Elegantan i moderan u 29 kvadrata

Dom koji stane na jednu fotografiju

 

INFO: stan s galerijom veličine 29 četvornih metara
VLASNICI: mladi bračni par
UREĐENJE INTERIJERA: arhitektonski ured 3xa

Ponekad se u stanovima osjećamo skučeno poput ribica u akvariju. Što su stanovi veći, to više stvari u njih trpamo. Trebaju li nam zaista veliki stanovi s puno kvadrata? Tim 3XA, koji je dizajnirao i sagradio ovaj mikrostan u Wroclawu u Poljskoj, reći će ne.

Oni su u samo 29 četvornih metara smjestili sve što treba imati elegantan i moderan stan, i to bez pogreške. Logično, da bi se sve smjestilo u malen prostor, potrebno je mnogo kreativnosti i ideja, ali njima je to uspjelo. Ključna je bila činjenica da maksimalno treba iskorisiti vertikalni dio postora u stanu.

Arhitekti su pazili da ima dovoljno skladišnog prostora. Upravo zato su elemente koji bi u većim kuhinjama stajali po dužini smjestili u visinu prema stropu

Više životnog prostora dobili su tako što su spavaću sobu smjestili na drugi kat, povezan s donjim uskim stubama. Cijeli stan može se bez problema prikazati u samo jednoj fotografiji ako baš treba. Doslovno, kada stojite na ulaznim vratima, pred sobom imate cijeli stan koji, iako je zaista mali, ima sve potrebno za život.

Od skladišnog prostora ispod stubišta do blagovaonice sa stolom i stolcem, svaki centimetar pažljivo je razmotren i najbolje iskorišten. Ulazni hodnik ima nizak strop izrađen od šperploča, ali služi i kao walk-in ormar s prozirnom zavjesom u funkciji vrata. S druge strane, ulazna vrata stana ostavljena su u rohbau stanju, kako bi se namjerno naglasila njihova starost i dodalo malo šarma. Iako je kuhinja izrazito mala, vrlo je funkcionalna.

Ulazni hodnik ima nizak strop izrađen od šperploča, ali služi i kao walk-in ormar s prozirnom zavjesom u funkciji vrata

Arhitekti su pazili da ima dovoljno skladišnog prostora. Upravo zato su elemente koji bi u većim kuhinjama stajali po dužini stavili u visinu prema stropu. Na taj način postiglo se da sve stane bez problema. Prozor pokraj štednjaka omogućio je i da se uštedi mjesto gdje bi inače stajala napa.

U ovom mini stanu uglavnom prevladavaju svijetle i tople boje, što je logično s obzirom na malu kvadraturu. Zidovi su uglavnom bijeli ili svjetlijih bež tonova, a i krupniji namještaj je sličnih boja. Arhitekti su ipak, kako bi razbili monotoiju, u hodnik postavili zanimljive crno-bijele pločice. Tamnim bojama poigrali su se i u kuhinji. Tako su jedan bočni zid prebojili u crno. Postavili su crne barske stolce, a dva lustera također su u toj boji. Upravo to daje šarm, ali je i izvrstan kontrast bijeloj kuhinji.

Foto: S. Zajaczkowski

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 09:09