StoryEditor
COOL MJESTO

DOBRODOŠLI U TEMPORU NA ZAGREBAČKOM VRBIKU: Prirodni, ali opet drugačiji ambijent frizerskog salona

Vlasnica Iva Šantek prostor je opremila namještajem od punog drva, u kombinaciji s metalom, a niz je i detalja zlatne boje, upotpunjenih zelenilom
 NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Svi smo navikli na frizerske salone koji nisu naočito uređeni, nego su prije svega funkcionalni. Tamo su obično pult, nekoliko stolica, ogledalo, poneka biljka i stalak s novinama. 

Varijacija na temu ima, no uglavnom je pozornost posvećena uređenju kose, a ne i tome kako prostor izgleda. Iznimka je salon koji se nedavno otvorio na zagrebačkom Vrbiku - bolje je reći da se ponovno otvorio, no u posve novom ruhu. Salon Tempora, tik do Kninskog trga, zapravo se samo preselio s jedne strane ulice na drugu, no njegova vlasnica Iva Šantek odlučila je da novi prostor treba novo uređenje. Zbog toga je iz starog salona prenijela samo nekoliko stolica, a sve ostalo je ostavila...

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIXPIX

Uređenje je trajalo više od mjesec dana, ali samo zato što su prostorije godinama bile prazne i zapuštene, pa je bilo puno posla. No, nakon što su majstori otišli, bojanje zidova, postavljanje zrcala i unošenje namješteja trajalo je svega nekoliko dana 

- Više od mjesec dana prostor se uređivao. Toliko su, naime, trajali radovi u robau prostoru koji je godinama stajao zapušten. Kada su majstori otišli, sve sam opremila u samo nekoliko dana, uz pomoć obitelji i prijatelja, jer sam točno znala što želim. Ogledala sam naručila po mjeri u željenim dimenzijama, jer takva se gotovo nigdje nisu mogla kupiti, a dodatno sam ih bojila i lakirala. Kako u prostoru ima mnogo detalja zlatne boje, htjela sam da i okviri ogledala budu zlatni. Zapravo sam otpočetka znala kakvu estetiku želim, jer volim prirodni stil i bilo mi je važno da imam namještaj od punog drva, kombinacije s metalom, puno svjetla i zelenila. Dobro se osjećam u takvim prostorima i htjela sam prenijeti te dobre vibracije na klijente - priča Iva.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

PINTEREST

Prostor frizerskog salona, u koji se može doći i na masažu, površine je 70 četvornih metara i, premda djeluje kao da je u njega uloženo jako puno novca, Iva kaže da nije imala neograničen budžet. Pomogle su joj ideje s Pinteresta, kao i činjenica da je obišla mnogo trgovina diljem grada, a dio stvari kupila je i preko interneta. Među tim stvarima su, primjerice, dvije udobne, plišane fotelje, na kojima klijenti sjede dok čekaju red za frizuru, između kojih je stolić za kavu sa zlatnim okvirom. Iza njih je zanimljiva drvena stalaža za odlaganje kaputa, a uz nju je mala drvena klupica, smještena tik uz prozor, na koju čovjek sjedne, lista novine i gleda na ulicu. Na zidu je sat sa zlatnim brojkama, a kod ulaznih vrata zanimljiva posuda za odlaganje kišobrana u istoj boji. U prostoru je mnogo prirodnog svjetla, a kada se želi stvoriti intimnija atmosfera, osobito navečer, tu su zavjese.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Pult je izrađen od masivne hrastovine i to je napravio moj otac. On jako voli raditi s drvom, pa sam mu to prepustila i oduševio me. Iznad sam postavila nekoliko crnih lustera, koji su zanimljivi, a nisu preveliki, tako da ne zagušuju prostor. Jednako tako sam odabrala policu, koja je također crna. Prvotna ideja bila je da i ona bude zlatna, ali na kraju se crna boja toliko dobro uklopila da sam zaključila da je to to - kaže Iva.

Jedan zid, onaj na kojem se nalaze ogledala, obojen je u petrolej plavu. Plan je drugi zid, onaj prekoputa, obojiti u neku kombinaciju crne i bijele. Moguće da će se na njemu naći jedna tapeta u tim bojama, a na njoj je naslikano lišće. Sve zelenilo koje se u salonu nalazi pravo je. Mjesta za umjetne, plastične biljke kod Ive nema.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Dok čekaju red za frizuru, klijenti sjede na plišanim foteljama ili na drvenoj klupici, koja je smještena uz prozor. Oni su veliki, od poda do stropa, i omogućuju da prostor obiluje prirodnim svjetlom. Zavjese se navlače samo navečer

PLANOVI

- Ne, nisam htjela umjetne, hoću da sve bude pravo. Ideja mi je bila da stvorim topao, ugodan prostor u kojem je ljudima lijepo. Mislim da za takvo što treba imati drva u prostoru, ali i biljaka. Zato sam sve zazelenila i mojim se klijentima to jako sviđa - priča Iva i dodaje kako su je, od otvorenja, mnogi već pitali tko joj je uređivao prostor, misleći da je taj posao povjerila nekom dizajneru. Kad kaže da je to napravila posve sama, veoma se začude.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Nekoliko su puta ljudi s ulice ušli samo da mi kažu kako prostor sjajno izgleda jer ovdje nikad ništa nije bilo, godinama su vrata bila oblijepljena starim novinama i prašnjava, tako da je sada svima drago da nešto radi, a usto i dobro izgleda.

- Meni je ovo prvi prostor koji uređujem, tako da nemam iskustva kad se o tome radi, no stvarno sam uživala birajući detalje, razmišljajući što želim i kako bi nešto pristajalo uz nešto drugo. Potrebno je puno kreativnosti, ali stvarno mi je to bilo drago raditi, iako sam istodobno imala i pune ruke frizerskog posla. Za mene proces uređenja prostora nije posve gotov - evo, recimo, taj jedan zid očekuje uređenje. Ima tu još detalja koje ću urediti, a sigurno je i da će se prostor s vremenom mijenjati - zaključuje Iva. 

Više na: FB @studiotempora

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. srpanj 2020 05:13