Mami uzdahe

Dom Mile Kunis i Ashtona Kutchera: Ovo je vjerojatno najljepša štala koju ste ikada vidjeli

 Douglas Friedman
Slavni par Mila Kunis i Ashton Kutcher htjeli su sagraditi kuću koja izgledala kao stara štala, ali da je moderna i relevantna

U suradnji s dizajnerskim timom - arhitektom Howardom Backen-om i dizajnericom interijera Vicky Charles, izradili su dva objekta, glavnu kuću i gostinjsku, koje su povezane staklenim paviljonom. Za oblaganje iznutra i izvana korišteno je staro drvo, što je pomoglo da se stvori efekt starog imanja. Ništa manje lijepa nije ni okućnica sa sjenicom za roštilj i bazenom na travnjaku. Ovo je vjerojatno najluksuznija štala koju ste ikada vidjeli!

image
Douglas Friedman
image
Douglas Friedman
image
Douglas Friedman

Dom koji su glumci Ashton Kutcher i Mila Kunis sagradili na veličanstvenom mjestu na vrhu brda smještenom iznad slavne enklave Los Angelesa u potpunosti je samoodrživ. Iskopali su bunar na imanju kako bi navodnjavali zemlju, posadili su (i požnjeli) polje kukuruza tijekom izolacije i mjesto su nazvali KuKu Farms.

"Htjeli smo dom, a ne imanje," rekla je Kunis za AD, opisujući posjed od dva jutara na kojem se sada nalazi glavna kuća povezana s pansionom/prostorom za zabavu, kao i samostojeći paviljon za roštilj, a sve je raspoređeno duž središnje osi koja detaljno lovi očaravajuće poglede iz, između i kroz različite strukture.

“Htjeli smo da kuća izgleda kao stara štala, nešto što je ovdje desetljećima, što je potom preuređeno u kuću, ali moderno i relevantno”, objašnjava Kutcher.

image
Douglas Friedman
image
Douglas Friedman
image
Douglas Friedman

Dvojac opsjednut dizajnom započeo je svoju petogodišnju avanturu sastavljanjem neovisnih Pinterest ploča kako bi dočarali svoje osobne vizije projekta.

“Izgraditi kuću od temelja nije mala stvar. Ovo će nas ili natjerati ili slomiti”, kaže Kunis o pothvatu koji je mogao dovesti do podjela. Na sreću, njihove se estetske sklonosti uredno podudaraju. “Kada smo međusobno gledali Pinterest ploče, 90 posto slika koje smo odabrali bilo je isto, a većinu kuća koje smo odabrali dizajnirao je Howard”, prisjeća se Kutcher, misleći na arhitekta Howarda Backen-a iz tvrtke Backen & Gillam Architects.

Backen je, naravno, majstor takozvane moderne seoske kuće, poznat po svojoj sposobnosti da iz destiliranih narodnih oblika i rustikalnih materijala izvuče smisao i vedar, suvremeni duh. Rezidencija Kutcher/Kunis svjedoči o njegovom alkemijskom rukovanju obnovljenim drvom, betonom u obliku ploča i staklom. “Howard je poput dizajnera softvera, dizajnu pristupa kao naglasku funkcije”, kaže Kutcher, koji ima veliko iskustvo u tehnološkom start-upu. “Dizajner softvera želi dovesti ljude tamo gdje žele biti s najmanje klikova. Howard vas želi dovesti tamo gdje želite biti s najmanje vrata i prepreka.”, dodaje Kutcher.

Sa svoje strane, Backen uzvraća kompliment. “Ashton i Mila su pametan i vrlo radoznao par. Razgovarali smo o svemu, od veličine greda do spojeva drvenih dasaka i betona. To nisu razgovori kakve vodimo sa svakim klijentom”, kaže arhitekt.

image
Douglas Friedman
image
Douglas Friedman
image
Douglas Friedman

Dizajnerica Stephanie Gerwin, Backen-ova suradnica, dodaje. “Bili su vani s nama, kao pravi članovi dizajnerskog tima, za svaki korak ovog dugog i kompliciranog procesa,” napominje ona, naglašavajući predanost para stvaranju održivog, doma za sebe i njihovo dvoje male djece, Wyatta i Dimitrija.

Kuća se u potpunosti napaja fotonaponskim sustavom, skrivena je od pogleda iznad prostranog trijema koji se proteže uz jednu stranu glavne strukture. Zapravo, solarni niz kuće proizvodi znatno više energije nego što je to potrebno, iako zastarjeli općinski zakoni baš i ne potiču dijeljenje energije – situacija za koju se vlasnici kuća nadaju da će se promijeniti u budućnosti. “Ashton i Mila zabrinuti su za kvalitetu tla, čistoću hrane koju jedu i vode koju piju. Ideali održivosti i regenerativne poljoprivrede za njih nisu samo apstraktni koncepti”, tvrdi Backen.

image
Douglas Friedman
image
Douglas Friedman
image
Douglas Friedman

Profinjeni arhitektonski vokabular kuće i paleta robusnih materijala pružili su odskočnu dasku za rad dizajnerici interijera Vicky Charles iz tvrtke Charles & Co., koja se pridružila projektu baš kad je napuštala svoj položaj globalne voditeljice dizajna za Soho House. “Bili smo opsjednuti Soho Farmhouse-om i drugim projektima koje je Vicky vodila. Svidio nam se način na koji je miješala tkanine, uzorke, teksture – zapravo cijela njena estetika”, kaže Kunis.

image
Douglas Friedman
image
Douglas Friedman
image
Douglas Friedman

“Mila je bila trudna s njihovim prvim djetetom kada smo započeli ovo putovanje. Proveli smo mjesece gledajući materijale i boje kako bismo pronašli pravi vizualni jezik. Naši razgovori nisu bili samo o zemlji i arhitekturi nego i o budućnosti njihove obitelji”, prisjeća se Charles. „S vremenom se dizajn udaljio od tradicionalne estetike seoske kuće na nešto suvremenije. Lusteri od kovanog željeza i velika Chesterfield sofa bili su pogrešna odjeća za ovo tijelo”, dodaje ona.

image
Douglas Friedman
image
Douglas Friedman
image
Douglas Friedman

Osim novih, jasno krojenih stolova i plišanih, super udobnih fotelja, Charles je ugradila elemente iz prethodnih domova svojih klijenata, posebice set srebrnih stolica/prijestolje koje je Kutcher naručio s putovanja u Indiju i ekstravagantnog kristalnog lustera koji se činio potpuno proturječnim skromnim oblicima arhitekture i materijalima koji su istrošeni. "Dobila sam ovaj posao jer sam obećala da ću moći napraviti dom za te, da tako kažemo, opasne komade", šali se Charles. Naposljetku je postavila par stolica u primarnu kupaonicu i luster u paviljon za zabavu.

Bez obzira na sve, duša Kutcher/Kunis rezidencije ostaje vezana za pomno planiranje i fanatičnu pozornost na detalje. "Da biste osjetili mir u prostoru, sve mora biti u redu", zaključuje Kutcher. “Ako svijet oko vas nije u redu, teško je dovesti svoj mozak u red. Kad smo u svom domu, svijet jednostavno ima smisla.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2024 11:59