sasvim dovoljno

Dobro isplanirani stan od 40 kvadrata u koji je sve stalo, a još i izgleda fantastično

 Bezmiro Architects
Prije početka radova arhitekti su se odlučili razviti osnovne principe kojima su se vodili pri izradi projekta

Ovaj genijalni stan u Kijevu u Ukrajini ukupne površine nešto manje od 40 četvornih metara dobar je primjer kako promišljeno planiranje u prvoj fazi uređenja interijera može osigurati sve prostore potrebne za ugodan život i od malo kvadrata napraviti prostor koji ispunjava sve potrebe.

image
Bezmiro Architects

- Prije početka radova, od naručitelja smo dobili standardni plan jednosobnog stana. Hodnik, kuhinja, spavaća soba i kupaonica. Inače, samo planiranje u ovom projektu nije bio nikakav problem, ali to standardno planiranje nama nije odgovaralo. Prema našem planu, stan bi trebao biti što univerzalniji i prikladniji za većinu ljudi. Stoga smo prije početka radova odlučili razviti osnovne principe kojima ćemo se voditi pri izradi projekta – ističu iz studija Bezmiro Architects na samom početku.

image
Bezmiro Architects
image
Bezmiro Architects
image
Bezmiro Architects


1. Nitko ne voli male uske sobe;
2. Što više slobodnog prostora, to bolje;
3. Većina vremena se provodi u dnevnim prostorima, pa tako osiguravamo malu površinu za spavaću sobu;
4. Iako je prostor ograničen, potreban nam je prostor za pohranu;
5. Cijena realizacije projekta trebala bi biti niska, ali bi prostor trebao izgledati pristojno.

image
Bezmiro Architects
image
Bezmiro Architects

Prvo što su arhitekti napravili bilo je spajanje kuhinje i dnevnog boravka, što je prilično standardna ideja. U ovom slučaju to je opravdano, jer su na ovaj način povećali prostor i dobili bolji protok svjetlosti kroz stan.

image
Bezmiro Architects

Sljedeći potez je bio potpuno nestandardan – smjestiti spavaću sobu u garderobu, da dobro ste pročitali, ne obrnuto. Za spavaću sobu su predvidjeli malu površinu koja je vizualno skrivena velikim ormarom, koji je istovremeno i zid i mjesto za odlaganje. Odlučeno je da ulaz u spavaću sobu bude izrađen od stakla tako da se dnevno svjetlo sa suprotnog prozora može slobodno kretati kroz prostor. Iako je površina spavaće sobe prilično mala – oko 5 četvornih metara, ima sve što vam je potrebno za spavanje i dobar odmor. Krevet se nalazi na podiju, koji ujedno služi i kao spremište i noćni ormarić, a dijelovi koji se nalaze s obje strane kreveta pružaju prostor za odlaganje knjige i gadgeta kao i utičnice za njihovo punjenje.

image
Bezmiro Architects


Još jedno područje koje je vrijedno pažnje je kuhinja. Ovo je mjesto u stanu gdje se također provodi dosta vremena. Spajanjem kuhinje i balkona arhitekti su dobili puno prostora koji je vrlo ugodan i za kuhanje i za doček gostiju. Kuhinja i dnevni boravak konvencionalno su odvojeni velikim kuhinjskim otokom, koji istovremeno služi kao radna površina, mjesto za odlaganje kuhinjskog pribora i stol za blagovanje.

image
Bezmiro Architects
image
Bezmiro Architects


Općenito, zahvaljujući svim ovim početnim smjernicama arhitekti su dobili prostranost u stanu i stvorili vrlo lagan, udoban i ergonomski prostor koji bi svatko poželio. Promišljenim i inteligentnim planiranjem također je postignut izrazito funkcionalan dom gdje ništa ne nedostaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 21:09