Skandinavska čarolija u Zagrebu

DOBRO DOŠLI U GARDEROBU Spoj hrvatskog dizajna i danske mode

U Martićevoj ulici jučer je otvoren konceptualni dućan koji su dizajnirali arhitekti iz studija Biro, a namještaj potpisuje domaći kolektiv Grupa

U zagrebačkoj Martićevoj ulici 17 jučer je otvorena Garderoba. Riječ je o konceptualnom dućanu koji u metropolu dovodi skandinavsku modu čiji je sofisticirani minimalizam i multifunkcionalni stil idealan izraz kreativnog odijevanja za rigorozno poslovno okruženje, ali i idealan odabir za individualizirani stil u raznim prigodama i trenucima opuštanja.

Najveći danski modni klasik By Malene Birger, zatim Baum und Pferdgarten i Rodebjer neki su od brendova koji će zastupati skandi-stil u Garderobi, dok će publika imati i ekskluzivnu priliku uživo vidjeti cjelovite kolekcije hrvatske dizajnerice Ivane Omazić.

NA SVJETSKOJ RAZINI

Ono što je nas posebno oduševilo jest interijer Garderobe koji je, bez lažne skromnosti, na svjetskoj razini.

- Dizajn Garderobe prenosi filozofiju slow-shoppinga, inovativanog modela kupnje koji omogućava ležernu kupnju, uz čašu pjenušca i obavezno razgledavanje ambijenta- kaže vlasnica Ana Ivančić. Dodaje kako okosnicu showrooma, čiji dizajn potpisuju arhitekti iz studija Biro, čini dizajn tri atraktivne garderobe u formi svojevrsnih prostornih atrakcija koje afirmiraju ležerno isprobavanje kolekcija.

- Kreirali smo fleksibilan prostor koji se može brzo prilagođavati različitim scenarijima korištenja, koncept utemeljen u ideji da Garderoba bude prostor u kojemu se posjetitelji zadržavaju dulje od običnog ulaska u dućan kako bi se opustili. Osim toga, u prostoru se planiraju organizirati razni eventi poput modnih revija. Stoga smo, umjesto uobičajenog skrivanja, garderobe pretvorili u prostorne atrakcije i povećali im površinu. Kako svaka kolekcija ima specifičan karakter pa tako zahtijeva i jedinstven način prezentacije, stvorili smo fleksibilan ovješeni sustav vješalica, omogućivši time različite načine prezentacije novih kolekcija- objasnili su Mario Kralj, Saša Košuta i Dora Lončarić, arhitekti iz studija Biro.

PRINCIP TELESKOPA

Sve to potpomognuto je namještajem domaćeg dizajnerskog studija Grupe. Garderoba je, naime, opremljena kombinacijom namještaja i rasvjete dizajniranih za projekt, postojećim komadima dizajniranih za Prostoriju (Monk) i lusterima Baluna, najnoviji proizvod za Grupa Products koji funkcioniraju po principu teleskopa, mogu se izvlačiti i uvlačiti i na taj način prilagođavati se raznim prostorima. Projektirano je i prostrano okrilje garderobe u kojoj žene mogu opušteno isprobavati odjeću, odvojene otmjenim zastorima, sa savjetom stilista na dohvat ruke.

- Za projekt su dizajnirani taburei, stolići, ogledala, tapecirana klupa i dva lustera. Monk fotelje su naš dizajn za Prostoriju, a ovdje ih koristimo u izvedbi s metalnim nogama. Konstrukcije nogu su koloritom usklađene s nijansom tapeciranog dijela i na taj način monokromatski sjedinjeni s prostorom - istaknuli su Filip Despot, Tihana Taraba i Ivana Pavić, dizajneri iz studija Grupa. Pristupačnost Garderobe prepoznaje se već u samom vizualnom identitetu koji prenosi razigranu krivulju impresivnih zastora s garderoba, interpretirajući ujedno i mekano savijanje tkanine na suknjama i haljinama - dizajn iza kojega stoji grafička dizajnerica Lana Cavar.

Foto: Ino Zeljak

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 17:46