STAN U NOVOGRADNJI

Dom od 90 m2 u Velikoj Gorici: Industrijski, ali topao i ugodan prostor mlade vlasnice

Privatni arhiv
Vlasnica je sama počela uređivati interijer, no ipak se obratila dizajnerici Bosiljki Antolković iz M2 studija za dizajn interijera

U trenutku kad sam prvi put ušla u stan, unutra nije bilo ni parketa, ni pločica. No, vlasnica je sama već izabrala neke okvirne željene elemente. Tako me u stanu dočekala cigla na zidu, pa sam to iskoristila kao ishodište za buduće uređenje, priča nam dizajnerica interijera Bosiljka Antolković kako je došlo do suradnje na projektu uređenja stana površine oko 90 kvadrata u novosagrađenoj zgradi u Velikoj Gorici, koji je kupila mlada žena.

Iako je vlasnica sama počela uređivati svoj novi dom, pretražujući internet naišla je na prijašnje radove M2 studija za dizajn interijera koji su joj se svidjeli te je odlučila angažirati stručnjaka, premda se s takvim vidom suradnje dotad nije susrela. Daljnje konzultacije i zajedničke ideje dovele su do današnjeg izgleda stana.

image
Privatni arhiv
image
Privatni arhiv

Namještaj je rađen po mjeri u Studiju Bemier. Među njima je i ormar u hodniku s izvlačnim tabureom na kotačićima, na koji se može sjesti prilikom obuvanja i izuvanja obuće

image
Privatni arhiv
image
Privatni arhiv

- Ideja je bila spojiti industrijski stil s modernom klasikom tako da se dobije topao i funkcionalan prostor, ugodan za život, u kojem će mlada vlasnica uživati, ali koji zadovoljava i potrebu sve češćeg rada od kuće - kaže dizajnerica Bosiljka Antolković iz M2 studija za dizajn interijera, dodajući kako su pojedinim dizajnerskim rješenjima upotpunjeni ranije odabrani elementi.

Tako je u kuhinji organiziranoj u dva paralelna niza, koju je vlasnica već naručila iz Lesnine, pri projektiranju na postojeći dizajn dodana metalna pregrada izrađena po mjeri, koja taj dio stana vizualno dijeli od blagovaonice. Za blagovaonicu je odabran stol manjih dimenzija na razvlačenje oko kojeg su smješteni stolci u kombinaciji crnog metala i konjak kože iz Gnijezda, dok je iznad postavljena moderna visilica.

image
Privatni arhiv

Kuhinja organizirana u dva paralelna niza naručena je iz Lesnine, a naknadno izrađenom metalnom pregradom odvojena je od blagovaonice

image
Privatni arhiv
image
Privatni arhiv

Središnja rasvjeta u dnevnom boravku, zidne lampe i većina preostale rasvjete marke je Azzardo.

- U prostoru dnevnog dijela zahtjev je bio urediti TV zid, dakle izraditi TV komodu koja ima dosta mjesta za skladištenje, za manji vinski hladnjak i dio za radni stol, koji bi na neki način bio vizualno odijeljen od ostatka. To smo postigli letvicama koje nisu preduboke kako ne bi zaklanjale pogled na TV iz blagovaonice - kaže dizajnerica.

Dodaje da su u tom dijelu upotrijebljeni materijali u dvije nijanse betona kako bi se dobio industrijski štih, a sve je zaokruženo dekorativnom zidnom tehnikom San Marco u sivoj boji.

Sav namještaj, osim spomenute kuhinje, izrađen je po mjeri u Studiju Bemier, a prostorom dominiraju neutralne boje, teksture betona, metala, drva i cigle. Sve je začinjeno crvenom sofom kao središnjim komadom namještaja u boravku.

image
Privatni arhiv
image
Privatni arhiv

PISAĆA MAŠINA

- Kutna sjedeća garnitura vlasnici se svidjela kvalitetom i funkcijom, a dodatkom taburea u obliku dinosaura, koji je vlasnica kupila sasvim slučajno, dobila je na originalnosti. Tepih je iz Gnijezda, a stolić iz Lesnine u klasičnom industrijskom stilu. Iza sofe se nalaze elementi napravljeni po mjeri za knjige i sitnice iz svakodnevnog života. Također, neke je slike vlasnica imala, a neki su posteri nabavljeni sa stranice desenio.com.

- S obzirom na to da je vlasnica po struci veterinarka, nekako se nametnulo da su na slikama najčešći motivi životinje - kaže dizajnerica i dodaje kako se kao zanimljiv komad ističe stara pisaća mašina koju vlasnica već dugo ima, a sad se ukazala prilika za njezinu restauraciju, čime je postala jedinstvena dekoracija u prostoru dnevne sobe.

image
Privatni arhiv
image
Privatni arhiv

U stanu se nalazi još jedna soba koja nije obuhvaćena projektom uređenja, a ostala je kao potencijalna dječja soba, jednog dana.

image
Privatni arhiv
image
Privatni arhiv

I u hodniku je ormar izrađen po mjeri s izvlačnim tabureom na kotačićima, na koji se može sjesti prilikom obuvanja i izuvanja obuće, a na zidu preko puta je "cipelarnik". Hodnikom desno od ulaznih vrata prolazi se do kupaonice i spavaće sobe.

- Kupaonica je površinom vrlo mala, ali smo, srećom, imali opciju da perilica za rublje dobije mjesto u kuhinji gdje je skrivena iza fronte, tako da je ovaj prostor bio rasterećen velikim dijelom s obzirom na površinu. Iz tog smo se razloga odlučili da je najbolje na zidove postaviti bijele metro pločice jer daju lijepu teksturu, a nisu naporne za mali prostor. Ipak, vintage šarene pločice na podu oživljavaju cijelu kupaonicu - kaže Bosiljka Antolković. Napominje da je u sklopu oko umivaonika skriven bojler, dok je ispod umivaonika postavljeno kaljeno staklo u plavoj nijansi koja se dopunjuje na podne pločice.

DJEČJA SOBA

Lijevo od kupaonice nalazi se spavaća soba, s puno prostora za ormare po mjeri, i to u dvije dubine.

- Gredu koja se nalazi na sredini stropa naglasili smo sivom bojom, a u nastavku grede iznad tapeciranog kreveta ugradili LED rasvjetu koja čini efektnu ambijentalnu varijantu svjetla, ali i varijantu za čitanje. Na zidu ispod nalazi se artistička tapeta iz radionice akademske slikarice Mirne Sišul, koja svakom prostoru udahne malo veselja. Vlasnica je sama odabrala koji joj se uzorak tapete činio najljepšim i tako smo došli do ove žuto-sive kombinacije. Lijevo od kreveta nalazi se još jedan stol, ovaj put za šminkanje - kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 01:22