno, počevši od toga da je datum mog poroda ujedno bio datum kad smo se trebali useliti u stan, a radovi su trebali biti završeni. Sva sreća, naša kći je znala to isto pa je odlučila pričekati da tata i majstori sve završe i došla je na svijet tjedan dana kasnije. Ne trebam pričati pod kojim sam stresom bila, pogotovo znajući koliko je danas teško naći majstore, a još da posao naprave na vrijeme... Tu je i želja mog supruga Marija da većinu toga radi sam. Srećom, svi koji su sudjelovali imali su zlatne ruke i poštedjeli su me dodatnih muka. Valjda nisu željeli zaraditi ječmenac - smije se vlasnica Matilda koja kaže da je najviše zadovoljna time što su u stan uloženi veliki trud i energija. Još im preostaje završiti neke stvari i elemente, poput primjerice galerije. Sigurni smo da će i to, kao uostalom i ostatak stana, odraditi jako dobro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 10:14