Izložba u Barceloni

Dodijeljene prestižne nagrade za najbolji europski javni prostor

Pobjednici su stara luka u Marseilleu i Španjolski park u obliku pletenice

Kako od stare luke napraviti atraktivno javno okupljalište, od prostora zapuštenih željezničkih tračnica biciklistički koridor, a od nekadašnjih močvarnih područja usred milijunskog grada izletište?

Izložba u Barceloni

Na natječaj za najbolji europski javni prostor bila su prijavljena 274 projekta iz 30 europskih zemalja, a među 19 finalista žiri, koji čine predstavnici Architecture Foundation iz Londona, Centra za suvremenu kulturu iz Barcelone i pet europskih muzeja, odabrao je dva pobjednika: rekonstrukciju stare luke u Marseilleu i dolinu u obliku pletenice u Elxu, gradu u španjolskoj pokrajini Valenciji.

Dodijeljena su i četiri posebna priznanja, a među finalistima se našao i Trg Petra Zoranića u Zadru. Izložba svih 19 projekata pod nazivom “Shared Cities” održana je u Barceloni, u Centru za suvremenu kulturu (CCBA), gdje su i dodijeljene nagrade.

Projekt Occupy Gezi

Među finalistima su se našli i Danski pomorski muzej u Helsingøru, projekt Connected City u Rotterdamu koji je uključivao transformaciju obale rijeke Maas, javni bazen u Bukureštu, klupe postavljene na javnoj površini socijalnog stambenog bloka u Heygate Estateu u Londonu, transformacija pristaništa Ribeira das Naus u Lisabonu koje je postalo šetnica, kao i vjerojatno najpoznatiji od svih projekata, Occupy Gezi, u Taksim Gezi parku u Istanbulu.

Muslimansko groblje

Smješteno u Altachu, općini s najvećom koncentracijom muslimana na području Austrije, groblje služi svim islamskim zajednicama iz različitih mjesta i gradova u pokrajini Vorarlberg te omogućava ukop prema muslimanskom vjerskom obredu. Objekt koji kombinira apstraktnu islamsku geometriju s lokalnom arhitekturom Voralberga može primiti 700 grobova, obuhvaća i gasulhanu (prostoriju za ritualno pranje pokojnika), kao i mali mesdžid (molitveni prostor), čiji je interijer dizajnirala Sarajka Azra Akšamija, umjetnica, povjesničarka islamske arhitekture i profesorica na bostonskom MIT-u, a uključuje kiblu, mihrab (molitvene niše) i ćilime tkane u Sarajevu. Otvorenje ovog groblja predstavlja prekretnicu u politici integracije islamske kulture u Europi.

Javni prostor La Lira Theatre

Mnogo godina nakon rušenja kazališta La Lira, prostor u središtu Ripolla, grada u podnožju Pirineja, zjapio je prazan. Praznina u kontinuitetu urbanih fasada nad rijekom Ter bila je jako vidljiva posjetiteljima koji bi u grad stizali vlakom da posjete njegovu najveću atrakciju, romanički samostan. Nakon što je lokalno vijeće donijelo odluku da će obnoviti područje, sagrađeno je novo kazalište koje je zadržalo staro ime. Trijem i pješački most preko rijeke popunili su prazan prostor i postali okvir za pogled na planine te omogućili pristup do stare gradske jezgre .

Rekonstrukcija stare luke

Vieux-Port, odnosno stara luka u Marseilleu, najveća je urbana europska luka, koja je još od srednjeg vijeka pa sve do 19. stoljeća bila i ekonomsko središte regije. No, nakon preseljenja prometa u Grand Port Maritime, unatoč svojoj ljepoti i centralnoj poziciji, pala je u zaborav. Prostori jahtaških klubova blokirali su javni pristup dokovima, a automobili su obeshrabrivali pješake. Godine 2009. gradsko vijeće raspisalo je natječaj za rekonstrukciju, a u prvoj fazi obnove zabranjen je promet na pristaništu. Gotovo dvije trećine središnjeg doka Quai des Belges sada su namijenjene pješacima, koje od sunca štiti tzv. Grande Ombrière, pravokutna nadstrešnica od tisuću četvornih metara. Cijeli proces tekao je tako da su osim arhitekata svoje prijedloge i primjedbe mogli davati i stanovnici, biznismeni i lokalne udruge, čime je projekt u potpunosti zavrijedio naziv – projekt od javnog interesa.

Park u obliku pletenice

Kanalizirano korito rijeke Vinalopó dijelilo je gradić Elx u dva dijela s praznim, neiskorištenim prostorom u samom središtu. Mreža isprepletenih staza i pješačkih mostova transformirala je korito rijeke u linearni park u obliku pletenice, koji na taj način spaja susjedstva kroz koja prolazi, povezujući ih s prirodnim prostorima na sjeveru grada. Staze i mostovi slijedili su prirodnu topografiju rijeke, a ova prva faza preuređenja dio je mnogo većeg projekta koji bi trebao obuhvaćati novi park za građane.

Močvara Rainham

Rainham močvare na istočnom rubu Londona, na ušću rijeke Temze, obuhvaćaju gradove Purfleet i Thurrock, kao i predgrađe Rainham. Unatoč blizini najveće europske metropolitanske regije, močvare su i dalje očuvale mnoge tradicionalne značajke koje su ih karakterizirale i u srednjem vijeku, kada su se koristile za ispašu goveda i ovaca. Budući da su također dom brojnih ptica selica i rijetkih biljaka, označene su kao stanište najviše razine zaštite u Velikoj Britaniji. Činjenica je da je ova zona preživjela tipično uništavanje okoliša uzrokovano industrijom na gradskoj periferiji. Naime, do 2000. godine to je bila streljana u vlasništvu britanske vojske, a onda je pripala londonskom Kraljevskom društvu za zaštitu ptica.

Preuređenje Trga Petra Zoranića u Zadru

Projekt preuređenja Trga Petra Zoranića i Poljane Šime Budinića potpisuju arhitekti Kostrenčić i Krebel, a sve je počelo kada je pri postavljanju gradskih instalacija otkriveno vrijedno arheološko nalazište antičkih i srednjovjekovnih gradskih vrata. Arhitektski dvojac odlučio je arheološke nalaze integrirati u današnji izgled trga, a veliki krater koji je tijekom iskapanja ostao na njemu odlučio je prekriti staklenom plohom. Radovi su trajali dvije godine, a arheološki lokaliteti, ostavljeni in situ niže od razine tla i iznutra efektno osvijetljeni, postali su glavna gradska atrakcija.

Pješački i biciklistički koridor u Helsinkiju

Napušteno područje željezničkih tračnica, kojima se nekada prevozio teret, nije bilo u funkciji od 2008. godine, a prvotna ideja bila je napraviti podzemni tunel, no ta investicija pokazala se preskupom. U međuvremenu, u procesu koji je uključivao stanovnike i studente, prostor je prenamijenjen u biciklistički i pješački koridor, koji je tako povezao zapadnu luku sa središtem grada. Biciklistička staza je asfaltirana, a uokolo su postavljene sportske sprave i umjetničke instalacije. Na taj način ne samo što su se uštedjeli resursi, nego se također poštovala uspomena na industrijsku prošlost ovog područja.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Related content
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 06:25