Inspirativan prostor

Dom “mame iz susjedstva”: Kod Tee Gligić nema puno stiliziranja, a sve izgleda fantastično

@tee_teeo

 Tea Gligić
Njezin stan već obiluje uporabnim i dekorativnim predmetima, pa nema potrebu za dodatnim intervencijama

Iako pomalo sarkastično kaže da njene objave nastaju spontano, Tea Gligić priznaje da je amater kad je u pitanju fotografija.

Kreativnu Teu Gligić primijetili smo prije otprilike dvije godine, kad su nam pozornost privukle njezine industrijske lampe, i otad često pokazuje zanimljive tutorijale u našim izdanjima. Tea za sebe kaže da je “curka iz susjedstva” ili, još konkretnije, “mama iz susjedstva” koja voli alat i projekte uradi sam. Najveći i najvažniji projekt uređenje je njezina stana, a taj proces rado dijeli sa 6000 pratitelja na Instagram profilu @tee_teeo.

image
Tea Gligić

- Svoj bih profil opisala kao spoj fotografija s guštom na kojem vlada estetika životnog prostora, a opet, s druge strane, često objavim i onaj ‘šamar’ stvarnosti jer ipak je to dom u kojem živim s mužem, djecom i životinjama - kaže Tea, dodajući da je tek prije nekoliko godina počela intenzivno snimati prostor, projekte za uređenje i izradu predmeta, preuređivanje starog namještaja...

image
Tea Gligić

“Igračke koje se slučajno nađu simpatičan su dodir sa stvarnosti”

image
Tea Gligić

- Kako nastaju moje fotografije? Rekla bih spontano, ali to bi bila velika laž. Moje fotke najčešće nastaju kad je dobar sunčan dan. Mislim da je to najvažnije i da fotografija tako ispadne najprirodnija. Ne ušminkavam previše prostor, na mojim fotografijama često se slučajno nađu igračke, ispod kauča, na stoliću, kraj kreveta, ispod stolca... To primijetim tek kad objavim fotografiju, ali mi je postalo simpatično jer je to moj dodir sa stvarnosti - kaže, dodajući da nema zlatne savjete što se tiče fotografije jer je kod nje uglavnom sve vrlo “spontano”. U tom je području, ističe, amater, a fotografiju eventualno regulira u Lightroomu i objavi uz neki opis. Ako je pričljiva, smije se, opis je bogatiji.

image
Tea Gligić

- Volim iz svih perspektiva slikati različite detalje i prostoriju općenito. Stativ koristim ako snimam stop motion video ili ako snimam video za uradi sam projekt - dodaje.

U njezinu stanu prevladava eklektičan stil iako zbog cigle na prvi dojam asocira na industrijski. Za potrebe snimanja ne preokreće prostoriju, ali tu i tamo “šeće” neki stolac ili šalicu.

image
Tea Gligić

- Kod mene nema baš mjesta za puno stilizirana i namještanja kutka jer moj životni prostor već sam po sebi u svakom kutu ima puno detalja, slike, vaze, figure, biljke, tapete, tepih i hrpu jastučića. Volim fotografirati svog mačka Mirka, pokazao se kao strpljiv i dobar model. Mislim da ljudi vole moju ležernost i zgužvanost jutarnje posteljine na krevetu - kaže.

Sezonske dekoracije ne kupuje, a izbjegava i uradi sam projekte koji su isključivo sezonska dekoracija, jer takve stvari smatra skupljačima prašine. Iako, priznaje, oko blagdana dobije želju izraditi jedan do dva ukrasa.

image
Tea Gligić

- Kupujem isključivo ono što koristim tijekom cijele godine, a moje su dekoracije obično drage stvari i uspomene za koje me veže priča, naslijeđene stvari, starine koje obožavam i skupljam. Tako mi je omiljeni kutak sofa boje konjaka i sva blaga koja čuvam iza nje na najdražoj polici. Tu su darovi, nasljedstva, knjige, slike... Sve što mi je srcu drago ugurala sam u taj kutak - kaže.

Tako, primjerice, s police izdvaja plavi ćup koji se u Hrvatskoj ne može nabaviti, a poslala joj ga je prijateljica iz Crne Gore.

- Budući da obožavam uradi sam projekte, to je prepoznala cura koja stoji iza MossArt Instagram profila. Poslala mi je sve za izradu vlastitog samoodrživog terarija. Pogodite gdje sam ga stavila - smije se, dodajući kako joj ti predmeti izmame osmijeh na lice svaki put kad ih vidi, jer su podsjete na predivne ljude kojima je okružena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 06:14