KAO IZ FILMOVA

Dom ljubitelja starih automobila iznad zagrebačkih Gajnica: Kuća kakvu još niste vidjeli!

BERISLAVA PICEK /CROPIX
Kuća je energetski učinkovita dobila je A + certifikat, tehnički je vrhunski opremljena, a ima i najbolju sigurnosnu zaštitu

Iznad zagrebačkih Gajnica smjestila se suvremena vila kojoj tamnosmeđe cigle daju vintage šarm, a ulaz s kružnim tokom luksuzni je detalj u stilu holivudskih filmova. Vodimo vas tamo!

Cesta koja vodi zelenim brijegom iznad zagrebačkih Gajnica prolazi pokraj nove vile koja se smjestila na jednom od obronaka Podsljemena. Kada se ugleda iz automobila, iznenađuje svojim izgledom i stilom - suvremena je, iako je starinska, a nosi i dašak glamuroznosti. Stojim pored elegantnih stabala na ulazu pa se prošećem oko kuće i zagledam se. Linije podsjećaju na modernu, a razigrani dominantni krov i dijelovi ove vile na Le Corbusierovu kapelu Notre Dame du Haut u Francuskoj, pojavila mi se ta asocijacija u trenu. Tamnosmeđe cigle daju retro šarm, a ulaz s kružnim tokom je luksuzni detalj u stilu holivudskih filmova. Mnogo je senzacija koje ukupno daju ugodan dojam. Vila na brijegu lijepo se uklopila u krajolik, nije nametljiva i djeluje manja nego što to je jer je veličine 400 kvadrata.

image
BERISLAVA PICEK /CROPIX
image
BERISLAVA PICEK /CROPIX

Glavna inspiracija za gradnju bila je lokacija, a ova kuća ima i nekoliko korisnih prostornih rješenja poput lifta pomoću kojeg se iz garaže može doći u gornji dio

image
BERISLAVA PICEK /CROPIX
image
BERISLAVA PICEK /CROPIX

Ovaj muški dom nastao je prema željama investitora, ali mu je jedna žena kroz uređenje dala svoj autorski pečat i toplinu. Autorica kuće, arhitektica Maja Bručić koja je na čelu studia Lotus Group, provela nas je kroz kuću.

U vilu vodi nekoliko ulaza, prolazimo kroz glavni na fronti od debelog mutnog stakla. Već se u predsoblju kroz staklenu stijenu pruža vrhunski pogled, to je onaj "wow" trenutak prilikom ulaska. Taj ćemo raskošni element susretati kroz čitav objekt, pogled koji odavde puca na prirodu i gotovo čitav grad divan je i danju i noću, kad se upale svjetla Zagreba. Kuća je otvorenija prema strani koja gleda prema gradu, a zatvorenija prema ulici.

image
BERISLAVA PICEK /CROPIX
image
BERISLAVA PICEK /CROPIX

Ulazimo u dnevni boravak koji je ugodno i udobno mjesto za uživanje. Ovdje se od namještaja nalaze kutna garnitura i fotelje Molteni te stolić Cattelan. Dio zida prema kuhinji s blagovaonicom čini atraktivan kamin od kortena. Od ulaza, uz kamin i preko čitave kuhinje na podu se prostiru velikoformatne pločice Carrara uzorka, dok je u drugom dijelu prostora koji zauzima veći dio dnevnog boravka parket od hrasta, što pridonosi dinamici. Svi se prostori u prizemlju pretapaju, osim što je kamin dijelom kao pregrada između kuhinje i boravka.

image
BERISLAVA PICEK /CROPIX
image
BERISLAVA PICEK /CROPIX

Kuhinja je visoka do krova sa staklenim otvorom, preko kojega, po potrebi, mogu ići zalužine. Elementi su, pak, marke Doimo Cucine

image
BERISLAVA PICEK /CROPIX
image
BERISLAVA PICEK /CROPIX

Kuhinja je visoka do krova sa staklenim otvorom preko kojega po potrebi mogu ići žaluzine, a iz uskog se visokog prozora i odavde vidi Zagreb. Veliki stol je Poliform, kuhinjski elementi su Doimo Cucine, a stolci uz kuhinjski otok proizvodi su firme Artisan. Iz dnevnog boravka izlazimo na terasu, koja je posebna atrakcija. Na podu je keramika velikog formata, a udobni vanjski namještaj firme Unopiu natkriva sklopivo jedro.

image
BERISLAVA PICEK /CROPIX
image
BERISLAVA PICEK /CROPIX
image
BERISLAVA PICEK /CROPIX
image
BERISLAVA PICEK /CROPIX

U prizemlju je smještena i radna soba, u kojoj se nalaze vrlo lijepa polica za biblioteku i antikni radni stol kupljen u Parizu. Od dnevnog boravka ovaj je prostor odijeljen staklenom stijenom s kovanim željezom.

- Namještaj sam izabrala da bude luksuzan i udoban. U kući ima i drugih antiknih komada, kao što je komoda u hodniku. Željela sam u interijeru cijele kuće postići dojam topline - otkriva nam Maja Bručić.

