LAKOĆA ŽIVLJENJA

Dom mlade četveročlane obitelji iz Splita

 

INFO: stan od 58 m2 na petom katu stambene zgrade u splitskom naselju Dobri VLASNICI: četveročlana obitelj
UREĐENJE INTERIJERA: vlasnici

Skandinavski stil. Lakoća spajanja funkcionalnosti i blage, nenametljive, tople estetike. Bijelo kao baza, kao slikarsko platno koje može podnijeti bilo koje boje i dezene. Detalji promišljeni i zanimljivi, nikako nametljivi, a opet prisutni. Važne stvari kvalitetnije i rađene po mjeri, sporedne otkačene i low cost. I puno svjetla. Velike staklene površine koje u prostor puštaju što je više moguće sunčevog sjaja… E upravo to je točka u kojoj se stan koji vam predstavljamo ovaj mjesec razlikuje od sličnih prostora u Švedskoj ili Danskoj. Sunce. Dom mlade četveročlane obitelji iz Splita, najčešće je okupan suncem, dok je to u hladnoj i često tamnoj Skandinaviji rjeđi slučaj.

Nema nam druge, odlučili smo potegnuti do splitskog kvarta Dobri da osobno pogledamo stan o kojem smo čuli puno riječi hvale. Na petom katu stambene zgrade smjestio se stan veličine 58 četvornih metara mlade četveročlane obitelji. Već na ulazu čeka nas vesela družina i prvi dojam je sjajan. Interijer prepun svjetlosti, lijepih detalja i dječjeg smijeha. Ulaz je, naravno, hodnik iz kojeg se pristupa u sve dijelove prostora. Krećemo u obilazak prostorija.

Lijevo od ulaza smještene su spavaća i dječja soba na sjevernoj strani stana, dok se na desnoj, sunčanoj južnoj strani nalaze kuhinja, blagovaonica i dnevna soba. Nasuprot ulaznih vrata, uz dječju sobu, smještena je kupaonica. Iz dnevne sobe izlazi se na balkon, gdje odlučujemo i ostati. U Splitu smo bili prošlog vikenda po orkanskoj buri, koja nas je gotovo otpuhala dok smo nosili fotografsku opremu u stan, ali na ovom balkonu je neki drugi svijet, čista bonaca. Vidimo da moćan vjetar nosi sve pred sobom, ali na uvučenom balkonu papiri i novine stoje na stolu i sunce grije kao da je ljeto.

– A to vam je zbog orijentacije stana i balkona – govori nam vlasnica, da skrati to naše silno čuđenje. – Balkon je na jugu pa je ta strana gotovo stalno okupana suncem i u zavjetrini. A pomaže i to što ima ta dva bočna zida. Obožavam ovdje piti kavu ujutro, čitati ili se jednostavno opuštati – priča nam simpatična vlasnica i dodaje kako su stan kupili prije šest godina. Svidio nam se na prvu, ali je zahtijevao adaptaciju i neke sitnije preinake. Kako je raspored zapravo bio dobar, nismo puno mijenjali u tom smislu i adaptacija je trajala samo četiri mjeseca.

Iako sam ja za većinu stvari znala točno što želim, ipak sam trebala savjete stručnjaka u jednoj mjeri. Puno mi je pomogla prijateljica arhitektica Nataša Škarić. Prva stvar kojom smo se krenule baviti bio je problem ormara u spavaćoj i dječjoj sobi. Kako te dvije prostorije cijelom dužinom sjevernog zida imaju prozore, praktički nismo imali mjesto za smjestiti ormare one veličine koje smo htjeli. Nataša je, naravno, došla do rješenja. Osmislila je cik-cak nišu koja je napravila prostor za doista prostrane ugradbene ormare s obje strane zida, u obje sobe – objašnjava vlasnica.

