Oaza pastelnih nijansi

Dom dizajnera interijera i grafičke dizajnerice

Vintage stan od 50 kvadrata na zagrebačkom Vrbiku

Nešto novo, nešto staro, nešto plavo. Dobro, i žuto, uglavnom pastelno. I naravno bijelo, ali ima i one super svijetlo zelene boje, zove se mint. Ja isto želim obojiti svoju kuhinju u ‘mint’! Super je i što ima i dizajnerskih komada, ali i starih, jeftinih; ima nekoliko Eams-ica u blagovaonici, a u boravku stare retro fotelje koje su pretapecirane. Imam slične dedine fotelje koje moram pretapecirati, obavezno! Ma ne, stan je kao iz najljepših svjetskih časopisa!

Tako nekako opisali smo dom Tatjane i Martina svojim kolegama u redakciji, a svaki interijer koji nam daje nove ideje i u nama budi želju za redizajniranjem vlastitog životnog prostora vrijedan je pažnje. Martin je dizajner interijera i vlasnik uspješnog studija za dizajn interijera i proizvodnju namještaja po mjeri Rustica Moderna, a Tatjana je grafička dizajnerica, stoga je na prvu jasno da uređenje stana u koji su se uselili zajedno nikako neće biti obično, dosadno ili shvaćeno olako.

Tirkizna, siva i bijela

– Nedugo nakon što smo počeli živjeti skupa, što je bilo prije oko četiri godine, počeli smo razgovarati i maštati o tome što bismo mogli promijeniti da vizualno osvježimo stan. Kako se oboje bavimo nekom vrstom dizajna, uređenje vlastitog kutka nam je činilo pravo zadovoljstvo. Veće promjene za koje smo se odlučili su izbijanje zida između dnevnog boravka i kuhinje kako bi ih povezali u jedan prostor, te smo kroz cijeli stan provukli bijeli hrastov seljački pod koji je Martin bojao i patinirao, a provukli smo ga čak i u kuhinji, što nije uobičajeno.

Htjeli smo svakako dobiti više svjetla u stanu koji je do tada bio relativno taman. Želja nam je bila složiti ugodno i toplo okruženje, te dobiti vizualno više prostora, što smo postigli svjetlim pastelnim bojama, priča Tatjana. Preuređenje je trajalo oko tri mjeseca, a sve što su mogli radili su sami: od čupanja starog parketa, izbijanja i skidanja pločica, postavljanja poda, dizajniranja i izrade namještaja, krečenja… Tako su uspjeli prilično smanjiti troškove, a najveći izdatak bili su kuhinjski aparati, materijal i okovi za izradu namještaja.

Između dnevnog boravka i blagovaonice/kuhinje prvo je bio zid koji su vlasnici srušili tijekom preuređenja i tako napravili otvoren prostor, ali su prostorije ostale dovoljno odvojene da se za vrijeme kuhanja mirisi previše ne šire u dnevni boravak. Prevladavaju tikrizna i svijetlosiva boja, a od materijala drvo, bojano i patinirano u završnoj obradi.

Metalna ploča na stolu

– Iznad blagovaonskog stola postavili smo dvije šipke za vješanje kuhinjskih dodataka, posuda za začinsko bilje, šalica koje izgledaju zanimljivo… Kuhinju smo dizajnirali s bočnim nosačima jer smo htjeli izbjeći klasične nogice s coklom. Najzabavniji dio nam je panel između gornjih i donjih kuhinjskih elemenata koji je osmišljen tako da se može izvaditi i potpuno redizajnirati. Na kuhinjski stol smo aplicirali metalnu ploču – što je ispalo pun pogodak!

Super izgleda, i iznimno je laka za održavanje – priča nam Martin dok mi već zavirujemo u spavaći dio, koji osim malog radnog kutka ima i objekt žudnje 99% žena: walk in ormar, inkorporiran zbog male kvadrature stana. Mala prostorija iza spavaće sobe postala je navedena garderoba jer bi standardni ormari zatvorili i zauzeli cijeli prostor. Iako se čini da radnom kutku nije mjesto u spavaćem dijelu, zapravo ima smisla.

Čitavim stanom, čak i kuhinjom, provučen je bijeli seljački pod koji je vizualno dosta povećao prostor

Noću se u sobi spava, a određenim danima kada se posao “nosi kući” soba se koristi za rad, i na taj način prostor se uvijek koristi. U dnevnom boravku, logično, sav namještaj nosi potpis Rustice Moderne. – Stare fotelje sa slavonskog tavana preuredili smo i ukomponirali s kaučem koji smo relativno jednostavno osmislilli i napravili. Od detalja iz dnevnog boravka izdvojili bismo biciklić koji visi na zidu i zidnu policu. Biciklić je Martin kupio prije 12 godina na sajmu starina. Dolazi iz Rusije iz pedesetih godina prošlog stoljeća s punim gumama i ručno rađenim kožnim sjedalom. Do njega je vitrina s potpisom Rustice Moderne koju obožavamo zbog jako zanimljivih kovanih metalnih fronti.

Fronte su zapravo prozori s industrijske hale starije od 80 godina. Samo smo ubacili nova stakla poigravši se kompozicijom. Zidna polica nam je također drag detalj, tj. ona je mjesto za drage detalje. Osnovna funkcija joj je vizualno ispunjavanje zida na koji nismo htjeli stavljati slike ili nekakve klasične police – objašnjava Tatjana, a nas zanima koji joj je najdraži dio stana.

Sinergija čini čuda

– Nekako najviše vremena provodim u kuhinji. Volim kuhati, pogotovo kad nema žurbe. Potrudili smo se da kuhinja bude maksimalno funkcionalna, a elementi raspoređeni tako da je sve nadohvat ruke. Martinu je najdraži dio stana kauč – isto smo se potrudili da bude maksimalno funkcionalan – smije se Tatjana, a na upit koji im je bio najteži dio preuređenja složni su: – Pa nama kao partnerima najteže je bilo pronaći kompromis za pojedinačna rješenja u uređenju. U nekoliko momenata svatko je ‘tupio’ svoje. Na kraju je kompromis ispao najbolje rješenje. Sinergija čini čuda – uz zagonetne osmijehe zaključuju Tatjana i Martin. Ako vas zanima više o cijeloj priči i salonu Rustica Moderna, svratite na stranicu rusticamoderna.com.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 04:21