Na zidovima je izloženo nekoliko slika Ede Murtića, primjerice u radnoj je sobi slika u plavim tonovima. U čitavoj je kući mnoštvo tepiha vrhunske kvalitete, orijentalnih, koji plijene pažnju i pojačavaju osjećaj udobnosti.

image
BERISLAVA PICEK /CROPIX

U radnoj sobi je polica za biblioteku i antikni radni stol kupljen u Parizu. Ovaj je dio od boravka odijeljen staklenom stijenom

image
BERISLAVA PICEK /CROPIX

Vraćamo se u dnevni boravak iz kojeg na gornju etažu vodi stepenište, ali i lift. Pored stepeništa stoji fliper s motivom filma "Back to the future", još jedan vintage detalj. Penjemo se na kat drvenim stepeništem od oraha s prozirnom ogradom, dok se na zidovima ponavlja element cigle. Ulazimo u glavnu spavaću sobu koja kroz staklenu stijenu ima spektakularan infinity pogled na zelenilo u okružju i na grad u daljini iz kreveta. Krevet je tvrtke Art interijeri marke Twils, a garderobni ormari su marke Sangiacomo. Sobom prolazi dimnjak koji je obložen ciglom i tako je uklopljen u prostor. Izlazimo na terasu s ležaljkama Unopiu i whirlpoolom branda Jacuzzi, iz kojeg opet puca zamašan pogled.

image
BERISLAVA PICEK /CROPIX
image
BERISLAVA PICEK /CROPIX

PLAVE NIJANSE KAO RAZIGRANI KOLORITNI ELEMENT U BOJAMA UGLAVNOM NEUTRALNOJ KUĆI. ARHITEKTICA MAJA BRUČIĆ KAŽE DA SU BAŠ ONE DOPRINIJELE ZARAZNOJ ENERGIJI OVOG RASKOŠNOG DOMA

image
BERISLAVA PICEK /CROPIX

Glavna soba ima svoju kupaonicu obloženu velikoformatnim pločama koje izgledaju kao kamen onyx te su u njoj ugrađene miješalice marke Gessi. I ovdje se na podu može vidjeti još jedan lijepi tepih od svile. Na kraju kupaonice je izlaz koji vodi u saunu koja se nalazi u konzolnom dijelu kuće. On izlazi izvan gabarita i veličine je osam kvadrata. Na katu se nalazi još jedna soba s garderobom i kupaonicom. I u njoj je krevet iz marke Twils te je kupaonica obložena velikoformatnim pločama uzorka onyx. Tvrta Špina bila je zadužena za svu keramiku i saunu.

image
BERISLAVA PICEK /CROPIX
image
BERISLAVA PICEK /CROPIX

Pogledi su ovdje fantastični. Iz glavne spavaće sobe, iz saune, s terase kojom dominira jacuzzi...

image
BERISLAVA PICEK /CROPIX
image
BERISLAVA PICEK /CROPIX

S arhitekticom Majom Bručić liftom se spuštamo nazad u prizemlje te izlazimo u dvorište. Pričamo o ciglama na fronti kuće, koje su tamnije smeđe boje, a na suncu izgledaju svjetlije.

- Cigla na pročelju je marke Vandersanden iz Belgije. Kod projektiranja kuće bilo mi je bitno da se ostvari povezanost s prirodom i da se maksimalno otvore pogledi. Od početka radova do useljenja prošlo je 14 mjeseci - govori Maja Bručić te dodaje da ju je za ovu vilu najviše inspirirala sama lokacija.

Sa stražnje strane vidi se i donja etaža - podrum. To je zapravo garaža u kojoj se nalazi nekoliko oldtimer vrhunski očuvanih automobila, kao što su Mercedes 200 Diesel i drugi starinski modeli, što je jedna od strasti vlasnika, koji je kolekcionar. Iz garaže se liftom može doći u gornji dio kuće. Oko vile je također bilo parkirano nekoliko starinskih auta, poput Chevroleta iz 1965. godine.

image
BERISLAVA PICEK /CROPIX

DIO KUĆE POSVEĆEN ODMORU I TRENUCIMA OPUŠTANJA, POGOTOVO NAKON STRESNOG DANA, DEFINITIVNO JE OVAJ, U KOJEM VLASNIK ČESTO PROVODI VRIJEME. TO JE, UJEDNO, I MJESTO ZA UŽIVANJE U DRUŽENJU S PRIJATELJIMA

image
BERISLAVA PICEK /CROPIX

- Ulaz s kružnim tokom nastao je upravo zbog ljubavi vlasnika prema automobilima - dodaje Maja Bručić.

Parcela je veličine 2500 kvadrata s uređenim dvorištem u kojem putić vodi do staklenika u kojem pak rastu voće i povrće, a dalje se spušta padina brijega. Za uređenje vrta bila je zadužena firma Moj balkon. Naravno, ova kuća je energetski učinkovita te je dobila A + certifikat, tehnički je vrhunski opremljena, a ima i najbolju sigurnosnu zaštitu.

Maja Bručić autorica je više od 20 vila u Hrvatskoj i inozemstvu, interijera, kampusa Kajzerica, njemačke i francuske osnovne škole u Zagrebu, ali i nekoliko većih projekta u svijetu. S njom je na ovom projektu surađivala i njena poslovna partnerica, arhitektica Eva Cotman.

image
BERISLAVA PICEK /CROPIX

- U Lotus grupi kod obiteljskih kuća nastojimo da se uklope u okoliš i zadržati duh prostora, te da odražavaju ono što se nalazi oko njih. S obzirom na to da se ova kuća u Zagrebu nalazi na vrhu brda sa šumom sa svih strana tako su i boje bile određene da se kromatski prilagode okolišu. Zbog toga smo odabrali smećkastu ciglu i zelenkasti krov, koji ima kosinu zbog podneblja, ali i estetski je razbijanje krova u dva smjera dalo dinamiku, što je kreiralo i zanimljive prostore u unutarnjem dijelu kuće kao što su visoka kuhinja i dinamični prostor iznad stepenica - objasnila je arhitektica Bručić.

Bez obzira koliko projekt bio velik, kako kaže, posvetit će svakom klijentu, a vjerojatno je to i razlog zašto je Maja Bručić ovih dana - neuhvatljiva...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. ožujak 2024 15:12