Osim toga, promijenjen je raspored sanitarija u kupaonici koja je dobila tuš-kabinu i brojne police za ručnike i sitnice skrivene iza rolo zavjese u niši u kojoj je i perilica rublja. U dnevnom dijelu uklonjena su sva vrata. Naime, svi postojeći otvori imali su vrata pa su tako sadašnja kuhinja, blagovaonica i dnevna soba bile odvojene prostorije koje su sada jedan prohodan prostor. Moglo bi se reći da se radi o polovičnom open space konceptu jer jedan pregradni zid ipak dijeli kuhinju od dnevnog boravka, što se vlasnicima sviđa jer mirisi iz kuhinje dopiru u manjoj mjeri, a na tom zidu je smješten i televizor, komoda i dekorativni detalji.

Adaptacija je trajala samo četiri mjeseca, raspored je ostao isti, ali su porušena sva vrata u dnevnoj zoni

Dnevni boravak je bijele boje s crnim detaljima. Za centralni dio odabrali su sofu Elegance iz Prostorije, dok se najvećim zidom proteže polica od poda do stropa. – Kad sam rekla da želim u dnevnom boravku imati tu veliku policu za knjige, TV, komodu, kauč, radni stol s kompjutorom i jedan kutak za čitanje, rekli su mi da sam luda i da to sve ne može stati u ovaj prostor. Ali, evo, stalo je i mislim da smo uspjeli izvući maksimum iz ovog dijela stana. Još kada otvorimo klizne prozore prema balkonu, čini se da bi moglo stati još elemenata – smije se vlasnica i dodaje kako je gotovo izludjela majstore koji su izrađivali ogromnu policu.

U to vrijeme sam stalno i opsesivno hodala svijetom s metrom u ruci. Policu sam osmislia sama, rađena je po mjeri i željela sam da veličine otvora budu različitih dimenzija, ali opet smisleno posložene. Trebao mi je prostor za odlaganje različitih veličina knjiga, časopisa, i ukrasa. Na kraju je sve dobro ispalo, pa smo zadovoljni i majstori i ja. Inače, prva stvar koju sam kupila za svoj budući dom, još prije nego što smo zapravo kupili ovaj stan, crna je samostojeća lampa iz Habiter Chica – kaže.

Većina stvari u blagovaonici naručena je on-line. Tako je stol iz Dizajnholika, luster s eBaya, a tapete i stolci s finske stranice Finnishdesignshop

Namještaj je u najvećoj mjeri nabavljan preko interneta, uglavnom iz Finske. Iz te zemlje stigle su gotovo sve stolice, originalna tapeta poznate finske tvrtke Marimekko u blagovaonici i većina detalja. – Jako sam sretna što sam otkrila blagodati internet šopinga. Većinu najdražih stvari našla sam on-line. Nešto na eBay-u, nešto na Dizajnholiku, a dosta toga i na odličnoj finskoj stranici finnishdesignshop.com. Imaju zaista prekrasne stvari i ono najvažnije, besplatnu dostavu za narudžbe veće od 150 eura i nevjerojatno brzu i kvalitetnu dostavu. Osim toga, super je obavljati šoping ispijajući jutarnju kavu na balkonu ili večernji čaj na kauču.

Na sličan način sam naručila i gotovo sve slike i još raznih sitnica. Na web stranici society6.com mogu se naručiti razni isprinti, slike ili dezeni i ima ih zaista puno. Treba se samo registrirati i pratiti kad je besplatan shipping. Osim slika za zid, može se u jednakom uzorku uskladiti i, primjerice, šalica, majice, posteljina… A mogu vam to sve izraditi i iz vašeg uzorka ili crteža – odaje nam vlasnica dobre ideje za uređenje. Kuhinja je rađena po mjeri od bijelog iverala, a nema gornje elemente u klasičnom smislu, već metalne police iz Ikee koje se lako održavaju i čiste.

Spavaća soba stilski je usklađena s ostatkom prostora, a posebna je po tome što ima dva ormara

I zid nasuprot glavnog dijela kuhinje je svojevrsna niša u koju su smješteni frižider i skriveni ormari. Vlasnica nam kaže da su upravo ti ormari skriveni od pogleda pravi spas kada dolaze nenajavljeni gosti ili kada shvatite da zaista imate previše stvari za kuhinju. Na lijevom kraju tog prostora je zid obojan u imitaciju školske ploče koji služi kao neiscrpan izvor zabave za klince, ili dobar podsjetnik na obaveze koje se predugo odgađaju za odrasle. Na desnom kraju, u nastavku kuhinje, slatka je blagovaonica s rasparenim stolcima i klupom pokraj zida. Klupa je ujedno i spremište, i to je najveći razlog zbog kojega su je nabavili.

Luster je naručen s eBaya, a poseban šarm cijeloj prostoriji daje neobična Marimekko tapeta i veliki prozor kroz koji dopire svjetlost. – Blagovaonica mi je najdraži dio stana, uređenje mi je ispalo baš onako kako sam zamislila. Osim toga, tu se uvijek okupljaju prijatelji i obitelj, a to su mi najljepši trenuci pa ih valjda vezujem uz taj prostor – kaže vlasnica. Spavaća soba je jednostavna, neobično je jedino što ima dva ormara. Ono što je manje neobično je činjenica da je ogromni ugradbeni ormar pun stvari vlasnice, dok su stvari njezina supruga dobile manji pomoćni ormar iz Ikee, ali naše jače polovice ionako su se već pomirile s nepravednim raspodjelama prostora za odjeću.

Kreveti na kat, ormar, stol u obliku slova ‘L’ koji se proteže cijelim sjevernim zidom i mnoštvo detalja, uglavnom iz Ikee, dominiraju dječjom sobom

Dječja soba predstavlja mali stilski odmak od ostatka stana zbog veselih boja koje su zastupljene, što je i logično s obzirom na to da ovdje borave dvije djevojčice. Kreveti na kat rađeni su po mjeri, isto kao i radni stol u obliku slova L koji se proteže cijelim sjevernim zidom, a tu je i već spomenuti ugradbeni ormar u niši. Većina detalja, kao i uske police sa slikovnicama i knjigama su iz nezaobilazne Ikee. U dječjoj sobi, kao i u ostatku stana, podovi su obloženi parketom od izbijeljenog hrasta tretiranog uljima, umjesto štetnim lakovima. Dok pričamo o interijerima i družimo se na slatkom balkonu zaštićeni od bure i okupani suncem, ne možemo a da ne pitamo vlasnicu zašto baš skandinavski stil.

– Mi smo dugo bili podstanari i promijenili smo gomilu stanova, a meni je uvijek bilo stalo do toga kako mi stan izgleda i gdje živim. Od najjadnijeg podstanarskog stana bih ja napravila da na nešto sliči, čak su se i gazde tih stanova znali čuditi transformacijama. Tada još nisam otkrila baš skroz tu ljubav prema uređenju interijera, ali mi je bilo jako važno da mi je u životnom prostoru ugodno. Kada smo kupili svoj stan, počela sam ozbiljnije istraživati, gledati stanove na internetu i u časopisima i zapravo kada sam malo bolje pogledala stvari i interijere koje sam spremila i koje mi se najviše sviđaju, vidjela sam da imaju zajednički nazivnik – skandinavski stil.

Volim ga jer je najčišći spoj lijepog i funkcionalnog. Osim toga, htjela sam samu sebe dovesti u red, dakle da znam gdje mi što stoji i da stan uvijek izgleda uredno, čak i kada ja znam da nije – smije se vlasnica, a na naše omiljeno pitanje ima li pokoji savjet za one koji tek kreću u uređenje svog doma iz snova odgovara: – Ja nisam dizajner interijera, ali mogu dati jedan važan savjet: ne žurite. Nemojte odmah kupiti sve za svoj dom. Upoznajte prostor i promišljate što bi vam gdje najbolje pasalo.

Osim toga, ako se odmah kupi sve, to jako skraćuje proces guštanja u uređenju, a vrlo često shvatimo i da nam pola stvari koje smo kupili navrat nanos zapravo i ne paše ili da bi nam bolje odgovaralo nešto drugo. Ja sam to jako dugo i strpljivo radila, gotovo tri godine. I dalje ne mislim da je gotovo. Sad kada je sve namješteno, već je vrijeme i za neke manje promjene, ali u tome i je čar tog ciklusa života – zaključuje vlasnica.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 11:42